Buna seara. Inainte sa postez, am citit o parte importanta din cazurile prezente pe forum. Doresc sincere condoleante celor decedati, si depasirea greutatilor celor partial implicati (vatamati).
Numele meu este Tudor, si am fost implicat intr-un grav accident de circulatie, in data de 12.06.2010 pe DN 13 in apropiere de localitatea Maierus, Brasov.
Masina in care ma aflam (Renault Clio Symbol), a iesit pe partea dreapta a carosabilului, a reintrat apoi pe carosabil (pe contrasens) si a fost acrosata de un microbuz ce transporta muncitori (ilegal se pare), in stalpul dreapta, aproape perpendicular.
In masina se aflau 5 persoane, printre care si eu, (3 au decedat pe loc, unul la Tg. Mures la spital). Toti imi erau prieteni foarte buni (soferul, era cel mai bun prieten al meu si vecin cu mine). S-a deschis dosar penal, insa nu este finalizat. Constatari preliminare dau drept vinovat soferul masinii in care ma aflam (prietenul meu cel mai bun).
In urma accidentului, m-am trezit cu amnezie (nu stiu nimic din ce s-a intamplat), si conform certificatului Medico Legal:
am fost internat 10 zile cu urmatoarele traume fizice:
Pneumotorax traumatic plaman dreapta
Fracturi costale C2, C3, C6 drt.
Contuzie Pulmonara drt.
Plaga taiata gamba stanga - sectiune completa tendoane, artera, etc
Traumatism Cranio Cerebral minor grad I
Diverse plagi si contuzii pe picioare
In total am avut nevoie de 90 de zile de concediu medical (cu tratament la domiciliu).
Mama soferului decedat, mi-a spus sa cer la inspectorul care se ocupa de acest caz, anexa 2 de la dosar. Nu stiu insa cum sa procedez. Sunt sigur ca societatea de As. va evita pe cat de mult plata unor daune morale juste, asa ca am de gand sa intentionez in judecata, daca prezumtiile mele se dovedesc adevarate.
Intrebariile mele sunt:
1 Ce este aceasta "Anexa 2", si ce trebuie sa fac mai departe cu ea
2 Credeti ca sunt justificabile pretentii cateva zeci de mii de Euro pentru traumele savarsite (atat fizice, dar mai ales morale - mi-am pierdut cel mai bun prieten, cu care practic am crescut) + ca am dureri la fiecare pas, si mi-am pierdut partial simtul in zone ale piciorului stang.
3 Daca exista un avocat cu experienta in astfel de cazuri pe care il puteti recomanda (chiar si de pe forum)
Va multumesc mult, si va rog sa imi dati un raspuns.
1) In cazul accidentelor cu victime politia elibereaza anexa nr. 2 care nu este altceva decat o adresa prin care politia comunica societatii de asigurare datele principale ale accidentului de circulatie
2) Nu exista o practica unitara in ceea ce priveste cuantumul daunelor morale. Dupa parerea mea suma ceruta de dvs mi se pare rezonabila
3) Pe forum nu pot da nume de avocati. Vi le pot furniza telefonic
Pt. daunele morale va trebui sa contactati un avocat specializat pe daune din asigurari si acesta va sti sa ceara cat mai mult de la asigurator pt a putea obtine o suma cat mai aproape de adevar. Tot avocatul va va spune si actele pe care va trebui sa le pregatiti. Va urez mult succes si o recuperare cat mai completa si fara urmari.
Potrivit imprejurarilor descrise rezulta indicii ca nu va exista un proces penal in conditiile in care vinovatul a decedat, astfel ca parchetul va da o rezolutie de neincepere a urmaririi penale in baza art.10 lit.g C.p.p. In aceste conditii, despagubirile solicitate vor fi adresate direct asiguratorului de raspundere civila care va elibera anexa 1 catre Politie pentru obtinerea inscrisului anexa 2 urmind a se instrumenta dosarul de daune in fuctie de pretentiile dvs..
Valoarea daunelor materiale sau morale trebuie sa fie una rezonabila care sa acopere prejudiciul in totalitate ca urmare a traumelor psihice si fizice insa numai gestionarea dosarului de dauna de catre dvs. sau prin reprezentantii dvs. va determina asiguratorul sa lichideze dauna intr-un mod favorabil scontat.
Dumneavoastra puteti recupera cheltuielile efectuate in vederea insanatosirii si sumele de bani de care ati fost privat datorita concediului medical.
Sunteti indreptatit sa solicitati si sa primiti si daune morale pentru suferinta avuta, pentru faptul ca v-ati pierdut partial simtul in anumite zone ale piciorului etc, insa acestea nu se pot acorda pentru cu pierderea bunului dumneavoastra prieten, soferul vinovat de producerea accidentului.