avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cerere pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cerere pensionare anticipata

Indeplinesc conditiile pentru pensionare anticipata partiala si doresc sa ma pensionez incepand cu 01.01.2011, indiferent prin ce lege a pensiilor (noua sau
veche). Potrivit Legii Nr.118/2010, dispozitiile legale privind pensionarile anticipate nu se mai aplica pana la 31.12.2010.
In aceste conditii pot depune cererea de pensionare conform art.82 din Legea 19/2000 in cursul lunii decembrie 2010 sau trebuie sa astept pana pe 1 ianuarie 2011 ?
Multumesc pentru consultatie.

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:44, 1 Decembrie 2010
Doamna / Domnule, nu puteti sa depuneti cereri in baza unor prevederi legale care nu se aplica pana in 31.12.2010 (ceea ce echivaleaza cu inexistenta lor). Casa de pensii nu este obligata sa le primeasca, tocmai din acest motiv. Dvs. nu puteti sa depuneti cererea, intrucat se prezuma ca stiti prevederile legale.

Am mai dat un raspuns zilele acestea. Sigur, teoretic viitoarea lege a pensiilor ar fi trebuit sa fie publicata in Monitorul Oficial pana acum si sa cuprinda dispozitii tranzitorii in privinta termenului de 30 de zile in care se depune cererea, termen care nu exista in viitoarea lege. Dar proiectul acestei legi nu cuprinde nicio dispozitie in privinta acestui termen, situatie in care se aplica prevederile art. 10 din Legea nr. 118/2010 pana in 31.12.2010.

Art. 10. - (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, in sistemul public de pensii, precum si in sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se mai aplica.

Cei de la casa de pensii nu au temei legal in baza caruia sa primeasca cereri in vederea acordarii de pensii anticipate / anticipate partiale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare pensie anticipata partial nemmo nemmo Sunt nascut la data de 28.10.1950 stagiu de cotizare: 35 ani As dori sa ies la pensie anticipata partial. In conditiile actualei legislatii , cand pot ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata ana_enea ana_enea Ma numesc Ana Enea, In luna februarie 2011 implinesc 56 ani si am o vechime in cimpul muncii (cu plata la zi a asigurarilor) de 34 ani. Vreau sa stiu daca ma ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala bagarica bagarica Buna:) As avea si eu cateva intrebari legate de pensia anticipata. Astfel: 1.Fiind o femeie in varsta de 55 ani impliniti, cu 30 ani lucrati -din care 3 ani ... (vezi toată discuția)