avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Speta - somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Speta - somatie de plata

Buna ziua
Daca se poate sa ma lamureasca cineva cu urmatoarea speta:
X depune in instanta cerere privind emiterea somatiei de plata fata de debitoare.
La primul termen debitoarea depune cerere pentru acordarea unui nou termen in vederea angajarii unui aparator. Se accepta de catre instanta si creditor. La al doilea termen, avand in vedere distanta foarte mare intre locul desfacurarii procesului si sediul creditoarei, dupa ce avocatul debitoarei depune cerere in vederea acordarii unui termen pentru studiul dosarului, reprezentantul creditoarei ridica exceptia lipsei de interes.
Ulterior instanta solutioneaza cauza astfel: admite exceptia lipsei de interes invocata din oficiu. Respinge cererea ca lipsita de interes. Irevocabila.
Intrebarea mea este: si cu ordonanta de plata ce se intampla? Nu exista un nou termen pentru fond?
Cel mai recent răspuns: PAS22 , utilizator 10:34, 9 Septembrie 2011
Nu inteleg ce este cu exceptia lipsei de interes. Ori a invocat-o creditoarea ori instanta?
Ma rog, nu conteaza asta. Ati pierdut procesul. Acum, aveti calea dreptului comun.
Procesul nu se continua din oficiu pe dreptul comun. Faceti o noua cerere.
Cred ca nu ne-am inteles. Reprezentantul creditoarei a invocat-o dar nu a specificat exact "exceptia lipsei de interes"; iar din punct de vederea al debitoarei care a mai solicitat inca un termen nu inteleg cum creditoarea a pierdut procesul?
Debitoarea a mai solicitat un nou termen nu creditoarea.
Cum am mai spus, creditoarea a spus ca e lipsa de interes din partea debitoarea sa solicite un nou termen pentru studiul dosarului. Asa ca nu vad cum ar fi putut pierde creditoarea.
Cautand pe forum ceea ce ma intereseaza am descoperit acest subiect deschis, ce-i drept, cu ceva timp in urma si doresc sa fac unele precizari:
In speta expusa de dv. inteleg ca instanta a respins cererea debitoarei de acordare a unui nou termen in vederea studierii dosarului, insa, din oficiu a fost invocata exceptia lipsei de interes a creditoarei, in opinia mea, pe motiv ca, inscrisul detinut de catre creditoare reprezinta titlu executoriu, iar creanta putea fi recuperata pe calea executarii silite.
In concluzie, pentru claritatea situatiei expuse, postati, va rog, daca suma datorata provine dintr-un inscris incheiat in forma autentica sau alt inscris care sa aibe titlu executoriu.
Astept discutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura somatiei de plata(oug 119/2007) - comercial andyanya andyanya Creditoarea a deschis in data de 23.09.2010, in baza procedurii somatiei de plata prevazute de OUG 119/2007, o actiune in instanta in vederea recuperarii ... (vezi toată discuția)
Analiza prescriptiei in procedura necontencioasa? Irina S. Irina S. S-a schimbat ceva in procedura civila, de vad tot mai des Incheieri prin care instanta de executare se pronunta asupra intervenirii prescriptiei executarii ... (vezi toată discuția)
Oug 119/2007 iuliamariana iuliamariana Buna ziua, - somatie de plata OUG 5/2001 - respinsa - am introdus o alta cerere la judecatorie in baza OUG 119/2007 Solutie : excepţia puterii de ... (vezi toată discuția)