avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Extras de carte funciara-nelamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Extras de carte funciara-nelamurire

Buna ziua.Am si eu o nelamurire in legatura cu extrasul de carte funciara.Am unul din anul 2000 in care este mentionat ca tatal meu detine o jumatate din casa in care locuim(jumatate care ii revine ca mostenire de la tatal sau) si cealalta jumatate este bun dentinut in comun cu sotia(mama mea).Intre timp mama a murit,iar noi nu am facut succesiune.Am avut nevoie de un extras nou zilele acestea si am constatat ca acolo este trecut tata ca unic proprietar.Este normal asa sau trebuia sa apara si mama?
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 18:03, 28 Noiembrie 2010
Cereti cel mai bine un extras CF in extensso, care reprezinta o copia xerox certificata dupa toata cartea funciara si din care veti avea expunerea exacta a parcursului juridic al imobilului.
Poate mama i-a donat jumatatea ei din jumatatea casei, poate tata a facut succesiunea fara voi, poate extrasul din 2000 era gresit...adica jumatate din casa a fost a bunicilor si jumatate a parintilor?
Mai este posibil ca si extrasul din 2010 sa fie gresit, veti avea situatia exacta doar obtinand copia cartii funciare integrale.
Nu este normal dacă nu s-au întocmit alte acte care ar fi putut să schimbe situația juridică a imobilului din 2000 până astăzi.
Dar ce scrie la modul de dobândire pe extrasul de carte funciară - acela nou - în partea a II a?
Casa a fost cumparata in 1975:jumatate de tata impreuna cu mama,iar cealalta jumatate de catre bunicul meu(tatal tatalui meu).Bunicul a murit si s-a facut succesiunea dupa el in aprilie 2000.Prin succesiune,tata primeste partea bunicului integral.Am un extras scos la o luna dupa succesiune(deci in mai 2000) care arata clar situatia :o jumatate- tata si mama in comun,cealalta jumatate-tata prin actul de mostenire.Pana aici e in regula totul.Acum 5 ani mama a murit si nu am facut succesiune(eu,cel putin).Noul extras(de saptamana trecuta)nu o mai mentioneaza pe mama ci doar pe tata cu 1/2 conform actului de propprietate(vanzare-cumparare) din 1975 si cu 1/2 conform actului de mostenire din aprilie 2000.Acestea sint singurele doua acte mentionate in extrasul nou(dealtfel in amandoa extrasele).Daca tata facea succesiune fara mine,ar fi trebuit sa apara mentionat asta in ultimul extras.Nu se face referire la niciun alt act decat cel de vanzare-cumparare si cel de mostenire din 2000.Mama nu mai apare nicaieri si nu inteleg de ce.
Da. Probabil se face economie la cerneală. Trebuiau să scrie măcar xulescu cota de 1/2 prin cumpărare fiind căsătorit.
Ideea e că dacă e specificat că în 1975 a dobândit 1/2 prin cumpărare o să puteți face dovada bunului ca fiind comun arătând și contractul de vânzare-cumpărare. Oricum în cazul în care tatăl ar încerca să vândă imobilul notarul va cere și actul de dobândire, se va vedea că era căsătorit și îi va cere să aducă și nevasta la act. Așa că... nu i-ar reuși o înstrăinare până nu face succesiunea.
tatal dvs NU AR FI PUTUT sa faca succesiunea dupa mama dvs fara ca dvs sa stiti!!!!! la succesiune se cheama toti mostenitorii!!! si chiar daca tatal dvs ar fi declarat ca nu are copii, el trebuia sa duca martori care sa declare ca au cunoscut pe mama dvs, daca a avut sau nu copii si din ce stiu ei ca s-ar compune masa succesorala. cereti din nou un extras de informare CU TOTI PROPRIETARII sau foaia in extenso a imobilului sau efectiv mergeti la biroul de carte funciara si cereti registratorului "sa va lumineze' in legatura cu situatia imobilului.

Alte discuții în legătură

Succesiune DepResurseUmane DepResurseUmane In urma decesului tatalui, mama a dezbatut mostenirea numai a unei parti din avere, si anume a apartamentului (mie mi se cuvin 2/8). Casa de la tara nu a ... (vezi toată discuția)
Cum se împarte o casa și terenul aferent smcdali smcdali Bună ziua, tatăl meu a decedat de curând. Casa și terenul nu știu, încă, dacă au fost trecute pe numele bunicului sau al tatălui meu.. De fapt nu am ... (vezi toată discuția)
mostenire-partaj succesoral - cota descendent oana1920 oana1920 buna seara tatal meu a murit acum 1 an jumatate,mama a ramas in garsoniera,bun comun,eu am dreptul la casa? si daca cumva a instrainat o fara sa spuna ... (vezi toată discuția)