Toto, la exam. a fost asa: fapta savarsita in legitima aparare:
a. nu atrage raspunderea penala
b. atrage raspunderea civila in toate cazurile
c. poate atrage raspunderea civila, in cazul excesului justificat, in anumite situatii
Efectele legitimei apărări
Întrunirea tuturor condiţiile analizate anterior, face ca fapta comisă să fie lipsită de condiţia antijuridicităţii. Aşa fiind, pentru o faptă comisă în legitimă apărare nu este posibilă aplicarea unei sancţiuni sau a altei măsuri cu caracter penal (măsuri de siguranţă).
În plus, legitima apărare înlătură şi răspunderea civilă pentru prejudiciul suferit de atacator...
- cand ajung acasa o sa-l iau si pe Basarab (cine a facut la Cluj stie de el - un profesor adevarat, am avut onoarea sa fac cu el) sa vad el pe ce idei merge.
legitima aparare este cauza care inlatura raspunderea penala si, in cazul excesului justificat poate atrage rapunderea civila; excesul justificat este cauza de atenuare...
asa zice nenea mitrache :D
Rexone, la examen am mers numai pe varianta c si asta a fost singura intrebare gresita la penal. Si in timp ce ma gandeam la intrebare, in minte mi se derulau cauzele care inlatura raspunderea si mi-am zis ca varianta asta e pusa la deruta, nicidecum ca ar fi si corecta.