Am lucrat la o firma care activeaza in domeniul consultanta HR (recrutare, training), pana in data de 13 oct. 2010. Pentru ca firma avea dificultati financiare, am decis sa inchei aceasta colaborare. In momentul de fata am de recuperat onorariul aferent lunii septembrie, si ma intereseaza care ar fi demersurile legale pentru a-mi recupera banii.
- mentionez ca am venit la serviciu zilnic (exact ca in situatia unui CIM), singura diferenta fiind forma de colaborare (dr. de autor).
- mai mentionez ca onorariul lunar era unul fix, stabilit prin contract, si nu variabil
In momentul in care am plecat, am obtinut de la proprietara firmei o hartie scrisa, cu semnatura ei, prin care se angaja ca pe data de 6 decembrie fix, sa imi vireze banii restanti. Daca acest lucru nu se intampla, ce trebuie sa fac mai departe (inteleg ca problema mea nu intra sub incidenta dreptului muncii si nici a ITM-ului).
Care ar fi onorariul unui avocat pt asa ceva?
Multumesc
cel mai simplu este sa trimiteti p[rintr/un avocat o notificare persoanei respecive, imediat dupa ce trece data de 6 decembrie, daca pana atunci nu va plateste ce vi se cuvine
Multumesc pentru raspuns. Iertati-mi intrebarea putin stangace, insa vreau sa ma asigur ca inteleg corect: aceasta notificare este un mod de a anunta firma ca are ultima sansa sa imi plateasca banii pe cale amiabila, nu?
Si daca nu raspunde la aceasta notificare prin plata onorariului, abia atunci pot incepe demersurile legale. Am inteles bine?
Da, trimiteti notificarea prin cereti expres debitorului sa-si execute obligatia ajunsa la scadenta.
Din momentul punerii in intarziere debitorul datoreaza daune moratorii, daune compensatorii si dobanzi.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Persoana fizica
maria1956
poate o persoana fizica fara studii juridice sa trimita o notificare (somatie de plata in baza unei hotarari judecatoresti) catre o institutie publica care ii ... (vezi toată discuția)