Buna ziua.Locuiesc la etajul unu al unui imobil cu sapte nivele dotat cu ascensor vechi ce se strica mereu, necesitand reparatii ,deci costuri mari de intretinere. Mentionez faptul ca ascensorul are"statie" la etajul unu si jumatate (opreste intre nivele) situatie ce ma determina sa nu-l utilizez in nici un caz(urcare-coborare). Am platit cota de cheltuieli privind hidroizolatia la ultimul nivel al cladirii dar m-am saturat sa platesc pentru ce nu consum si am solicitat in adunarea gen.a asociatiei sa nu mai fie nevoie sa achit cota parte la reparatiile-reviziile ascensorului cunoscut fiind faptul ca nu utilizez ascensorul,insa a fost invocata acea lege 230/2007 si cererea mea a fost respinsa. Am posibilitate sa castig in instanta daca ma prezint cu situatia de mai sus? Ce documente (legi) ar trebui sa prezint pentru a nu mai plati acele cheltuieli?
In mod normal cei care stau la etajul 1 nu platesc service-ul liftului, adica acea taxa lunara. Reparatia liftului, insa, se plateste de catre toti proprietarii fara exceptie, e tratata, daca vreti, ca si hidroizolatia de pe terasa cu care nu aveti nici in clin, nici in maneca. Deci proprietarii, pe baza faptului ca sunt coprietari si pe partile comune cu o cota-parte sunt obligati sa participe la plata oricaror cheltuieli sau lucrari de intretinere indiferent ca utilizeaza sau nu instalatia, spatiul. Este spiritul legii 230 /2007.
HG 1588/2007 (Normele Metodologice de aplicare a Legii 230/2007):
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decât aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna. Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar, calculata in functie de suprafatele utile ale tuturor apartamentelor si ale spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta. Cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar este inscrisa in acordul de asociere. Modificarile asupra cotei-parti indivize se consemneaza in acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.
"Art. 35. — Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin. De asemenea, in cazul cladirilor care au amplasate la etajele superioare bai, spalatorii, uscatorii, prin hotarare a adunarii generale, persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin pot sa fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor, in baza unor angajamente personale, date in scris catre asociatia de proprietari de catre persoanele care nu folosesc spatiile de la etajele superioare."
Plata liftului
robert200534
BUNA ZIUA.DORESC SA VA PUN O INTREBARE.SUNT UN LOCATAR AL UNEI ASOCIATII DE PROPRIETARI,SI LOCUIESC LA PARTERUL IMOBILULUI.INTREBAREA MEA ESTE :DACA ESTE LEGAL ... (vezi toată discuția)