avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Plata drepturi de pensie retroactiv
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Plata drepturi de pensie retroactiv

O colega a primit o decizie de pensionare in1999 dar nu i-a dat curs si a continuat sa lucreze pina azi. Acum, cu 10 ani suplimentar lucrati, cere redeschiderea dreptului de pensionare si va intreaba daca are drept si la pensia din urma cu 3 ani, si daca da , avind in vedere ca a depus deja dosarul , ce demersuri ar trebui sa faca. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:07, 6 Decembrie 2010
Despre ce fel de pensie era vorba in decizia din 1999?
In 1999 decizia era de pensionare pentru limita de virsta cu reducerea virstei de pensionare datorita grupei 2. Multumesc.
AMINTESC CA, IN ASTEPTAREA NOII DECIZII, EA CONTINUA SA LUCREZE SI ACUM . A DEPUS DOSARUL CU DATA DE 1 AUGUST. INTREABA DACA POATE PRIMI PENSIILE PE ULTIMII 3 ANI,( PRESUPUMEM O PENSIE SUB SALARIUL MEDIU PE ECONOMIE).
MULTUMIM
1. Daca este vorba de pensie de limita de varsta putea sa cumuleze pensia cu orice fel de venit, indiferent de sursa sa.
2. Nu inteleg ce inseamna "nu i-a dat curs". Adica nu a incasat pensia din 1999 si pana acum? Nu se poate asa ceva.
3. Nu poate cere redeschiderea dreptului de pensionare, acest drept l-a capatat in 1999. Acum poate cere recalcularea ei, luandu-se in calcul si perioada de 10 ani lucrata din 1999 si pana acum.
4. Ce pensie sa primeasca pe ultimii 3 ani? Era deja pensionara din 1999 si trebuia sa primeasca pensia in fiecare luna.
5. Ori eu nu am inteles ce doriti dvs. ori dvs. ati incurcat ceva in cele expuse.
Buna seara Domnule Tudor Valeriu. Cred ca nu am incurcat nimic.
1.Da, probabil putea cumula pensie-salariu in 1999, dar acest fapt nu era garantat. A renuntat atunci la pensie si, avind 52 ani (in 1999), a optat doar pt. salariu,cu convingerea ca acesta va creste mereu.
2.Nu a incasat pensia ci doar salarii pina azi.
3.In 08.ac angajatorul cere deschiderea dreptului de pensionare de fapt , caci aveti dreptate , de drept acesta exista, o data cu decizia din 1999,(astfel se va face o recalculare la zi a drepturilor ei banesti si punerea lor in plata).
4.Avind in vedere ca ar fi avut drept la pensie inca din 1999, si ca drepturile de asistenta sociala inainte de ultimii 3 ani se prescriu, ne gindeam daca ar putea solicita macar pensia pe ultimii 3 ani.Asta in ipoteza unei pensii sub salariu mediu pe economie (caci ea lucreaza in domeniul bugetar).
5.Sper sa ma fii facut inteleasa . Multumesc.

Alte discuții în legătură

Decizie recalculare pensie kostoconstruct kostoconstruct Buna ziua, Decizie de recalculare pensie emisa in Oct.2006, sosita prin posta Oct.2016. Plata retroactiva pentru ce perioada de timp? Multumesc (vezi toată discuția)
Recalculare pensie militara george0908 george0908 In luna ianuarie 2011 am primit de la Casa de Pensii a M.A.I.o decizie de recalculare a pensiei militare din oficiu luindu-se in calcul salariul mediu brut pe ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas tetaman tetaman Buna ziua. In iunie 2009 mi-a fost supendata pensia de urmas deoarece veniturile mele depaseau o patrime din salariu mediu pe economie. Sa stabilit un debit ... (vezi toată discuția)