avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Penalizare in masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Penalizare in masa

Buna seara,

Am o nelamurire in ceea ce priveste penalizarea in masa a angajatilor datorata faptului ca nu se cunoaste autorul faptei ce a dus la aceasta decizie. Mai exact a fost deteriorat (ESTETIC) un obiect din patrimoniul intreprinderii. Datorita faptului ca nu se cunoaste autorul faptei, angajatorul a luat decizia de a penaliza cu o retinere salariala toti angajatii.
Este legal acest lucru ? Am citit in codul muncii la sectiunea "Salarizarea" si nu am gasit nimic legat de aceasta fapta. Mentionez ca nu stiu cu exacitate ce prevede Regulamentul de Ordine Interioara (nu am avut ocazia sa-l studiez cu exacitate).
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:04, 27 Noiembrie 2010
Raspunderea patrimoniala a angajatilor se stabileste daca exista legatuta de cauzalitate intre fapta si prejudiciciu, insa angajatorul nu poate face direct retineri din salariu ci numai daca are un tuilu executoriu respectiv o hotarire judecatoreasca, retinerile din salariu in situatia dv. sunt nelegale
Multumesc pentru raspuns. Sa vedem ce masuri se vor aplica.
Sunt aplicabile si prevederile art.267 alin.1 C.mun., si anume : Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

Asadar, pentru a se aplica acea penalizare trebuie sa fie efectuata mai intai cercetarea disciplinara prealabila. Altfel, decizia de sanctionare este lovita de nulitate absoluta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de sanctionare disciplinara cu avertisment scris Nicoleta Maria Nicoleta Maria Sunt angajata unei companii nationale si mi s-a facut raport de sanctionare cu avertisment scris. As dori sa intreb daca in urma cercetarii disciplinare la ... (vezi toată discuția)
Retinere 10% salariu,cercetare prealabila jondoe1 jondoe1 buna ziua,am urmatoarea problema si anume>s-a emis urmatoarea decizie de penalizare pe urmatoarele,art.264 alin.1,lit.d din codul muncii coroborat cu art.22 si ... (vezi toată discuția)
Penalizare loc de munca molul molul buna ,ma confrunt cu urmatoarea situatie>am avut cu seful meu o mica disputa adica am avut curajul sa -i spun ca nu pot sa-mi indeplinesc la timp sarcinile de ... (vezi toată discuția)