avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum sa fac sa intru in posesia unui teren cumparat cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum sa fac sa intru in posesia unui teren cumparat cu zdelca acum 20 de ani??

E vorba de o proprietate,de un teren cu tot cu casa,la care au fost trecuti 2 proprietari:tata si fiica.Acum tatal a decedat.Ma intereseaza sa solutionez problema aceasta la care adaug k mai am inca 4 frati insa ei nu figureaza in actele proprietatii.Am o nelamurire...eu vreau sa imi fac acte pe partea mea(fiind vorba de o zdelca facuta acum 20 de ani),le pot face fara dezbaterea mostenirii?Iar cealalta jumatate a tatalui meu va fi impartita intre toti cei 5 frati..aici cum se procedeaza..ce trebuie facut?
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 11:16, 26 Noiembrie 2010
Respectiva zdelca este incheiata la notar?
Daca da, atunci aveti 1/2 din proprietate, iar cealalta 1/2 a proprietatii care a apartinut tatalui defunct urmeaza a fi supusa dezbaterii mostenirii.
Daca va intelegeti cu fratii mergeti la notar si stabiliti modul de impartire, daca nu, la instanta. Asta inseamna ca se va imparti in mod legal intre frati, daca e posibil, in natura iar daca nu e posibila impartirea in natura se va atribui unuia sau unora din frati, care vor plati celorlalti sulte compensatorii.
ar trebui sa stiti daca "proprietatea" teren cu casa se afla intr-o zona in care se aplica legile proprietatii postdecembriste sau se aplica decretul 115/1938 (adica sunt carti funciare).
Pentru ca "zdelca" chiar daca ar fi fost incheiata la notariatul de stat ( 20 ani in urma )
trebuie inscrisa in Cartea Funciara pentr uca notarul sa faca actele de mostenire si iesire din indiviziune.

1.Daca aveti CF(carte funciara) cu teren si casa si va intelegeti cu fratii ! trebuie mai intai sa cautati un autorizat cadastru (gasiti lista la OCPI din jud dvs) si sa faceti o parcelare dvs 6/10 parti si fratii 4/10 parti ( sau fiecare 4 frate in parte de 1/10 ) documentatie cu care mergeti la notar.

2.Daca nu aveti CF poate aveti titlu de proprietate... sau ordinul prefectului - atunci acesta trebuie inscris in CF in urma unei documentati a autorizatului cadastru... apoi celelalte operatiuni.

3. Daca nu aveti CF , nu aveti alte acte de proprietate decat acel/acea "zdelca" (ZD'ELCÃ, zdelci, s.f. (Înv. si reg.) Contract, act (de vânzare); p. gener. orice chitanţă sau act oficial. - Din rus. sdelka.) ar fi util sa purcedeti spre un avocat... doar in urma unui proces puteti obtine "acte de proprietate" cu aceasta ocazie puteti face si impaciueala cu fratii.

4. varianta nerecomandata!!! Faceti alte 4 zdelci cu fratii si martori sa va tie in cuvant si lasati copiilor .... aceeasi incurcatura cu care v-ati pricopsit dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune sau inscrierea proprietatii in cartea funciara? adyo17 adyo17 Buna ziua! As vrea sa stiu care este calea cea mai simpla (din punct de vedere al timpului si/sau financiar) de a intra in posesia unui teren. Din ce m-am ... (vezi toată discuția)
Buna seara! am nevoie de indrumare cu privire la întocmirea ... mirela_7 mirela_7 Buna seara! Am nevoie de indrumare cu privire la întocmirea unui dosar pentru un proces de dezbatere a unei moșteniri. Situația e urmatoarea: Tatăl meu ... (vezi toată discuția)
Succsiune P.F.A. HERMAN DAN P.F.A. HERMAN DAN Buna, Tatal meu a decedat anul acesta, iar in urma luine-a lasat un teren cu casa construita. Acest teren era 1/2 plus 1/10 din cealalta jumatate a lui, ... (vezi toată discuția)