avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract de administrare cu o persoana juridica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract de administrare cu o persoana juridica

Legea 230/2007 Art. 35
(1) Pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie, asociatia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile, fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice specializate si autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari sau care au ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplica in mod corespunzator prevederile art.21 alin.(2) si art.22 din prezenta lege.

Va rog sa imi spuneti, care este situatia unui contract incheiat din eroare de o asociatie de proprietari pentru activitatea de administrare, cu o societate care nu indeplineste conditiile impuse de Legea 230/2007. Cum poate actiona asociatia in consecinta?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 12:46, 28 Noiembrie 2010
Fara sa fiti prea explicit asupra a ceea ce vreti sa vi se comunice atunci cand intrebati "care este situatia unui contract......" (fiind de preferat intrebarile punctuale si clare :D), va voi raspunde ca:
1. orice contract este legea partilor (art.969 C.civ.), dar numai cu respectarea de catre contractanti a prevederilor legale referitoare la incheierea valabila a acestora. Pe cale de consecinta, acordul de vointe poate naste contractul si acelasi acord de vointe il poate incheia;
2. Daca partea care nu indeplineste conditiile cerute de lege nu este de acord cu incheierea de comun acord a contractului, aveti de asemenea, mai multe posibilitati: a) puteti invoca orice clauza de nulitate sau reziliere existenta si cere anularea sau rezilierea acestuia (in principiu, inexistenta conditiilor calitative si de autorizare cerute de lege pentru desfasurarea unei activitati determina nulitatea absoluta a actului, dar aceasta se constata de instanta de judecata); b) exista si posibilitatea unei plangeri penale, daca "eroarea" asupra calitatii cocontractantului a fost determinata de exemplu de ""prezentarea unui fapt fals ca adevarat sau a unui fapt adevarat ca fals, cu intentia obtinerii unui folos pt. sine ori pt. altul" (inselaciune- art.215 C.pen.).
Daca veti nuanta si detalia speta, atat asupra a ceea ce doriti, cat si a situatiei de fapt si de drept, va voi putea nuanta si eu raspunsul. :D
1-Surprinzatoare situatia de incheiere contract de administrare fara analizarea responsabila a administratorului persoana juridica
2-Daca prestatorul de servicii nu intruneste conditiile legale,asociatia de proprietari are dreptul legal sa solicite rezilierea contractului,cu consecintele legale ce decurg
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010
ynocentta, utilizator
@LocatarB,
Contractele asociatiei se incheie si deruleaza de comitetul executiv condus de presedintele asociatiei. In comitetul executiv se poate lua decizia de a rezilia contractul cu firma de administrare care nu-si indeplineste corect atributiunile. Faptul ca ati descoperit dupa incheierea contractului ca acea firma nu indeplineste conditiile impuse de legea 230/2007 pentru administrarea asociatiei de proprietari, poate fi un motiv pentru rezilierea contractului.
Dar comitetul executiv poate rezilia contractul pentru multe alte motive, unele fiind chiar cuprinse in clauzele contractuale.
1 - asociatia de proprietari a incheiat contractul cu societatea care s-a prezentat ca persoana juridica cu activitate de administrare a imobilelor (altfel nu ar fi fost angajata)
2 - ulterior, asociatia intrand in posesia certificatului de inregistrare al societatii, a constatat inscrisa o alta activitate.
Asociatia poate rezilia contractul inainte de expirarea perioadei pentru care a fost incheiat si fara sa tina cont de nr. de zile avans pervazut pentru rezilierea contractului?
Asociatia este nemultumita de activitatea acestei societati.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010
LocatarB, utilizator
Sfatul meu este sa chemati la discutii reprezentantii societatii cu pricina, pentru incetarea contractului cu acordul partilor si prevederea in actul de incetare a conditiilor acestei incetari. Prezentati reprezentantului aceleeasi societati ca nu avea dreptul legal sa participe la incheierea contractului, iar in situatia in care v-a prezentat date false despre activitatea societatii, pentru a determina incheierea contractului, se poate vorbi, pe langa aspectul civil al erorii materiale si/sau dolului, ca elemente de viciere a consimtamantului partilor, care duc la anularea actului incheiat si de o posibila fapta penala (in situatia existentei unei intentii ce poate fi probata). Este foarte posibil, stiind cum sa prezentati argumentele, sa obtineti incetarea contractului, acordul partilor putind determina orice conditii legale de incetare acceptate ("inainte de expirarea perioadei pentru care a fost incheiat si fara sa tina cont de nr. de zile avans pervazut pentru rezilierea contractului").
Tocmai datorita necesitatii unei cunoasteri bune a spetei si utilizarii eficiente a argumentelor v-as sfatui sa apelati la un avocat. Dar nu este obligatoriu.

Alte discuții în legătură

Tragerea la raspundere a comitetului executiv. iriiri iriiri Buna ziua, Am o intrebare privitor la tregerea la raspundere a comitetului executiv al unui bloc de locatari.Cum sta problema. In AG a fost aleasa o noua ... (vezi toată discuția)
Presedintele asociatiei de proprietari cameliaccm cameliaccm Poate sa demita un presedinte de asociatie a locatarilor, administratorul fara acordul comitetului si a cenzorilor? (vezi toată discuția)
Reziliere contract administrator/asociatie de locatari automobilistul automobilistul la inceputul lunii mai am fost numit in functia de presedinte al asociatiei de locatari din blocul in care locuiesc. nu ma consider persoana potrivita pentru ... (vezi toată discuția)