avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva vanzare teren + tva locuinta noua
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva vanzare teren + tva locuinta noua

Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari:
1.trebuie sa platesc si Tva pentru acel teren?
2.Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana fizica, pentru achizitionarea unui apartament intr-un bloc ce se va finaliza in noiembrie 2008.In acest precontract este stipulata suma finala.Nu este precizat nimic de eventuale mariri, plati tva, etc.Singura mentiune este ca in cazul renuntarii la precontract eu pierd avansul, iar vanzatorul imi plateste dublu avansul.In aceste conditii se va plati tva?
ok, MULTUMESC. NU inteleg raspunsul ? -"NU aveti ce TVA sa platiti" Ce vreti sa spuneti?

Si am mai intrebat ceva.Repet:
1.Daca proprietarul nu este platitor de tva, noi de ce trebuie sa ii platim? A spus ca a vrut sa se inscrie, dar nu i s-a dat voie (diploma, ceva)
2. daca s-a inscris de la 1 ianuarie 2008, tva trebuie platit retroactiv? Adica noi am dat un avans in 2007?Va multumesc
Ma ajuta si pe mine cineva, cu un raspuns? Multumesc anticipat.#-o
prin "NU aveti ce TVA sa platiti" am incercat sa raspund la intrebarea " 1.Daca proprietarul nu este platitor de tva, noi de ce trebuie sa ii platim? A spus ca a vrut sa se inscrie, dar nu i s-a dat voie" Deci daca proprietarul nu este inscris ca si contribuabil in scopuri de TVA nu poate sa va pretinda sa platiti respectivul TVA.
Adica eu am vrut sa spun ca nu datorati TVA, tranzacia dvs fiind eminamente civila deci nu este o activitate economica supusa TVA
alexandra13 a scris:

Proprietarul care mi-a cerut TVA (persoana fizica, cosntruieste multe blocuri-caracter continuitate) mi-a spus ca a vrut sa se inscrie ca platitor de TVA , dar i s-a cerut atestat, a zis ca nu se poate.Si, atunci, ce e de facut? Adica, eu- ca si cumparator?Sa platesc sau nu TVA-ul?
2. Am inteles ca TVA-ul se poate plati doar la suma ramasa, respectiv la ce a mai ramas, respecti

In primul rand nu-ti trebuie atestat pentru neplatitor de TVA. Te declari platitor la AFP optional, sau daca faci activitatea conform conditiilor din lege (costructia - vanzarea cu caracter de continuitate.)
Trebuie sa ai atestat in constructii daca esti PFA. (te autorizezi ca si constructor la primarie).

Astfel cum precizeaza art 126 din Codul Fiscal, o operatiune este considerata impozabila din punct de vedere al TVA-ului doar daca este realizata de o persoana impozabila.In conformitate cu dispozitiile art 127 alineat 1 din Codul Fiscal, "este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi".

Prin urmare, orice persoana( fizica sau juridica) ce desfasoara activitati economice este considerata persoana impozabila. Dar ce inseamna activitati economice? Asa cum prevede alineatul 2 al art 127 cod fiscal "in sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii"

Punctul 3 din normele metodologice de aplicare a codului fiscal prevede urmatoarele: "În sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal, obţinerea de venituri de către persoanele fizice din vânzarea locuinţelor proprietate personală sau a altor bunuri care sunt folosite de către acestea pentru scopuri personale, nu va fi considerată activitate economică, cu excepţia situaţiilor în care se constată că activitatea respectivă este desfăşurată în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate în sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal".

In consecinta, vanzarea locuintelor personale sau a altor bunuri( inclusiv terenuri) nu sunt considerate a fi activitati economice si prin urmare nu exista obligatia de a plati TVA pentru astfel de vanzari, cu exceptia cazului in care se constata ca persoana fizica in cauza desfasoara astfel de activitati cu caracter de continuitate si deci cu titlu profesional; in acest caz o astfel de persoana ar deveni o persoana impozabila fiind obligata sa solicite inregistrarea ca platitor de TVA.

Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2008
ContSters42967, utilizator
Mersi.DEci sa inteleg ca e trecut din oficiu? Si daca nu, nu am de ce sa platesc TVA? Am auzit ca notarii, cel putin cei din Bucuresti, nu stiu dc sa incheie contracte cu /fara TVA? Ca fac o pauza?

Alte discuții în legătură

Achizitie utilaj ContSters294605 ContSters294605 Suntem un SRL care vrea sa achizitioneze un utilaj de la o persoana fizica oarecare (nu PFA). Valoarea utilajului este de 20.000 eur. Este un utilaj construit ... (vezi toată discuția)
Tva persoana fizica r111 r111 Asi dori o lamurire: Am vandut un imobil.Cu suma incasata doresc sa renovez un alt imobil pe care il am deja in proprietate.Pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea in scopuri tva flaviu_popescu flaviu_popescu Sunt persoana fizica care realizeaza venituri din vanzarea de bunuri - masa lemnoasa din padurea proprietate personala. Deoarece estimez ca suma veniturilor ... (vezi toată discuția)