AVLIL,
De fapt disputa nu este intre drepturile si obligatiile tatalui, pe de o parte si drepturile copilului, pe de alta parte, ci intre anumite orgolii ...... de care am mai discutat pe forum si nu vreau sa ma repet .:)
Nu inteleg de ce nu se solicita majorarea pensiei alimentare #-o ..... sa faca dovada ca are mai multe venituri decat declara .... si atunci poate ar fi mai bine.
Referitor la scoaterea copilului din tara eu cred ca trebuie sa se lamureasca in primul rand situatia incredintarii minorului printr-o hotarare judecatoareasca definitiva si irevocabila. Iar in acest caz nu mai este nevoie de acordul dat de celalalt parinte. Conditiile le postez mai jos / sunt lungi dar....
Conditii de iesire din tara
Conditiile privind calatoria cetatenilor romani minori in strainatate sunt stabilitede Legea 248/2005, careprevede faptul ca acestia pot iesi din tara in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, in baza unui document de calatorie valabil - pasaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor.
Politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
• in situatia in care calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti;
• in situatia in care calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
Declaratia trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:
• scopul deplasarii
• ruta urmata pana in statul de destinatie
• indicarea faptului ca daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se intoarca cu un insotitor.
B-) Nu mai este necesara declaratia celuilalt parinte, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila. B-)
• daca este insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie:
o a ambilor parinti,
o a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila,
o a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.
Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.
Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
Insotitorii minorilor, altii decat parintii, vor trebui sa prezinte la iesirea din tara si cazierul judiciar.
Declaratiile prevazute ca si conditii la calatoria minorului in strainatate trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoriatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 66/1999, aprobata prin Legea nr. 52/2000, cu modificarile ulterioare. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul sau cartea de identitate a minorului.
Masuri
In situatia in care politistii de frontiera vor constata ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de prezenta lege pentru ca minorul sa iasa din Romania, vor i ntrerupe calatoria acestuia.
Daca minorul nu este insotit de cel putin unul dintre parinti, vor proceda la informarea imediata a acestora, punandu-le in vedere sa il preia de indata ce este posibil. In cazul in care nu este posibila informarea parintilor, organele politiei de frontiera vor anunta de indata Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care va initia procedura aplicabila minorilor neinsotiti, potrivit legii.
La nivelul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, au fost luate o serie de masuri privind prevenirea iesirii ilegale din tara a cetatenilor romani minori, care constau in:
• cercetarea amanuntita a documentelor prezentate de insotitorii minorilor;
• verificarea atenta a declaratiei referitoare la acordul parintilor pentru iesirea din tara a minorilor, urmarindu-se existenta mentiunii cu privire la numele insotitorului si domiciliul acestuia sau mentiunea referitoare la prezentarea parintilor la notariat in persoana, reprezentati ori asistati.
• verificarea atenta a autovehiculelor care se prezinta la iesirea din tara, deoarece a fost semnalata aparitia unor situatii in care participantii la traficul transfrontalier au incercat sa scoata ilegal din tara minori care nu indeplineau conditiile de iesire din tara, prin ascunderea acestora in autoturisme.
• analizarea situatiei minorului in functie de tara de destinatie a acestuia si verificarea persoanelor care il insotesc, altii decat parintii
• incheierea de protocoale cu institutiile abilitate, in vederea intensificarii schimbului operativ de date si informatii privind cazurile de exploatare a minorilor, precum si in vederea prevenirii scoaterii minorilor ilegal din tara.
Sursa: POLITIA DE FRONTIERA
Krissia a scris:
Eu cred ca daca nu vine sa vada copilul niciodata si nu-l intereseaza sanatatea lui spunand ca " acest copil nu va iesi din tara atat timp cat traiesc eu..." este vorba doar de un orgoliu masculin prin care vrea sa o "pedepseasca pe mama pentru o neputinta de a lui " . Parerea mea. In acest caz opinez pentru deschiderea unei actiuni in instanta prin care sa se solicite decaderea din drepturile parintesti dar pe cale de ordonanta presedintiala ( art. 581 C.p.c. ). Ce ziceti? Elis si Avlil ?
Cred ca este inadmisibila decaderea din drepturile parintesti pe calea ordonantei presedintiale ;)
Părintele minorului poate fi decăzut din drepturile părinteşti numai în cazurile limitativ prevăzute în art. 109 C. fam. care constau în greşita exercitare a drepturilor şi îndatoririlor, iar nu şi la neexercitarea acestor drepturi şi îndatoriri.