Va rog, am nevoie de o informatie: mai este in vigoare in continuare Art. 31 din L50/1991 - "Dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârşirii faptei"?
Situatie: exista un imobil construit intre 2001-2004 fara autorizatie de constructie.
Dorim intrarea in legalitate si ni s-a comunicat de catre intermediar ca amenda este cuprinsa intre 1000 RON-10.000 RON. Am studiat legea 50/1991 si am descoperit acest articol care prevede prescrierea amenzii in conditiile in care organele abilitate nu s-au sesizat sau nu au fost sesizate.
Cum se poate dovedi ca imobilul are vechime mai mare de 2 ani astfel incat sa se evite plata acestei amenzi?
Dar cine este acest intermediar? :-/
Pana una alta, parerea mea este sa lasati amenda la o parte (totusi, depinde cine este acest "intermediar" - e cineva de prin primarie?) si sa introduceti o actiune in constatare, asa cum v-a sfatuit si colegul de mai sus.
Ulterior ramanerii definitive si irevocabile a sentintei civile, contactati o persoana fizica sau juridica autorizata care sa va intocmeasca documentatia cadastrala a imobilului. Va trebui sa-i dati copii legalizate dupa actul de proprietate a terenului, dupa respectiva sentinta civila, certificat fiscal, adeverinta de rol, copii dupa BI/CI proprietarilor, iar de depunerea dosarului la OCPI se va ocupa tot respectiva persoana.
Respectiva actiune in instanta este relativ simpla si nici nu ar trebui sa dureze foarte mult, asa ca data viitoare cand va va mai ameninta cineva cu o amenda, spunetii ca aveti pe rolul instantei un dosar ce are ca obiect "actiune in constatare" si ca in curand veti fi "in legalitate".
Succes!
Si iata si varianta intrarii in legalitate fara concursul onoratei instante de judecata, descrisa de ordinul 839/2009 - Normele metodologice de aplicare a legii 50/1991:
art. 59
.....................................................
(2)În vederea realizarii prevederilor alin. (1), potrivit Legii, autoritatea administratiei publice competenta sa emita autorizatia de construire/desfiintare are obligatia de a analiza modul în care constructia corespunde reglementarilor din documentatiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament, urmând sa dispuna, dupa caz, mentinerea sau desfiintarea constructiilor realizate fara autorizatie sau cu încalcarea prevederilor acesteia.
(3)În situatia în care constructia realizata fara autorizatie de construire întruneste conditiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administratiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizatii de construire în vederea intrarii în legalitate, în coroborare cu luarea masurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala de calitate "rezistenta mecanica si stabilitate" privind starea structurii de rezistenta în stadiul fizic în care se afla constructia, precum si pentru cerinta esentiala de calitate "securitatea la incendiu", numai dupa emiterea Acordului de mediu, în conditiile legii.
Dosarul se depune la primarie.