avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale asociat cu figuri.....
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

asociat cu figuri.....

Buna ziua
Sunt administrator si asociat al unei firme, infiintata in urma cu aproape 2 ani. Firma are 4 asociati. cu parti sociale egale. In luna iulie, 2007, firma era intretinuta (contabil, salarii, chirie, etc) de catre asociati in parti egale. Din luna august, unul din asociati nu a mai participat la cheltuieli, anuntand telefonic administratorul (pe mine), ca nu mai doreste sa faca parte din firma. De atunci, nu a mai participat la nici un fel de activitati sau cheltuieli. Mai mult, nici nu dorit sa mai discute cu noi. Din luna septembrie, noi, am avut incasari firma mergand din ce in ce mai bine (in sensul ca acum, de 3 luni, isi plateste singura toate cheltuielil). dar, de recuperat banii investiti in firma, nici vorba. Mentionez ca cei 3 asociati, muncesc fara sa-si acorde vre-un salar. Dorind sa facem actele de retragere a asocatului, acesta a pretins o suma mare de bani, pe care nu ne-o permitem.
Habar nu am ce sa facem, ce solutie sa adoptam pentru a nu avea cheltuieli prea mari, si in ac.timp de a ramane in firma, noi, cei care si lucram. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 15:26, 25 Martie 2008
situatia este intr-adevar un pic complicata...in primul rand pentru anul 2007 si acest asociat trebuie sa semneze Hotararea AGA pentru distribuirea profitului (daca sunteti pe profit); oricum din firma puteti ridica decat dividende...si acestea trebuiesc ridicate in maximum 6 luni de la data aprobarii bilantului;
sfatul meu este sa discutati cu asociatul ori il excludeti din societatea, (ceea ce sa face la cererea societatii sau la cererea lui prin hotarare judecatoreasca) sau se retrage el singur. In primul caz, el nu are dreptul la partea proportionala din patrimoniul social, ci doar la o suma de bani care reprezinte valoarea acesteia.
ca urmare a excluderii, instanta judecatoreasca dispune cu privire la noua structura a capitalului.

Mult mai bine ar fi sa se retraga el insusi cu acordul celorlalti asociati, care ii pot stabili contravaloarea partilor sale sociale de comun acord sau printr-un expert sau la tribunal... Deci sa aleaga ori se face excluderea ori retragerea.
Daca citeai tot vedeai ca omul vrea sa se retraga, dar isi vrea banii inapoi.:O
Romy a scris:

Abc... ce e cu tine? uiti ce scrii? mai sus ai postat "....Acum presupun ca activul firmei nu va acoperi datoria catre creditor. In cazul asta trebuie ca toti asociatii sa acopere pierderile proportional partilor sociale detinute." iar apoi vii si spui "Cred ca esti superficial in analiza ta.
Daca societatea a imprumutat de la un creditor o suma de bani nu trebuie sa o restitue?
Daca vinde din activele societatii si restitue o parte din datorii ramanand pe zero crezi ca e ilegal? "
Te contrazici singur.
Fii te rog mai coerent X-(X-(

Nu ma contrazic. Doar cred ca nu imi itelegi tu punctul de vedere.
Erau 2 variante total diferite. De ce le contopesti?
Prima varianta pe care am expus-o era cea cu acoperirea pierderii (varianta care a avut succes intr-o speta), caz in care activitatea s-ar fi desfasurat pe firma deja existenta (doar asociatul ar fi fost obligat sa participe financiar sau sa aleaga sa iasa din societate).
Cealalta varianta pe care am expus-o, si care imi pare mult mai buna, implica infiintarea unei noi societati care sa aba ca si asociati doar pe cei care se implica, iar societatea actuala sa fie desfiintata. Pentru asta propuneam varianta de a vinde ceea ce se poate vinde din societate si restituirea imprumutului catre creditor. Astfel asociatul dificil va iesi din firma, ca si toti ceilalti, fara sa primeasca nimic.
Pai daca ramane fara nimic dupa desfiintare inseamna ca nu primeste nici ce a bagat in firma si prin urmare firma nu e rentabila. Asta inseamna ca are dreptate sa nu mai bage bani in firma :P
In acest caz se pune problema cine se face vinovat de insolventa societati?#-o
Singura varianta viabila este ca cei ce baga bani in firma sa isi faca contracte de imprumut, pentru ai putea recupera dupa ce vor avea profit, daca vor avea:-/
Romica, tu vorbesti de cazurui ipotetice. Eu vorbesc doar pentru speta in cauza.
Din ce a postat omul nostru pe forum, am inteles ca firma pana in momentul de fata nu a avut incasari (sau acestea au fost cu mult mai mici decat cheltuelile). Asa ca ei in loc sa beneficieze de ceva venituri de pe urma societatii au adus bani de acasa.
Insa in ultimul timp zice ca societatea a inceput sa mearga bine. Probabil in urmatoarele 6 luni sau 1 an va trece de la pierdere la profit. In cazul asta va trebui sa imparta profitul cu asociatul care nu a sustinut financiar afacerea.
Daca merg pe varianta propusa de mine, peste un an cand vor avea de impartit profit il vor imparti doar intre cei care au facut ca afacerea sa fie viabila.

Alte discuții în legătură

Excluderea unui asociat din sc Cristina Andreea M Cristina Andreea M Am o agentie de turism cu 3 asociati. Firma am cumparat-o de la o persoana X care avea licenta si brevet de turism. Pentru a fi valabil in continuare (licenta ... (vezi toată discuția)
Excludere asociat lucas2009 lucas2009 va rog sa-mi spuneti daca un asociat al unui SRL, cu numai 5% cota de participare si care nu a pus nici un ban in firma si mai mult de atat, nu-l intereseaza ... (vezi toată discuția)
Schimbarea fortata a administratorului Morphaeuss Morphaeuss Buna ziua, Detin 90% dintr-o firma de prestari servicii. Asociatul cu 10% are si functie de administrator. Eu doresc cumpararea partilor sale sociale si ... (vezi toată discuția)