Buna ziua!
Sunt mama unui baietel de 4 ani ,rezultat dintr-o relatie de concubinaj, care este recunoscut de tatal lui .In prezent sunt despartita de tatal copilului ,copilul primeste pensie alimentara in urma unei sentinte judecatoresti .Tatal copilului nu intretine relatii personale cu copilul ,nu manifesta nici un fel de interes asupra copilului desi exista o hot.judecatoreasca in care i s-a stabilit dreptul la vizita de 2 ori pe luna.Am insa o nelamurire si am nevoie de ajutorul d-voastra in ceea ce priveste hotararea judecatoreasca.Asadar am introdus o cerere de chemare in judecata impotriva tatalui copilului pt.a-l obliga la plata pensiei alimentare intrucat nu a avut bunavointa de a o face in mod nesilit,dupa ce instanta a hotarat cuantumul pensiei alimentare ,acesta m-a chemat in judecata pt. a stabili dreptul la vizita desi nu i-am interzis niciodata acest lucru .In momentul in care am formulat o intampinarea a acestei actiunii am facut si o cerere reconventionala in care am cerut stabilirea domiciliului minorului la mine care a fost aprobata de catre instanta de judecata .Am o hotarare definitiva si irevocabila in care s-a stabilit domiciliul minorului la mine.POT FOLOSI ACEASTA HOTARARE PT. A SCOATE DIN TARA MINORUL SAU AM NEVOIE DE ACORDUL SCRIS AL TATALUI(ceea ce nu voi obtine niciodata de la el)?
Va multumesc anticipat!
Va multumesc frumos pt.ca ati acordat atentie problemei mele .
Vreau sa citez din hot. judecatoreasca definitiva si irevocabila "instanta admite in totalitate cererea reconventionala si in consecinta stabileste domiciliul minorului la parata-reclamanta".
As vrea sa-mi traduceti aceasta fraza ,va rog.Ce dovedeste aceasta hotarare-ca imi este incredintat copilul?Este suficienta aceasta hotarare pt. a iesi cu minorul din tara?
dar fraza cu programul de vizita de 2 ori pe luna in ce context e?
Ar trebui sa postati toata hotararea pentru a ne face o parere.
Din fraza scrisa de tine nu prea rezulta ca-ti este incredintat spre crestere si educare. Probabil ca nu este suficienta aceasta hotarare. Dar pana nu o postezi aici, nimeni nu va sti cum sa o interpreteze.
Asupra cauzei civile de fata.
Prin cererea inregistrata la aceasta judecatorie la 06.08.2004 ,reclamantul.... a chemat in judecata si personal la interogatoriu parata...,pt.ca prin hot. ce se va pronunta sa se dispuna obligarea paratei sa-i permita sa aiba legaturi personale cu fiul sau ...........,nascut la data de 08.04.2004.
Motiveaza reclamantul ca din relatia de concubinaj cu parata a rezultat minorul...........,iar parata a plecat cu copilul la parintii ei ,astfel ca doreste sa aiba legaturi personale cu minorul.
In drept au fost invocate disp.art.43 al.3 si 97 c.fam/
Parata a formulat intampinare- cerere reconventionala solicitand admiterea in parte a actiunii principale si in totalitate a cererii reconventionale.
Pe cale de intampinare a fost de acord cu vizitarea copilului de 2 ori pe luna la domiciliul ei insa reclamantul sa aiba o conduita decenta fata de ea si familia sa.
Pe cale de cerere reconventionala ,a solicitat pronuntarea unei sentinte prin care sa se dispuna stabilirea domiciliului minorului la parata.
In drept ,cererile au fost intemeiate pe disp.art.115-118 si 119-120 c.pr. civ.
Analizand actele si lucrarile dosarului si tinanand cont de intelegerea partilor ,instanta urmeaza sa admita in parte actiunea principala si in totalitate cererea reconventionala.
Privitor la actiunea principala instanta va obliga parata sa-i permita reclamantului sa aiba legaturi personale cu minorul in prima si a treia sambata din luna la domiciliul paratei si sa aiba un comportament decent fata de ea si familia ei.
Cererea reconventionala va fi admisa in totalitate in sensul ca instanta va stabili domiciliul copilului .......la domiciliul paratei.
PENTRU ACESTE MOTIVE IN NUMELE LEGII HOTARASTE
Admite in parte actiunea principala formulata de reclamantul........impotriva paratei .....si in consecinta :
Obliga parata sa permita reclamantului sa aiba legaturi personale cu minorul.....in prima si a treia sambata din luna la domiciliul paratei ,reclamantul urmand a avea un comportament decent fata de aceasta si familia sa.
Admite in totalitate cererea reconventionala si in consecinta stabileste domiciliul minorului la parata -reclamanta.
Cu apel in 15 zile de la pronuntare. Mentionez ca aceasta hotarare este definitiva si irevocabila.
VA MULTUMESC PENTRU RABDAREA SI AJUTORUL D-VOASTRA.
Aceasta hotarare nu dovedeste faptul ca minorul va este incredintat dvs, ci stabileste :
1. dreptul tatalui de a avea legaturi cu minorul
2. domicilul copilului la mama.
La frontiera trebuie sa prezinti hotararea judecatoreasca prin care instanta a decis incredintarea copilului spre crestere si educare dvs, ceea ce nu reiese din hotararea prezentata mai sus.In lipsa unei asemenea hotarari este nevoie de acordul tatalui.
Uitati-va in hotararea prin care tatl copilului este obligat la plata pensiei alimentare, poate acolo este specificat faptul ca vi se incredinteaza copilul.
Corect. Iar daca asta e singura hotarare, atunci incercati o lamurire, faceti apel... caci e neclara...
Mai mult, copilul dv. are 4 ani si instanta nu stabileste alt domiciliu pentru copilul de 4 ani decat cel comun al parintilor sau al parintelui caruia ii este incredintat.
Asa ca... daca avea peste 14 ani acest capat de cerere e admisibil, altfel nu!
Nu stiu ce actiune a avut la baza aceasta hotarare, dar si judele a gresit. E o hotarare proasta.
Daca nu aveati anterior o alta hotarare de incredintare.