avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa tata si bunici
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa tata si bunici

Tatal meu a decedat in 1997, bunicul in 2002, iar bunica in 2009. Tatal meu mai avea 2 frati, care traiesc. Deci la succesiunea dupa bunicii mei vin cei doi unchi si cu mine. Unul din unchi e un om normal, celalalt este cuiul lui Pepelea, adica omul din cauza caruia nimic nu merge cum trebuie. De un an de zile, de cand a murit bunica mea si mama sa, gaseste tot felul de motive ca sa nu impartim terenurile si casele ramase mostenire. Singura solutie este sa mergem in instanta.
1.Pentru a deschide succesiunea in instanta exista o formulare speciala ?
2. Ce acte trebuie sa depun initial, cand depun actiunea de succcesiune ?
3. Ce taxe trebuie sa platesc pentru ca dosarul sa fie inregistrat, pus pe rol ? - precizez ca nu pot lua fise fiscale de la primarii pentru ca acest unchi nu accepta sa plateasca nimic din impozite, iar primariile nu elibereaza certificatele daca sunt datorii.
4. Tatal meu a divortat de mama mea si a fost casatorit 6 luni cu o alta femeie, dupa care a murit. La casatorie, a preluat si numele femeii, rezultand numele ionescu-popescu ion. Pe mine ma cheama doar Ionescu, asta ar putea fi o problema in instanta ? este suficienta marturia in instanta a fratelui sau ?
5. Dupa moartea tatalui meu, a doua lui sotie si fratele meu au dat o declaratie notariala ca sunt straini de succesiune prin neaccceptare. Asta era in 1997. Dupa 2000 bunicii mei au obtinut prin retrocedare mai multe terenuri. Poate acea sotie sa vina acum la masa succesorala, pe motiv ca la data decesului nu erau bunuri de impartit, dar acum sunt ?
6. Pot cere in instanta ca jumatate din tot ce imi revine mie sa i se dea fratelui meu, chiar daca el nu a acceptat succesiunea dupa tatal meu in 1997 ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: leorot , utilizator 00:38, 29 Noiembrie 2010
1. Primăria este obligată să elibereze certificatele de atestare fiscală. Sunt acte de care aveți nevoie pentru dezbaterea succesiunii. Și chiar dacă nu vă trebuiau pt succesiune... eu nu am mai auzit așa ceva... să nu elibereze certificatul de atestare fiscală. Dacă deschideți acțiune în instanță angajați un avocat, o să știe cum trebuie și ce trebuie să faceți ca să întocmiți dosarul.
2. Faptul că tata are la data decesului alt nume decât cel cu care s-a născut îl dovediți cu certificatul lui de naștere și căsătorie.
3. La fel se face și proba că dumneavoastră Ionescu sunteți fiul lui Ionescu - Popescu. Certificate de naștere și căsătorie al tatălui.
4. Renunțătorii nu mai pot avea acum pretenția la bunuri.
5. Dacă vreți ca jumătate să dați fratelui faceți un act translativ de genul vânzare sau donație după ce se termină procesul cu privire la dezbaterea succesiunii.
promovati in instanta actiune pt dezbaterea succesiunii. puteti sa renuntati la partea dvs in favoarea fratelui dvs. aveti nevoie de actele de stare civila si acte de proprietate.
Da, aceasta schimbare de nume a tatalui meu imi va provoca probleme. El a decedat in Ramnicu Valcea, in 1997, eu sunt in Slatina. Certificatul lui de nastere si cel de casatorie au ramas la sotia de-a doua, de care nu mai stiu nimic de 12 ani. De unde le pot obtine ?
Duplicate ale actelor de stare civilă le obțineți de la Primăria unde a fost înregistrată nașterea, respectiv căsătoria. Trebuie doar să faceți o cerere. Dacă angajați un avocat s-ar putea ca printr-o cerere pentru uzul organelor de stat (pentru că aveți nevoie de ele în instanță) să nu trebuiască să plătiți taxa pentru eliberarea lor și să le primiți prin poștă. Întrebați avocatul despre acest aspect. Dacă nu va fi cazul să ajungeți în instanță pentru succesiune notarul va putea cere eliberarea lor, de asemenea fără a fi obligat la plata vreunei taxe.
Nu am posibilitatea sa angajez avocat si sunt convins ca ma pot descurca si singur in fata instantei. Presupun ca este suficient sa fac o cerere scrisa in cadrul unui termen in instanta prin care sa solicit instantei sa ceara o copie de pe certificatul de nastere al tatalui meu de la Primaria Brasov si o copie de pe certificatul de casatorie al tatalui meu de la Primaria Ramnicu - Valcea.
De asemenea, pot aduce o adeverinta de la Primaria Comunei Schitu-Greci / Jud. Olt, care sa certifice faptul ca ionescu-popescu ion a fost aceeasi persoana cu ionescu ion. Nu ar fi mai simplu asa ?

In felul acesta nici nu ar mai trebui sa prezint instantei renuntarea la succesiune a fratelui meu si astfel s-ar simplifica lucrurile - ca sa-i dau jumatatea ce i se cuvine prin act de donatie sau vanzare presupune niste costuri destul de insemnate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cristynita cristynita tatal meu a decedat anul trecut,era divortat de mama mea.dupa divort a lucuit cu bunica mea adica mama lui.proprietarii acelei case sunt bunica in viata,80 ani ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema tatăl ... Bibi60 Bibi60 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema Tatăl meu care este decedat a avut un frate, care si el este decedat.Mama celor 2 frati( si ea ... (vezi toată discuția)
Certificatul calitate mostenitor poate fi dezbatut cu procurã? Balaurul Balaurul Buna ziua, rog o parere la urmatoarea intrebare: Pentru eliberarea Certificatului de Calitate Mostenitor [b]unul din cei doi mostenitori (ai decedatului) ... (vezi toată discuția)