avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale asociat cu figuri.....
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

asociat cu figuri.....

Buna ziua
Sunt administrator si asociat al unei firme, infiintata in urma cu aproape 2 ani. Firma are 4 asociati. cu parti sociale egale. In luna iulie, 2007, firma era intretinuta (contabil, salarii, chirie, etc) de catre asociati in parti egale. Din luna august, unul din asociati nu a mai participat la cheltuieli, anuntand telefonic administratorul (pe mine), ca nu mai doreste sa faca parte din firma. De atunci, nu a mai participat la nici un fel de activitati sau cheltuieli. Mai mult, nici nu dorit sa mai discute cu noi. Din luna septembrie, noi, am avut incasari firma mergand din ce in ce mai bine (in sensul ca acum, de 3 luni, isi plateste singura toate cheltuielil). dar, de recuperat banii investiti in firma, nici vorba. Mentionez ca cei 3 asociati, muncesc fara sa-si acorde vre-un salar. Dorind sa facem actele de retragere a asocatului, acesta a pretins o suma mare de bani, pe care nu ne-o permitem.
Habar nu am ce sa facem, ce solutie sa adoptam pentru a nu avea cheltuieli prea mari, si in ac.timp de a ramane in firma, noi, cei care si lucram. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 15:26, 25 Martie 2008
Romy a scris:

Am citit-o si pe asta, si, au fost bagati pe numele administratorului, si erau cumva banii lui?
Eu nu am citit asa ceva.

Erau banii lui! Contractul de imprumut este intre administrator si societate. Deci, legal sunt banii lui, fie ei si imprumutati de la ceilalti. Avem deci un contract de imprumut consensual intre persoane fizice si unul solemn intre administrator si societate.
Si in cazul asta cine e "asociatul cu figuri" cel care nu vrea sa mai arunce banii pe fereastra sau cel ce s-a suparat ca unul dintre asociati s-a desteptat.
De aceea nu sunt deacord sa ajut pe cei ce vor sa profite de naivitatea altora.
Daca cel numit asociatul cu figuri ar apela la sfatul meu, gratis, l-asi ajuta fara nici o problema.
Si mai mult, nu spune ca a fost incheiat un contract de imprumut.
Romica, nu ai inteles nimic din tota speta de fata.
Asociatul cu "figuri" desi nu are contributie la prosperitatea afacerii (nici nu munceste ca ceilalti, nici nu contribuie financiar) are pretentia sa imparta doar acrivul societatii (nu si pasivul) la 4. Activul provine din banii personali ai celorlalti.
Daca tie iti pare corect ... e ok, macar am inteles cum gandesti.

Pentru mine e clar, nu este nici legal si nici moral sa aiba pretentii la ceea ce nu este a lui.
Baietii mai bine abandoneaza societatea asta si fac una noua.
daca privesc si eu speta din punctul asta de vedere, nu este decat o falsa problema. asociatii au dreptul la beneficii doar daca exista profit, conform actelor contabile. ori, bineinteles ca profit nu poate exista decat daca activul este mai mare decat pasivul. la fel, in cazul retragerii sau excluderii, proportional cu partea din capital varsata, asociatii au dreptul la o parte din diferenta dintre activ si pasiv. in acest caz, partea cuvenita asociatului retras sau exclus se stabileste prin raport de expertiza. in cazul imprumuturilor acordate firmei de catre asociati, administratori etc. nu exista profit, iar diferenta dintre activ si pasiv este 0 pentru simplul motiv ca, in timp ce suma imprumutata apare in activ, obligatia de restituire a aceleiasi sume apare in pasiv.=D>
Exact asta ii explicam si eu lui Romica.

Alte discuții în legătură

Excluderea unui asociat din sc Cristina Andreea M Cristina Andreea M Am o agentie de turism cu 3 asociati. Firma am cumparat-o de la o persoana X care avea licenta si brevet de turism. Pentru a fi valabil in continuare (licenta ... (vezi toată discuția)
Excludere asociat lucas2009 lucas2009 va rog sa-mi spuneti daca un asociat al unui SRL, cu numai 5% cota de participare si care nu a pus nici un ban in firma si mai mult de atat, nu-l intereseaza ... (vezi toată discuția)
Schimbarea fortata a administratorului Morphaeuss Morphaeuss Buna ziua, Detin 90% dintr-o firma de prestari servicii. Asociatul cu 10% are si functie de administrator. Eu doresc cumpararea partilor sale sociale si ... (vezi toată discuția)