avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... credit bancar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

credit bancar

buna ziua, am si eu o intrebare...........cei de labanca cu care ai creditul te pot suna pentru restanta la servici, pe telefonul firmei???. nu ma prea pricep eu la chestile astea. va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 11:25, 6 Ianuarie 2016
Nu au dreptul acesta, dar sa stiti ca asa procedeaza unele banci suna angajatorul sau vecinii sa va preseseze sa platiti!
Notificati banca ca sa inceteze aceste proactici!
Incercati sa platiti din credit chiar daca nu intreaga luna dar sa vada ca sunteti de buna credinta si nu de rea-credinta.
Recuperatorul de creanță nu există în România din punct de vedere legal, ci doar faptic, astfel încât atunci când primim telefoane repetate sub formă de amenințare – legitima, fiindcă dacă amenințarea ar fi nelegitimă am vorbi de o altă infracțiune – trebuie să cunoaștem că avem in Noul Cod Penal reglementată următoarea infractiune:
Infracţiuni contra libertăţii persoanei
Art. 208 - Hărţuirea
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

O reglementare legala care este încălcată de către societăţile de recuperare este Legea 677/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
La articolul 5 din actul normativ se specifică faptul că „orice prelucrare de date cu caracter personal, cu excepţia prelucrărilor care vizează date din categoriile menţionate la art. 7 alin. (1), art. 8 şi 10 ( CNP, adresă, telefon), poate fi efectuată numai dacă persoana vizată şi-a dat consimţământul în mod expres şi neechivoc pentru acea prelucrare”.
În cazul în care nu se respectă această prevedere, conform articolului 18, puteţi acţiona astfel:
(1) Fără a se aduce atingere posibilităţii de a se adresa cu plângere autorităţii de supraveghere, persoanele vizate au dreptul de a se adresa justiţiei pentru apărarea oricăror drepturi garantate de prezenta lege, care le-au fost încălcate.
(2) Orice persoană care a suferit un prejudiciu în urma unei prelucrări de date cu caracter personal, efectuată ilegal, se poate adresa instanţei competente pentru repararea acestuia.

Dacă datornicul nu răspunde la telefoane şi la scrisori, cursul normal de acţiune este darea sa în judecată şi obţinerea unei hotărâri judecătoreşti care ar permite apoi poprirea unei părţi din salariu până la acoperirea datoriei. Problema este că o acţiune judecătorească este destul de scumpă pentru firma de recuperare şi de multe ori acestea preferă să renunţe la a mai colecta datoria.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2016
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma de recuperari ma suna fara motiv LNicoleta LNicoleta Buna ziua, AM o problema cu firma de recuperari KRUK. Tatal mau are o datorie de recuperat data la KRUK. In urma cu 2 saptamani am vrut sa platesc pentru el o ... (vezi toată discuția)
Haituire la telefon adry-a adry-a Cum as putea sa opresc o persoana sa ma haituiasca telefonic, persoana pe care am intalnit-o pe un site de socializare si careia i-am dat nr. meu de tel. Nu ... (vezi toată discuția)
Pot fi dat in judecata sau mi se poate face o plangere penala de catre un debitor daca sunt colector de creante? antonia21 antonia21 Buna ziua!Lucrez la o firma de recuperare creante,ca si colector creante pe cale amiabila.M-ar interesa daca un debitor imi poate face o plangere penala in ... (vezi toată discuția)