avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lipsa calitatii procesuale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lipsa calitatii procesuale

Am fost dat in judecata de catre asociatia de locatari pentru neplata intretinerii pentru 6 luni. Problema este ca in urma cu 7 ani am donat apartamentul fiicei mele care este plecata din tara. Din pacate administratorul nu a inregistrat acest contract de donatie iar actiunea introdusa acum de el este impotriva mea. Fiica mea urmeaza ca in luna decembrie sa vina in tara si v-a platii atunci toate sumele restanate, dar termenul de judecata este ceva mai devreme. Pot invoca lipsa calitatii procesuale in apararea mea? Sau ce altceva ma sfatuiti sa fac? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:15, 24 Noiembrie 2010
Evident. Daca donatia este inregistrata la carta funciara face proba si este oponibila in fata, sau impotriva terti, toti. Cer o certificat actualzat si va duceti la instanta.
Daca nu a fost inregistrat, aducetiva acta notariala la infatisare.
Mergeti mai inainte administratia si facetiva comunicarea.
Administratorul trebuie sa se renunt actiunea.
Daca apatamentul nu mai e in proprietatea dumneavoastra atunci puteti invoca aceasta exceptie a lipsei calitatii procesuale pasive. Atasati la intampinare copia actului autentic incheiat.
@eusiatat

Puteti sa va prezentati la termen si sa solicitati o amanare pt lipsa de avocat.
De asemenea puteti ridica exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, dupa cum ati intuit.
Intre timp vine si fiica dvs., plateste restanta si administratia isi retrage cererea de chemare in judecata sau depuneti la dosar chitanta si instanta respinge actiunea.
Succes!
Eu ma gandeam sa trimit o intampinare la care sa atasez contractul de donatie. Procesul in acest caz trebuie inchis nu? Intre timp fiica mea plateste toate sumele restante mai putin costurile cu procesul. Gresesc?
V-ati gandit bine. Nu se "inchide" neaparat procesul, instanta pune in discutie exceptia si se pronunta asupra ei sau nu, se poate conexa cu fondul - de obicei nu, dar ramane la aprecierea instantei:)

Intre timp fiica plateste restantele. Nu si cheltuielile cu procesul, pt ca nu e parte in proces.
Iar daca vi se admite exceptia, reclamantul cade in pretentii ( pierde procesul) si el trebuie sa plateasca cheltuielile de judecata. De mentionat ca trebuie sa solicitati asta in cererea reconventionala ( pe langa intampinare, faceti si o alta hartie, studiati Codul de procedura civila).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune lipsa calitate procesuala pasiva mh31 mh31 Buna ziua, Poate ma ajuta cineva cu niste lamuriri in legatura cu urmatoarea problema: societatea la care lucrez a fost actionata in judecata. In ... (vezi toată discuția)
Informaţie GHEORGHIAN GHEORGHIAN Doresc să aflu mai pe înţeles ce înseamnă : admite/ respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active/ pasive a reclamantului/ părâtului la o ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitatii procesuale active lolo0112 lolo0112 cand poate fi invocata exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului? este conditionata de primul termen, sau se poate invoca oricand in cursul ... (vezi toată discuția)