avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme asociatie proprietari

1.Locuiesc intr-un bloc la care incalzirea se face cu agent termic de la RADET. In urma cu aproape 2 ani mai multi locatari ne-am racordat la reteaua de gaze naturale a orasului obtinand acordul vecinilor de a monta in scara blocului instalatiile aferente. Problemele incep abia dupa : o parte avem centrale de apartament pe gaze, o parte se incalzesc de la RADET. De catre cine se suporta cheltuieli aferente intretinerii conductelor de apa calda si caldura daca noi ne-am debransat de la aceasta retea (atentie cu acordul vecinilor) si avem instalatie separata?
Eu am citit HG400/2003 si nicaieri nu gasesc un articol care sa prevada si situatii in care exista 2 modalitati de distributie a agentului termic in acelasi bloc si modul de repartizare al cheltuielilor aferente. Se poate hotari prin Statutul Asociatiei modul de plata privind intretinerea instalatiilor in cazul in care intr-un bloc exista mai multe tipuri de centrale? sau exista alta modalitate?

2. In acelasi bloc fostul administrator si presedintele blocului pe care eu nu-i cunosc pt ca sunt un locatar mai nou, in urma cu cca. 4 ani au delapidat o suma de bani considerabila la vremea respectiva (aproximativ 100 milioane lei vechi) si nu s-a luat nici o masura.
Astazi in Adunarea Generala a Asociatiei s-a pus problema sa ii actionam in instanta. Este prea tarziu, exista o lege in care se spune ca aceste fapte se prescriu dupa o anumita perioada de timp?

MA POATEAJUTA CINEVA CU UN RASPUNS?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:45, 13 Septembrie 2008
Privitor la termenul de prescriptie. Si in penal este de 3 ani? Spunea ceva de delapidare.
toma_viorica a scris:

Si daca conductele de caldura nu mai trec pe la mine prin apartament mai exista notiunea de "caldura radianta"?
Mai exista vreo obligatie a mea fata de Asociatia de Proprietari cu privire la intretinerea conductelor de caldura?


În cazul în care, pe partea dv. nu mai este nici un proprietar racordat la RADET, atunci puteau fi tăiate acele ţevi, altfel este imposibil. În acest caz, notificaţi asociaţia de proprietari cu privire la încetarea stabilirii cheltuielilor de energie termică, având în vedere acest fapt, solicitaţi comitetului executiv să vină în apartamentul dv. şi să constate situaţia şi precizaţi că, în cazul în care nu se vor conforma să nu vă mai satbilească aceste sume pe care nu le datoraţi, veţi acţiona asociaţia de proprietari în judecată pentru încetarea acestui abuz de drept.
În cazul în care, chiar dacă aveţi CT, energia termică ce trece prin ţevile transportoare care vă tranzitează locuinţa se va achita în funcţie de cota-parte indiviză de către fiecare proprietar.
În anul 2006, Ordinul ANRSC nr. 233/2004 a fost modificat prin Ordinul nr. 255/2006 din care rezultă că şi proprietarii de apartamente debranşate de la CET şi care au centrale termice proprii trebuie să suporte cheltuielile individuale de energie termică aferente părţilor comune din apartamente.
Proprietatea comună include următoarele: terenul aferent construcţiei, fundaţiile, faţada, intrările, suprafaţa exterioară a zidurilor de perimetru ale proprietăţii individuale, scările comune, casa scării, casa ascensorului, ascensoarele, trotuarele, centrala termică sau punctul termic, canalizarea, instalaţiile de apă şi încălzire centrală, de gaze, electricitate şi telefonice de la punctul de branşament sau de racordare la reţeaua stradală (exclusiv acesta) până la punctul de racord la instalaţia interioară a apartamentului sau spaţiului cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, spălătoria, uscătoria, culoarele clădirii, subsolul sau nivelul tehnic, încăperile personalului de serviciu al clădirii, încăperea/construcţia destinată depozitării gunoaielor, tubul colector, instalaţii de ventilaţie, canale termice, spaţiile care deservesc crematorii, podul, acoperişul şi învelitoarea acestuia, antena şi cablul TV până la priza de branşament.
Proprietatea comună este definită şi prin dispoziţiile art. 3 pct. 3.17 lit. b din Metodologia de repartizare şi facturare a consumurilor sde energie termică în imobile de tip condominiu din 30.08.2004 (M.Of. 862/21.09.2004).
Potrivit art. 10 din acelaşi act normativ, «Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzire, aferente consumului de energie termică al instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate comună din interiorul apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie - coloane de încălzire -, se face proporţional cu cota indiviză care revine fiecărui proprietar, astfel cum aceasta este înscrisă în actul de proprietate/contractul de vânzare-cumpărare sau care a fost recalculată conform prevederilor art. 16».
Potrivit art. 11 din din Metodologia de repartizare şi facturare a consumurilor sde energie termică în imobile de tip condominiu din 30.08.2004 (M.Of. 862/21.09.2004), «Este interzisă dezafectarea, blindarea sau modificarea amplasamentului coloanelor de încălzire ori a coloanelor de aerisire din interiorul apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, acestea fiind instalaţii aflate în proprietate comună.» Astfel, aceste apartamente scutite de la plată în mod ilegal, trebuiau să plătească costurile de încălzire aferente fiind interzisă blindarea sau dezafectarea conductelor de alimentare cu energie electrică, conform prevederilor art. 13 alin. 1 din acelaşi act normativ “Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzirea locuinţelor/apartamentelor se face proporţional cu suprafaţa utilă înscrisă în actul de proprietate”.
Ordinul 255/2006 abrogă unul dintre articolele Ordinului 233/2004 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Serviciilor Comunale (ANRSC), şi anume pe acela care prevedea că vor fi exceptate de la plata căldurii apartamentele desprinse din sistemul centralizat în care ţevile comune de încălzire sunt izolate. Noul ordin îi obligă pe toţi coproprietarii să participe la plata căldurii furnizate în sistem centralizat, chiar dacă sunt debranşaţi, şi prevede că se va calcula suprafaţa radiantă a ţevilor care le tranzitează apartamentul şi vor achita contravaloarea căldurii primite astfel, conform dispoziţiilor art. 34 din Metodologia/30.08.2004.
aveti mare dreptate. Asociatia de Proprietari ii face notificare respectivei societati comerciale si daca nu intelege sa incheie o conventie cu Asociatia de Prop. se va hotara in cadrul Asociatiei ce cheltuieli revin respectivilor. Daca acestia nu fac contestatie in termen de 45 de zile inseamna ca sunt buni de plata "DAR" noi discutam de cheltuieli comune (femeia de serviciu, iluminatul pe scara blocului, salariul administratorului, etc). Cind discutam despre apa calda si apa rece putem sa discutam in functie de contoare (apometre). Caldura se calculeaza in functie de suprafata incalzita si in functie de nr elementi la radiatoare(calorifere)Trebuie sa stiti ca apa calda si caldura sint subventionate de catre Primarie sau Guvern si din aceasta cauza, noi, persoanele fizice putem sa mai suportam cat de cat aceste costuri care daca n-ar fi subventionate ne-ar cocosa de tot. Societatile comerciale sau cabinetul medical din speta noastra nu trebuie sa beneficieze de subventie si din aceasta cauza a fost obligat sa faca un contract separat direct cu RADET-ul pentru a i se calcula atat apa calda cat si caldura separat pentru a nu mai beneficia de subventie. Gigacaloriile, sau cum naiba le spune, care le are trecute pe factura respectivul cabinet medical sint scazute din factura Asociatiei de Proprietari si in felul acesta respectivii platasc pentru ce consuma la fel ca si Asociatia de Prop. cu o diferenta de pret/gigacalorie.
Firmele, cabinetele medicale etc. sunt obligate sa aiba contracte separat au RADET. In acest caz ei primesc separat facturi de la RADET pentru consum apa calda si caldura pe care le platesc direct funizorului si de aceea nu mai apar pe listele de intretinere.
cora2006 a scris:

În anul 2006, Ordinul ANRSC nr. 233/2004 a fost modificat prin Ordinul nr. 255/2006 din care rezultă că şi proprietarii de apartamente debranşate de la CET şi care au centrale termice proprii trebuie să suporte cheltuielile individuale de energie termică aferente părţilor comune din apartamente.

Imi puteti spune care este nr.art.unde se specifica asa ceva părţilor comune din apartamente?
Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
anyme, utilizator

Alte discuții în legătură

Inlocuirea unei coloane de apa calda pe verticala elena covaci elena covaci Cheltuiala cu inlocuirea unei coloane comune de apa calda pe verticala dintr-un imobil se repartizeaza conform cotei indivize si trebuie sa plateasca si cei ... (vezi toată discuția)
Am ramas doar 3 apartamente fara centrala proprie daniel71 daniel71 #-o Locuiesc la un bloc cu 4 etaje cu 2 scari. Deoarece in Brasov a fost partial compromisa instalarea repartitoarelor in blocul nostru toti locatarii au optat ... (vezi toată discuția)
Centrala termica de apartament danuca_dana danuca_dana Buna seara! Ma numesc Dana. Locuiesc intr-un bloc de apartamente la etajul 2. In planseul dintre etaje, respectiv etajul2 si etajul 1, s-a spart teava de apa ... (vezi toată discuția)