avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu neefectuat, plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu neefectuat, plata orelor suplimentare

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu un sfat juridic privitor la situati cu care ma confrunt de luni de zile la locul de munca:
totul a inceput in anul 2007 cand l-am inlocuit pe colegul meu gestionar, care a lipsit pe motiv de boala din luna august si pana in momentul de fata, cand si-a facut lichidarea avand decizie de pensionare pe caz de boala.
In 2007 nu am reusit sa-mi efectuez concediul de odihna, decat doar pe hartie, neputand sa-l reprogramez pentru ca nu stiam cand va reveni colegul. Pentru ca am lucrat efectiv in timpul concediului, am inregistrat orele efectuate ca si ore suplimentare.
Ce posibilitate exista ca ele sa-mi fie platite, pentru ca nici in momentul de fata nu as putea sa le recuperez, pentru ca nu am inlocuitor. De asemenea stiu ca se poate acorda o compensatie in bani pentru perioada lucrata prin cumulul de functii, respectiv inlocuirea gestionarului.
Contractul colectiv de munca pe ramura petrochimie, pentru ca lucrez intr-un combinat chimic, spune ca in 30 de zile se recupereaza orele suplimentare lucrate, in caz contrar se platesc dublu. La fel despre inlocuirea unei persoane aflate pe alta functie, se spune ca se poate acorda pana la 50% din salarul functiei inlocuite.
Ar fi bine sa fie asa si in realitate, dar seful meu mi-a spus clar chiar ieri, ca nu-mi plateste orele suplimentare, iar despre compensatia pentru inlocuirea colegului nu a suflat o vorba.
Ce pot sa fac in acest caz?
Va rog sa-mi sarpundeti pentru ca nu intrevad nici o iesire, doar optiunea de a merge in instanta, iar atunci mi l-as face dusman pe seful meu.
Va multumesc
Doina
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 20:40, 3 Martie 2008
pai cred ca e clar...ori faci o sesizare la ITM...ori mergi in instanta...in ambele cazuri iti faci dusmani dar iti poti recupera drepturile banesti. Daca pe cale amiabila nu se poate...alta sansa nu se intrevede.
pai inainte de sesizare la ITM sau actiune in instanta, iti sugerez sa faci o adresa sefului tau, respectiv directorului firmei, dupa caz. In acea adresa iti expui problema, si cu solicitarea ta ( efectiv ce doresti ex. contravaloaera orelor suplimenatre efectuate ) Iti mai fac precizarea ca nu iti poti cere contravaloarea in bani a concediului de odihna NEEFECTUAT decat in cazul desfacerii contractului de munca.
Soliciti un raspuns cu privire la solicitarile tale.
F important e ca inainte sa citesti Regulamentul Intern al firmei. Acolo poate sa scrie cate ceva despre aceste conflicte, ex cerere din partea salariautlui, apoi raspun in maxim x zile etc.. La firmele la care lucrez am instituit aceasta procedura interna.
In cazul in care nu iti raspunde sau raspunsul e nefavorabil, vei avea la dispozitie 3 ani sa ii actionezi in instanta, indiferent daca mai esti sau nu angajat acolo.
Este absolut necesar sa faci solicitarea scrisa. In 80% dinre cazuri problemele se rezolva, prin hartii scrise si nu prin vorbe.
Totul depinde de cum si in ce conditii vi s-a avizat de catre Director inlocuirea colegului Dvs.. Daca vi s-a notificat sa va prezentati in locul colegului in scris, pe timpul concediului, sunt ore suplimentare. Daca vi s-a notificat in scris sa inlocuiti colegul, Dvs. nefiind in concediu, se vor acorda compensatii. Daca nu vi s-a notificat nimic in scris, ci ati avut doar o intelegere colegiala de a inlocui munca colegului pana la revenirea acestuia pe post, urmand ca acesta, la randul lui, sa va inlocuiasca o perioada determinata, avizul Directorului nu exista, ca atare nici culpa acestuia, iar Dvs.nu aveti dreptul decat la salariul normal cuvenit pentru norma de lucru.

Mult succes
Cred ca ar fi mai bine sa consulti si conducerea sindicatului inainte de a actiona in instanta societatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu ma lasa in concediu Claark Claark Buna ziua. Cer ajutor in cazul urmator. Am depus in biroul firmei unde lucrez ca reglor, o cerere de concediu de odihna, de zece zile, incepand din ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz demisie...modificare..., nu vor sa imi semneze lichidarea ! Silviubil Silviubil Buna ziua. Am o nelamurire. Azi mi-am dat demisia de la locul de munca. As vrea sa stiu daca in perioada de preaviz pot beneficia de zilele de concediu de ... (vezi toată discuția)
Demisie si concediu mihaith mihaith 1. Sunt angajat ca vanzator-gestionar din ianuarie 2013. La inceputul lunii decembrie seful meu a angajat un alt vanzator-gestionar, iar eu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)