:sorry:dupa cateva zile de studiu si cercetare,am ajuns la concluzia ca is mai incetosat decat am inceput.
v-a rog sa imi spuna si mie clar care sunt etapele necesare infiintarii unei Societati pe actiuni,si unde gasesc un model de act de infiintare in care sa fie descrise cateva drepturi si obligatii ale tuturor.
cum mentin aceste drepturi si obligatii pentru tuturor.indiferent de numar de actiuni?#-o
1. Actele necesare pentru infiintarea firmei le puteti afla de la ORC.
2. Constituirea societatii pe actiuni prin subscriptie publica necesita anumiti pasi de urmat, cititi L 31/90 actualizata.
Constituirea SA se face prin intocmirea unui act constitutiv (contract de societate si statut) care trebuie obligatoriu sa cuprinda datele din L 31/90. Acesta este si modelul pentru actul constitutiv.
Clauzele din contract le puteti stabili singur, sau puteti consulta un avocat pentru a nu introduce anumite clauze care sa fie ilegale. Aici puteti prevedea toate drepturile si obligatiile actionarilor, asa cum se doreste si cum trebuie respectate.
Cei care iau la cunostinta de acest act constitutiv si il semneaza sunt obligati sa il respecte in intregime, incepind cu obligativitatea depunerii capitalului social subscris, si terminind cu respectarea tuturor obligatiilor asumate.
3. Contractul de societate se depune la ORC, (nu aveti nevoie de atestare de la avocat sau autentificare notariala) impreuna cu celelalte documente necesare.
In ce priveste numarul de actiuni detinute de fiecare actionar, aceste dau drepturi egale, adica o actiune egal un vot. Eventual se poate restrange numarul de voturi, adica 10 actiuni dau dreptul la un vot, sau altfel spus un actionar aduce un aport mai mare de capital dar primeste doar un drept de vot.