avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Ce se intampla cu suma datorata in temeiul unui ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Ce se intampla cu suma datorata in temeiul unui contract expirat?

Am mai postat o intrebare legat de acest subiect,dar totusi as dori un alt raspuns.in septembrie 2008 am incheiat un contrat cu [FURNIZOR] pe 2 ani de zile.in iulie 2010 am incetat plata orcarei facturi.Ultima factura emisa pe luna iulie a fost de 800 lei,pe care am refuzat sa o platesc.am primit scrisori de amenintare de la [FURNIZOR] pana in septembrie,abonamentul mi-a fost inchis,iar in scrisorile primite nu mentionau decat de acea suma de 800 lei,chiar daca mai aveam inca 2 luni la activ de platit,deci estimativ in total 912 lei.la un moment dat am primit o scrisoare de la o asa zisa firma de recuperare [EDITAT] (doar cei 800 lei,nimic mai mult).....care se mana cu cele de la [FURNIZOR],"bla bla bla plateste sau te dam in judecata".....scrisorile au incetat,dar am primit acum o saptamana din nou o scrisoare,dar de la [FURNIZOR],identica cu primele,si mi-au dat termen pana la data de 13 decembrie 2010 sa platesc.contractul meu cu [FURNIZOR] a expirat in septembrie 2010,.....intrebarea mea este : odata ce contractul meu a fost "vandut" unei firme de recuperatori,cum de am primit din nou scrisori de la [FURNIZOR]?din moment ce contractul meu cu ei a expirat,mai sunt obligata sa platesc la [FURNIZOR]?si ce se intampla daca nu platesc?stiti cumva vreun caz in care o persoana nu a platit si a scapat?multumesc
Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2010
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 09:54, 30 Noiembrie 2010
E vorba de o suma de bani pentru care nu ati beneficiat de servicii? Va cer o plata pe care nu o datorati?
si eu am patit asa ceva similar dar cu [FURNIZOR] .la mine nici dupa 4 zile mi-a inchis telefonul si aveam de platit 150 lei .nici in ziua de azi nu am platit suma ba mai mult i-am actionat in judecata conform Legii 193/2000 si pentru hartuire. Greseala lor este ca nu au voie sa-ti transfere datele cu caracter personal fara acordul tau Legea 193/2000 punct n din anexa. Poti sa-i dai in judecata pentru asta .Atentie este dosar penal.
Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2010
ContSters20980, utilizator
Atatea confuzii pe metru patrat n-am mai vazut de multa vreme. Sa clarificam cateva lucruri:

1. o suma datorata in temeiul unui contract nu este afectata de incetarea (din orice motiv) a contractului. Datoria e datorie.
2. contractul nu a fost "vandut" unei societati de recuperare, ci exista doua posibilitati: (a) societatea de recuperare a fost mandatata sa recupereze o anumita suma, contra unui comision - cea mai intalnita situatie, caz in care creanta apartine in continuare creditorului initial (adica furnizorul de telefonie); sau (b) creanta este cesionata unei societati de recuperare, caz in care aceasta devine noul creditor iar raportul juridic va fi doar intre datornic si aceasta societate de recuperare (foarte rar). Din ce imi dau seama, in situatia dvs s-a aplicat varianta (a), asa incat pana cand nu trece termenul de prescriptie (3 ani, daca nu e intrerupt ori suspendat) puteti in continuare fi somat de acelasi furnizor ori de altcineva in numele sau, sa platiti acea datorie plus penalitatile aferente.

3. ce se intampla daca nu platiti? La un moment dat o sa va dea in judecata si o sa si castige foarte usor, moment in care va trebui sa platiti toata suma plus penalitati, iar daca n-o faceti de buna-voie, veti fi executat silit.

4. cazuri in care cineva sa nu fi platit si sa fi scapat nu exista cata vreme creditorul nu lasa prescriptia sa se implineasca. Daca furnizorul apeleaza la instanta in termenul legal, nu prea are cum sa piarda.

5. datele cu caracter personal pot fi transferate si fara acordul persoanei vizate in anumite cazuri, intre care "când prelucrarea este necesară în vederea executării unui contract sau antecontract la care persoana vizată este parte", plus "când prelucrarea este necesară în vederea realizării unui interes legitim al operatorului" (art. 5 din Legea nr. 677/2001). Este perfect legitim ca un creditor sa apeleze la masurile legale pentru a-si recupera datoria, asa ca este cu totul nejustificata afirmatia dlui Denean.

PS: Va rog sa respectati regulamentul de postare si: (i) sa nu identificati persoane in mesaje, (ii) sa gasiti categoria potrivita cand postati un mesaj ("Avertismente" nu e in niciun caz un forum potrivit pentru altcineva decat administratori si moderatori!), (iii) sa nu incepeti de mai multe ori aceeasi discutie. Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2010
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorie card avantaj xuxa xuxa In 2006 mi-am facut un card avantaj pe atunci la Finans Bank, actualmente Credit Europe Bank de 800 lei. Am platit lunar rata ceruta. Apoi in 2008 am mai facut ... (vezi toată discuția)
Credit bancar Sanda_Daniela Sanda_Daniela buna ziua, am si eu o intrebare...........cei de labanca cu care ai creditul te pot suna pentru restanta la servici, pe telefonul firmei???. nu ma prea pricep ... (vezi toată discuția)
Probleme cu stingerea unui debit restant lore23 lore23 Buna...!am mai postat legat de acest subiect,dar raspunsul nu m-a ajutat.Am sa va spun ce s-a mai intamplat si va rog sa ma indrumati.Acum aprox 3 ani mi-am ... (vezi toată discuția)