avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz prezentare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz prezentare succesiune


Buna ziua,
Va supun atentiei urm. situatie:
- urmeaza sa fac o sucesiune dupa decesul mamei
- mostenitori eu+sora mea
- succesiunea dupa tata s-a facut fara partaj, ni s-au comunicat doar cotele din mostenire ce au revenit fiecaruia
Acum situatia e urmatoarea:
- bunuri: o casa cu patru camere si curte si, un teren agricol.
Mi se pare normal ca fiind doi frati, totul sa se imparta pe jumatate, 2 camere, jumatate din curte, jumatate din teren.
Sora mea refuza sa se prezinte la succesiune si ma ameninta ca ma va actiona in judecata, solicitandu-mi sa renunt la tot pe motiv ca in urma cu 35 de ani, tatal meu mi-a dat un teren luat de la CAP pt care ulterior am scos titlu de proprietate pe numele meu.
In plus, am solicitat o anume parte din curte pe care se afla un beci pe care l-am construit personal, din resurse proprii pe timpul cand traiau parintii dar, nu am acte sa o dovedesc.
Va rog sa-mi spuneti daca e legal si corect ce cer si, ce pot face in situatia de fata?

multumesc
Cel mai recent răspuns: PaulBogdan , utilizator 16:39, 25 Noiembrie 2010
buna ziua.
avand in vedere componenta masei succesorale, mi se pare chiar absurd sa renuntati la cota parte cuvenita din succesiune, urmare amentintarilor surorii dvs.
este pacat cand se ajunge in astfel de situatii, cand intre frati iau nastere astfel de situatii tensionate.
dar de regula se intampla asa ..
daca nu reusiti sa va convingeti sora sa procedati la dezbaterea succesiunii, va trebui sa solicitati in instanta partajul succesoral si iesirea din indiviziune.
terenul sub ce forma l-ati primit de la tatal dvs/ ?
Terenul respectiv a fost lot ajutator de la CAP cu zeci de ani in urma, atunci se putea transfera folosinta printr-o simpla declaratie parca la CAP, asa l-am primit si eu. Dupa revolutie, am reusit sa-mi iau titlu de proprietate pe el.

Am uitat sa mentionez ca terenul agricol (5000mp) eu l-am ingrijit ani de zile, am facut gard pe cheltuiala proprie si o mica cabanuta de chirpici sa avem unde sta cand mergeam la munca campului. Acum daca ii va reveni sorei jumatate din acest teren, cum procedez cu gardul, cine il va muta, pe cheltuiala cui? Pt ca a declarat ca nu doreste sa ma despagubeasca pt gard.

Cu beciul cum pot sa fac, nu pot sa dovedesc ca l-am construit eu pe cheltuiala proprie acum 35-40 de ani.
daca se va ajunge in instanta, judecatorul va decide in functie de probatoriul administrat in cauza.
dvs. va trebui sa dovediti faptul ca acea constructie s-a facut din banii dvs. personali. veti avea nevoei de martori, inscrisuri , expertiza, etc.
de asemenea, referitor la teren nu cred ca se va include in masa partajabila, avand in vedere ca practic nu a fost inregistrat pe numele tatalui dvs., initial.
Referitor la teren, nu s-ar putea considera din start exclus, avand in vedere ca au trecut peste 30 de ani ?
Si daca ea refuza sa se prezinte iar, eu nu o dau in judecata, ce se intampla,cat poate dura starea de indiviziune ?

multumesc
Ultima modificare: Joi, 25 Noiembrie 2010
PaulBogdan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme succesorale tex tex Buna seara Ma scuzati ca va deranjez am si eu o mare problema Tatal meu a decedat in urma cu patru luni , de atunci fratele lui mai mare ne face numai ... (vezi toată discuția)
Cand esti bun esti luat de prost-mi se potriveste DUMITRUFLORICA DUMITRUFLORICA Buna ziua tuturor! Am din nou nevoie de sfatul d-voastra in urm.situatie:(incerc sa fiu cat mai scurta !) Suntem patru surori, mama a murit in 1982, tata in ... (vezi toată discuția)
Cum să procedăm ca soția să devină coproprietar pe terenul moștenit de la mama, pe care momentan nu am titlu de proprietate? cato19 cato19 [b]Situatie: [/b] Mama decedata, proprietara. Mostenitori: eu, tatal meu si sora mea. Intentia e aceea de a dezbate successiunea (sora nu renunta la partea ... (vezi toată discuția)