avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... contract cu agentie de modeling
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

contract cu agentie de modeling

Am semnat un contract de colaborare cu o asa-numita agentie de modele, care mai tarziu am aflat ca functioneaza pe baza de taxa pe vise. Nu ma deranjeaza atat de tare asta, cat faptul ca prin contract ei au scris ca devin proprietarii fotografiilor pe care le-au facut. Intrebarea mea este daca am vreo sansa sa recuperez dreptul asupra lor sau trebuie sa pun problema completa, ca m-au pacalit si sa stau sa ma chinui sa demonstrez ca suma platita acoperea incontestabil pretul fotografiilor(in contract nu este scris exact de cine sunt platita,dar spune ca le revine lor in proprietate bookul).

Si apropo de termeni, acolo scrie ca le revine bookul, deci nu toate pozele, asa ca asta ar insemna ca cele respinse imi apartin mie? Nici macar nu m-au lasat sa ma vad ca facand parte din site-ul lor pt promovare, desi ei se angajasera sa ma promoveze, dar nu au facut nicio dovada a acestui tip de activitate.
Cel mai recent răspuns: rosa_weigand , utilizator 00:19, 6 Decembrie 2010
E dificil de spus doar din ce ati spus dvs. Ca sa se produca cesiunea drepturilor de autor trebuie sa respecte niste conditii, care sunt expres enumerate in legea dreptului de autor si a drepturilor conexe:
Art. 41 - (1) Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie să prevadă drepturile patrimoniale transmise şi să menţioneze, pentru fiecare dintre acestea, modalităţile de utilizare, durata şi întinderea cesiunii, precum şi remuneraţia titularului dreptului de autor. Absenţa oricăreia dintre aceste prevederi dă dreptul părţii interesate de a cere rezilierea contractului.
(2) Cesiunea drepturilor patrimoniale privind totalitatea operelor viitoare ale autorului, nominalizate sau nenominalizate, este lovită de nulitate absolută.
Textul din contract spune asa: "Agentia isi rezerva dreptul de proprietate exclusiva atat asupra portofoliului creat de catre agentie, cat si asupra lucrarilor prin colaborarea cu partenerii agentiei pe perioada derularii prezentului contract, cat si dupa terminarea acestuia pe o perioada de 10 ani. "
Nu este abuziva aceasta clauza? Si nu ar fi trebuit sa imi puna si mie la dispozitie pozele nemodificate?(mi le-au dat cu numele agentiei scris peste imaginea mea. Plus ca eu nu pot sa stiu exact care poze sunt folosite, pt ca au spus ca doar cateva vor deveni portofoliu, asa ca asupra celorlalte ar trebui sa am drepturi depline, :hm:nu?
Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2010
rosa_weigand, utilizator
Inteleg ca d-voastra ati platit ceva pentru a se face albumul respectiv.

De obicei cand o agentie dobandeste proprietatea asupra unor poze ale modelelor, persoanelor proeminente sau altele, ele insele platesc modelelor/persoanelor un onorariu, urmand ca apoi prin folosirea lor sa incaseze la randul lor taxe. Nu modelele platesc agentiei.
Iar modelul/persoanele pot fi obligate sa nu dea pozele si altor agentii prin clauza de exclusivitate.

Daca d-voastra ati platit, atunci se poate considera ca ati platit o taxa pentru un vis, acela de a ajunge candva un model. Si in cazul acestui gen de firme, puteti fi convinsa ca asta va ramane: un vis.
Foarte util raspunsul, dar nu asta este problema mea. Dupa cum spuneam, banii dati acopera ceea ce am primit, fara nici o datorie de vreo parte, cu unica problema ca desi am platit fotografiile, in contract apar in proprietatea agentiei practic. Acesta e singurul lucru nerezolvat, pentru ca restul nu asteptam mai mult pt acei bani, si nici nu visam sa ajung model, dar asta e o discutie irelevanta.

Nu ceream indeplinirea vreunui vis, stiam ca dau banii "degeaba", dar am primit niste lucruri interesante din alte puncte de vedere acolo si pentru asta am si mers, doar ca in contract lucrurile sunt scrise cam neclar si doream lamuriri juridice despre ce limitari ale propriului meu drept mi-as fi asumat prin semnare.

Respectiv sunt cel putin 2 probleme, este notat ca bookul este platit "total/partial" de catre agentie, si incalca punctul 2 din articolul 41 mai-sus mentionat.
Plus ca nu inteleg foarte bine limitarile dreptului lor si daca eu mai am vreun drept de uz personal al proprietatii mele cat timp functioneaza cesiunea si nu imi dau seama foarte clar cat de importanta este reciprocitatea obligatiilor pt un astfel de contract in contextul in care eu nu pot dovedi reaua lor credinta dar nici ei nu-si pot demonstra indeplinirea obligatiilor, si, din cate stiu, in astfel de situatii fiecare parte trebuie sa demonstreze indeplinirea obligatiilor proprii, fiind contract.

Astept o parere serioasa din partea unei persoane din domeniul juridic daca se poate. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
rosa_weigand, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de proprietate intelectuala feel feel Este corecta urmatoarea clauza: " Odata cu plata integrala efectuata de catre Client, Furnizorul transmite Clientului dreptul de proprietate si folosinta ... (vezi toată discuția)
Colaborare fotograf-model AncestralSoul AncestralSoul Buna ziua, In momentul actual activez lucrez ca fotograf freelancer fara a avea un contract cu o firma sau publicatie.Doresc sa realizez cateva pictoriale ... (vezi toată discuția)
Dreptul fotografului asupra pozelor ionicapacoste ionicapacoste Buna. Vreau sa fac o sedinta foto nud. Vreau sa am dreptul sa public acele poze pe site ul personal, pe alte site uri de fotografie si nu numai. Modelul va fi ... (vezi toată discuția)