avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - al doilea - revenire la numele purtat "de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - al doilea - revenire la numele purtat "de fata"

A se casatoreste purtand numele Popescu.
Dupa casatorie i-a numele sotului si anume de Ionscu.
Divorteaza de acesta si isi pastreaza, cu acordul sotului, numele dobandit.
Se recasatoreste si i-a numele noului sot, Georgescu.
Divorteaza si de acesta si doreste REVENIREA la numele de fata si anume Popescu.
Instanta respinge cererea de revenire la primul nume, motivand ca purtarea numelui de Ionescu s-a aprobat prin hotarare judecatoreasca irevocabila si intoarcerea la numele de fata ar insemna o incalcare a autoritatii de lucru judecat.
Eu cred ca nu vorbim de autoritate de lucru judecat intrucat nu sunt indeplinite conditiile obligatorii si cumulative ale unei autoritatii de lucru judecat.
Situatia s-a schimbat de la pronuntarea primului divort si o NOUA solutie a unei instante , pote fi in acel sens sau contradictorie fara sa incalce vreo norma.
In plus purtarea numelui de Ionescu s-a facut prin ACORDUL primului sot, caruia acuma nu i se cere din nou acordul pentru REVENIREA la numele sau. Din moment ce A si-a schimbat numele din Ionescu in Georgescu, revenirea ar trebui facuta cu acordul primului sot; cum acest lucru nu este posibil, consider solutia instantei netemeinica; singurele posibilitati privind numele erau: 1. pastrarea numelui din aceasta a doua casatorie, daca se dorea, SAU revenirea la numele de "fata"
Cel mai recent răspuns: Bogdan-Andrei MURARU , Avocat 11:27, 17 Martie 2008
Si-atunci... prosteala nu poate privi care e de fapt numele de fata?
Superba speta!
La asa speta, merge asa sfat:
Divorteaza, reia numele primului sot, se casatoreste cu un al 3-lea sot, care va fi ales doar pentru ca acesta din urma are acelasi nume de familie pe care il avea ea de fata, schimba numele cu numele celui de-al 3-lea sot, divorteaza si de acesta pastrandu-si numele ...
Si uite asa reuseste femeia sa redevina domnisoara, cu numele de fata.
... Daca vrea poate apela si la servicii de chirurgie, dupa atata efort se merita sa redevina si virgina ... :))
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2008
Adrian Copil, Consilier juridic
:)) Cel mai bun sfat, Adi!!!
E stupida speta... Aia din Peru stau sa-i verifice numele din certificatul de nastere??? :O

Apoi, care ar fi motivul sa-si schimbe numele pe cale administrativa, ca nu suntem in legislatia din alte state, ci din Romania si nu-ti poti schimba numele cand vrei tu... Administrativ nu vad sa mearga, nu gasesc motiv. :-/
La fel, cred ca solutia instantei e buna, caci nu revii niciodata la numele de fata, ci la numele avut anterior casatoriei. Cum spunea si Andreea.
Si nu ne putem juca asa, cum vrem, cu numele noastre sau ale copiilor nostri...

Da, solutia instantei e corecta. Revenirea la numele purtat anterior inseamna aici revenirea la numele de familie din prima castorie, de vreme ce acesta a fost pastrat la divort.

Solutia este schimbarea numelui cale administrativa pentru motivul prevazut de art. 3 lit c din OG 41/2003. "când în urma divorţului un fost soţ revine la numele de familie purtat anterior şi care provine dintr-o altă căsătorie, de asemenea desfăcută prin divorţ, şi doreşte să poarte numele dobândit la naştere"
Super tare solutia asta.

Alte discuții în legătură

Nerespectarea hotararilor judecatoresti Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu buna ziua . am si eu urmatoarea speta : doi cetateni romani divorteaza . ea are resedinta in austria si mandateaza un avocat sa o reprezinte ( in 1997 ) . ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele de fata alina81 alina81 Buna, As avea si eu o intrebare, daca un cuplu divorteaza si femeia pastreaza numele barbatului, instanta da o hot.irevocabila, poate femeia sa revina la ... (vezi toată discuția)
Nume de familie reunit in casatorie, care e procedura? Corsico89 Corsico89 Ce procedure exista pentru a reuni 2 nume de familie la casatorie? Se intampla inainte, dupa, e o formalitate in plus ce necesita acte in plus? Sa ... (vezi toată discuția)