alexandra13 a scris:
Proprietarul care mi-a cerut TVA (persoana fizica, cosntruieste multe blocuri-caracter continuitate) mi-a spus ca a vrut sa se inscrie ca platitor de TVA , dar i s-a cerut atestat, a zis ca nu se poate.Si, atunci, ce e de facut? Adica, eu- ca si cumparator?Sa platesc sau nu TVA-ul?
2. Am inteles ca TVA-ul se poate plati doar la suma ramasa, respectiv la ce a mai ramas, respecti
In primul rand nu-ti trebuie atestat pentru neplatitor de TVA. Te declari platitor la AFP optional, sau daca faci activitatea conform conditiilor din lege (costructia - vanzarea cu caracter de continuitate.)
Trebuie sa ai atestat in constructii daca esti PFA. (te autorizezi ca si constructor la primarie).
Astfel cum precizeaza art 126 din Codul Fiscal, o operatiune este considerata impozabila din punct de vedere al TVA-ului doar daca este realizata de o persoana impozabila.In conformitate cu dispozitiile art 127 alineat 1 din Codul Fiscal, "este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi".
Prin urmare, orice persoana( fizica sau juridica) ce desfasoara activitati economice este considerata persoana impozabila. Dar ce inseamna activitati economice? Asa cum prevede alineatul 2 al art 127 cod fiscal "in sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii"
Punctul 3 din normele metodologice de aplicare a codului fiscal prevede urmatoarele: "În sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal, obţinerea de venituri de către persoanele fizice din vânzarea locuinţelor proprietate personală sau a altor bunuri care sunt folosite de către acestea pentru scopuri personale, nu va fi considerată activitate economică, cu excepţia situaţiilor în care se constată că activitatea respectivă este desfăşurată în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate în sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal".
In consecinta, vanzarea locuintelor personale sau a altor bunuri( inclusiv terenuri) nu sunt considerate a fi activitati economice si prin urmare nu exista obligatia de a plati TVA pentru astfel de vanzari, cu exceptia cazului in care se constata ca persoana fizica in cauza desfasoara astfel de activitati cu caracter de continuitate si deci cu titlu profesional; in acest caz o astfel de persoana ar deveni o persoana impozabila fiind obligata sa solicite inregistrarea ca platitor de TVA.