avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale asociat cu figuri.....
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

asociat cu figuri.....

Buna ziua
Sunt administrator si asociat al unei firme, infiintata in urma cu aproape 2 ani. Firma are 4 asociati. cu parti sociale egale. In luna iulie, 2007, firma era intretinuta (contabil, salarii, chirie, etc) de catre asociati in parti egale. Din luna august, unul din asociati nu a mai participat la cheltuieli, anuntand telefonic administratorul (pe mine), ca nu mai doreste sa faca parte din firma. De atunci, nu a mai participat la nici un fel de activitati sau cheltuieli. Mai mult, nici nu dorit sa mai discute cu noi. Din luna septembrie, noi, am avut incasari firma mergand din ce in ce mai bine (in sensul ca acum, de 3 luni, isi plateste singura toate cheltuielil). dar, de recuperat banii investiti in firma, nici vorba. Mentionez ca cei 3 asociati, muncesc fara sa-si acorde vre-un salar. Dorind sa facem actele de retragere a asocatului, acesta a pretins o suma mare de bani, pe care nu ne-o permitem.
Habar nu am ce sa facem, ce solutie sa adoptam pentru a nu avea cheltuieli prea mari, si in ac.timp de a ramane in firma, noi, cei care si lucram. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 15:26, 25 Martie 2008
Romica, tu chiar nu vrei sa intelegi ca datoria societatii este catre administratorul firmei (aceeasi persoana care a deschis topicul)?

Iar aberatia pe care o sustii tu nu are sens.
Patrimoniul societatii ramane neschimbat chiar daca societatea vinde activul ei si banii obtinuti ii restituie creditorului. Trebuie sa-ti explic si de ce? Hai sa incerc.
Patrimoniu = activ - pasiv
Daca vinde activul, veniturile din vanzarea acestuia vor fi tot in activ. Iar prin restituirea imprumutului se vor diminua atat activul cat si pasivul cu aceeasi suma.
Iar la final Patri moniul va fi = (activ initial - activ initial) - (pasiv initial - activ initial). Si ajungi exact la aceeasi valoare.
Sper sa ma intelegi.

Concluzia mea este: daca dupa vanzarea activului si restituirea imprumutului sau o parete a imprumutului, vei considera societate in stare de insolventa, atunci stare de insolventa este si acum.
Iar daca consideri societatea in stare de insolventa, ajungem la prima varianta expusa de mine prin care spuneam ca pentru a continua activitatea (a iesi din starea de insolventa) asociatii vor trebui sa acopere pierderile societatii proportional cu aportul la capitalul social al fiecaruia.
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2008
Adrian Copil, Consilier juridic
si eu consider ca si abcdeadi ca pentru moment o discutie vis-a-vis de insolventa este prematura nefiind din pct. meu de vedere indeplinite conditiile Legii 85/06 , si nici nu par a se contura intr-un viitor apropiat si previzibil (cel putin din datele pe care le detinem pt moment de la cel ce a creat topicul)
de unde ai dedus ca datoria e catre administrator?
Eu am inteles ca un asociat s-a saturat sa tot bage bani in firma si cel ce a deschis topicul vrea sai faca vant din firma fara sa-i restituie nimic.
Cand a infiintat societatea, "asociatul cu figuri" cum tendentios a fost numit, a investit in ideea de a castiga un ban nu ca sa aiba in ce baga banii.
Va rog sa-mi spuneti ca nu am dreptate X-(
mmn a scris:

Buna ziua
Sunt administrator si asociat al unei firme, infiintata in urma cu aproape 2 ani. Firma are 4 asociati. cu parti sociale egale. In luna iulie, 2007, firma era intretinuta (contabil, salarii, chirie, etc) de catre asociati in parti egale. Din luna august, unul din asociati nu a mai participat la cheltuieli, anuntand telefonic administratorul (pe mine), ca nu mai doreste sa faca parte din firma. De atunci, nu a mai participat la nici un fel de activitati sau cheltuieli. Mai mult, nici nu dorit sa mai discute cu noi. Din luna septembrie, noi, am avut incasari firma mergand din ce in ce mai bine (in sensul ca acum, de 3 luni, isi plateste singura toate cheltuielil). dar, de recuperat banii investiti in firma, nici vorba. Mentionez ca cei 3 asociati, muncesc fara sa-si acorde vre-un salar. Dorind sa facem actele de retragere a asocatului, acesta a pretins o suma mare de bani, pe care nu ne-o permitem.
Habar nu am ce sa facem, ce solutie sa adoptam pentru a nu avea cheltuieli prea mari, si in ac.timp de a ramane in firma, noi, cei care si lucram. Mul

eu vad problema altfel;)
mmn a scris:

Toti banii care au fost bagati in firma, au fost bagati pe numele meu, al administratoru

Citeste si asta Romica.
Citeste cu atentie si primul post.
Acum inteleg de ce raspunsurile tale erau pe dinafara, erai in eroare.

Alte discuții în legătură

Excluderea unui asociat din sc Cristina Andreea M Cristina Andreea M Am o agentie de turism cu 3 asociati. Firma am cumparat-o de la o persoana X care avea licenta si brevet de turism. Pentru a fi valabil in continuare (licenta ... (vezi toată discuția)
Excludere asociat lucas2009 lucas2009 va rog sa-mi spuneti daca un asociat al unui SRL, cu numai 5% cota de participare si care nu a pus nici un ban in firma si mai mult de atat, nu-l intereseaza ... (vezi toată discuția)
Schimbarea fortata a administratorului Morphaeuss Morphaeuss Buna ziua, Detin 90% dintr-o firma de prestari servicii. Asociatul cu 10% are si functie de administrator. Eu doresc cumpararea partilor sale sociale si ... (vezi toată discuția)