avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce valoare are testamentul daca exista contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce valoare are testamentul daca exista contract de vanzare-cumparare

Buna ziua!
Bunicul meu mi-a lasat prin testament o locuinta.Fiind minora-12ani-,a trebuit sa faca act de vanzare-cumparare mamei mele.De atunci au trecut 36 de ani si as dori sa intru in posesia mostenirii.Cum ar trebui sa procedez in cazul in care mama nu este de acord sa-mi cedeze mostenirea,desi exista testamentul?Cat ar costa si ce scte imi trebuiesc?
Cel mai recent răspuns: carmenmol , utilizator 13:09, 1 Decembrie 2010
Buna ziua !
Testamentul este un act solemn si revocabil prin care testatorul dispune, pentru timpul încetarii sale din viata, de tot sau parte din avutul sau. (art.802 Cod Civil).
Daca testatorul (bunicul dvs.) a efectuat act translativ de proprietate ( act vanzare-cumparare) in ceea ce priveste imobilul la care faceti referire , atunci acesta (imobilul) nu intra in masa bunurilor testamentare , cu alte cuvinte nu aveti niciun drept la acea locuinta .
Verificati totusi despre ce act este vorba ( cereti sa vedeti acel act de vanzare-cumparare) ...
Din faptul ca bunicul a facut testament in favoarea dvs pentru acel testament si apoi a vandut apartamentul mamei dvs rezulta ca a revocat testamentul. Mai mult a intervenit prescriptia, deci nu se mai poate face o eventuala dezbarere a mostenirii. Chiar si daca ati obtine in instanta constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare si chiar daca nu intervenea prescriptia tot nu aveati sanse foarte mari sa obtineti intreg apartamentul pentru ca mama dumneavoastra este mostenitor rezervatar al bunicului (presupunand ca mama e fiica acelui bunic si ca apartamentul reprezinta marea parte a mostenirii) Ar trebui sa ne oferiti mai multe detalii pentru a identifica eventuale argumente care sa va ajute: cati copii avea bunicul,daca sotia bunicului traia la data decesului bunicului, daca mama dvs e fiica acestui bunic, daca bunicul a lasat mostenire si alte bunuri - oricum sansele dvs sunt foarte mici.
aianaa a scris:

Din faptul ca bunicul a facut testament in favoarea dvs pentru acel testament si apoi a vandut apartamentul mamei dvs rezulta ca a revocat testamentul. Mai mult a intervenit prescriptia, deci nu se mai poate face o eventuala dezbarere a mostenirii. Chiar si daca ati obtine in instanta constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare si chiar daca nu intervenea prescriptia tot nu aveati sanse foarte mari sa obtineti intreg apartamentul pentru ca mama dumneavoastra este mostenitor rezervatar al bunicului (presupunand ca mama e fiica acelui bunic si ca apartamentul reprezinta marea parte a mostenirii) Ar trebui sa ne oferiti mai multe detalii pentru a identifica eventuale argumente care sa va ajute: cati copii avea bunicul,daca sotia bunicului traia la data decesului bunicului, daca mama dvs e fiica acestui bunic, daca bunicul a lasat mostenire si alte bunuri - oricum sansele dvs sunt foarte mici.

Testamentul poate sa fie revocat in conditiile art. 920 si urm Cod civil , insa de esenta acestuia este ca dispune numai pentru bunurile aflate in proprietatea defunctului la data decesului acestuia . Ori , in speta de mai sus, acel bun , nu mai era in proprietatea defunctului si deci nu face obiectul testamentului !!! .... de aici orice discutie ( rezerva succesorala etc) nu mai are niciun obiect .:O
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2010
Adrian Marin, Consilier juridic
Buna ziua!
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri si am sa va explic exact cum e situatia.
Bunicul mi-a facut testament pe casa,cand aveam 12 ani ,dar fiind minora,pentru a nu fi atacat testamentul de sora lui,respectiv matusa mea,i-a facut mamei mele un act de vanzare-cumparare.Bunica mea a trait pana acum 2 luni si acum,dupa moartea acesteia as dori sa intru in legalitate.Daca dorinta bunicului a fost sa mostenesc casa dar faptul ca eram minora,a trebuit sa faca acte de vanzare pe numele mamei,nu este normal sa intru in drepturi?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament - intrebari gabicluj gabicluj Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru executarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament, toate ... (vezi toată discuția)
bunica vitrega - cine o mosteneste? inna inna Buna ziua, Dupa moarte bunicii, bunicul meu s-a recasatorit. Mama avea 18 ani iar apartamentul in care locuiau toti trei era inchiriat. Ulterior l-au ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea unui minor IsopeascuDaniel IsopeascuDaniel Va rog sa-mi explicati daca un testament,intre bunic in viata si sanatos mintal si nepot minor(1 an varsta),poate fii atacat de catre parintii minorului ... (vezi toată discuția)