avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand pot beneficia de pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand pot beneficia de pensie?

solicit raspuns de la d-na Gabriela Pintea...
...nascut iulie 1953,lucrat 15ani si 9luni in gr.I(1972-1989)si 4ani si 9luni in con-
ditii normale(la 30.11.2010)..cand ma pot pensiona ? ..distinse salutari.
Cel mai recent răspuns: nstan , utilizator 12:40, 3 Decembrie 2010
Dvs. aveti un stagiu total de 28 de ani (perioada lucrata in grupa I de munca + conditii normale + stagiul aferent perioadei lucrate in grupa I de munca). Desi, din 1972 pana 1989 nu au cum sa fie doar 15 ani si 9 luni. Dar acestea sunt datele, in functie de acestea va raspund.

Daca ati fi realizat stagiul complet de cotizare de 33 de ani, ati fi putut beneficia de pensie pentru limita de varsta acum, in decembrie, intrucat varsta standard de pensionare de 64 de ani s-ar fi redus cu 8 ani si 5 luni pentru perioada lucrata in grupa I de munca.

Daca ati realizat si perioade asimilate stagiului de cotizare (stagiu militar, cursuri de zi ale invatamantului universitar, somaj) acestea se adauga celor 28 de ani in vederea deschiderii drepturilor de pensie. Daca nu ati realizat si perioade asimilate, veti putea beneficia de pensie anticipata partiala la 60 de ani, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 35 de ani. De pensie pentru limita de varsta puteti beneficia la 65 de ani. Daca veti realiza stagiul complet de cotizare de 35 de ani, veti putea beneficia de pensie pentru limita de varsta la 62 de ani, varsta standard de pensionare fiind redusa cu 3 ani.

Poate aveti, totusi, si perioade asimilate stagiului de cotizare si reveniti cu ele.

Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului.Fac o precizare, sunt femeie si
pun inca o intrebare :m-ar ajuta sa achit diferenta de max.5 ani contributie cf.OUG
94/2010.? Anticipat,Sarbatori fericite!!
nstan a scris:
..nascut iulie 1953 (...)

Acesta este motivul pentru care am crezut ca sunteti barbat. :)

Nu trebuie sa platiti nimic, indepliniti de mult timp conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare pentru perioada lucrata in grupa I de munca.

In cazul doamnelor, acum, in decembrie:
-stagiul complet de cotizare este de 28 de ani, stagiu pe care l-ati realizat;
-varsta standard de pensionare este de 59 de ani, din care se face reducerea pentru perioada lucrata in grupa I de munca (reducerea este de 8 ani si 5 luni, cum scriam mai sus).

Prin urmare indepliniti ambele conditii. Sarbatori fericite si o pensie linistita. :)
multumiri?? ..nu mai am cuvinte..va voi contacta(gasesc eu o modalitate ..)dupa ce depun saptamana viitoare,dosarul de pensionare la sectorul 1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare? nagara nagara doresc si eu sa stiu daca ma pot inscrie la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare? sunt nascuta pe 01.05.1955 am urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta elet_mm elet_mm Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cand as putea sa ma pensionez pentru limita de varsta, daca sunt nascuta in 1958-13 Martie, am o vechime in munca de 26 ani, ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesii la pensie bunica1 bunica1 Ma numesc Marcel , sunt nascut la 12.12.1954 .Lucrez de 31 ani si 9 luni ca subinginer .Am beneficiat in aceasta perioada de 20 ani grupa II si 9 ... (vezi toată discuția)