avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare salarii compensatorii din 2008
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare salarii compensatorii din 2008

Buna ziua!
In martie2008 firma la care am fost angajata a inchis punctul de lucru din orasul in care locuiesc, prin urmare am fost instiintati toti angajatii, 11 la numar, de desfacerea CIM cu art.65(1). La scurt timp dupa instiintare am aflat ca sunt insarcinata si avand iminenta de avort am beneficiat de concediu medical, acest CM suspendandu-mi preavizul in momentul in care efectuasem deja vreo 10 zile din el. A urmat concediul de sarcina si lauzie, apoi concediul de crestere copil. Luna trecuta a implinit copilul 2 ani, moment in care am incheiat CIC-ul si am reluat preavizul, din care mai am cateva zile de savarsit, dupa care CIM-ul se incheie.
Am vorbit cu cei de la contabilitate si am solicitat cele doua salarii compensatorii care mi se cuvin prin CCM ramura comert, insa s-au enervat foarte tare, spunandu-mi ca habar nu am ce cer, ca aceasta reglementare nu era in anul in care a fost desfiintat postul meu, in 2008, ca ceilalti colegi nu au primit...ca in concluzie nu imi vor da nimic. Am rasfoit putin netul si am vazut ca acest articol e din CCM la nivel national pe anii 2007-2010, deci as avea dreptul la cele 2 salarii compensatorii chiar daca postul a fost desfiintat in 2008. Sau ma insel eu intr-adevar? Au cei de la firma dreptate?As vrea sa fac solicitare in scris dar nu stiu cum ar trebui sa sune sa fie mai convingatoare. Ce lege sa invoc? Sa solicit nr. de inregistrare la cerere si eventual un raspuns in scris?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:26, 1 Decembrie 2010
ccm comert era in vigoare si in 2008 deci da
Contract colectiv de munca la nivelul Ramurii Comert pe anul 2010 prevede :
Art. 76. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin doua salarii lunare, in afara drepturilor cuvenite la zi.
...

Contract colectiv de munca la nivelul Ramurii Comert pe anul 2010 prevede :
Art. 76. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin doua salarii lunare, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Dar e valabil si pe 2008? Luna aceasta imi inceie CIM-ul, insa instiintarea e din 2008. Firma imi spune ca la acea data se raporteaza drepturile mele.
Dreptul la salariu compensatoriu se naste din momentul incetarii raportului de munca ... dvs in 2008 ati primit doar o instiintare de preaviz .... raportul de munca inceteaza in 2010 ... prin urmare, articolul mentionat mai sus va este aplicabil.
Multumesc pentru raspunsuri.
As mai avea o intrebare:
compensatie de cel putin doua salarii lunare, in afara drepturilor cuvenite la zi.
se refera la salariu brut sau net?

Alte discuții în legătură

Ajutor in legatura cu incetarea cim din motive ce nu tin de persoana salariatului paco6677 paco6677 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi.Iata datele problemei: 1)angajat cu CIM pe perioada nedeterminata la o SC cu capital privat 2) 01.04.2009 ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj mad_john mad_john salutare ma aflu in situatia urmatoare am fost angajat din 2008 dupa cum urmeaza: angajat 29 iunie 2008 -23 septembrie 2008 demisionat angajat 29 ... (vezi toată discuția)
Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)