avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Plata drepturi de pensie retroactiv
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Plata drepturi de pensie retroactiv

O colega a primit o decizie de pensionare in1999 dar nu i-a dat curs si a continuat sa lucreze pina azi. Acum, cu 10 ani suplimentar lucrati, cere redeschiderea dreptului de pensionare si va intreaba daca are drept si la pensia din urma cu 3 ani, si daca da , avind in vedere ca a depus deja dosarul , ce demersuri ar trebui sa faca. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:07, 6 Decembrie 2010
Marturisesc ca nici eu nu inteleg situatia.
1. Ce inseamna ca "a renuntat la pensie" in 1999?
2. A avut decizie de pensie dar nu a fost pusa in plata?

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Da, nu a fost pusa in plata decizia de pensionare. Ea isi aminteste ca ar fi facut un inscris la acea vreme -la nivelul angajatorului -, ca renunta la pensie si opteaza pentru salariu, de teama ca nu va putea cumula pensie-salariu pe termen lung. Probabil ca in aceasta baza Casa de Pensii nu a dispus punerea in plata. In ultimii ani nu a mai dat astfel de notificari. Are 63 ani, lucreaza si la initiativa angajatorului asteapta acum decizia de punere in plata a pensiei si recalcularea. Intrebarea mea ramine aceeasi (poate recupera retroactiv pensiile pe ultimii3 ani, ce sa invoce?). Daca da, ramine si pentru acest caz conditia ca pensia sa fie mai mica decit sal. mediu brut ? Va multumesc.
Daca nici doamna nu mai stie exact ce s-a intamplat in 1999, e greu de dat un raspuns. Eu va sugerez sa-i spuneti doamnei sa ceara plata dreturilor de pensie retroactiv, dar nu cred ca va primi un raspuns favorabil. Art. 83 din Legea nr. 19/2000 este interpretat in sensul ca, daca nu exista cerere depusa la casa de pensii, drepturile de pensie se acorda si se platesc de la data depunerii cererii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie recalculare pensie kostoconstruct kostoconstruct Buna ziua, Decizie de recalculare pensie emisa in Oct.2006, sosita prin posta Oct.2016. Plata retroactiva pentru ce perioada de timp? Multumesc (vezi toată discuția)
Recalculare pensie militara george0908 george0908 In luna ianuarie 2011 am primit de la Casa de Pensii a M.A.I.o decizie de recalculare a pensiei militare din oficiu luindu-se in calcul salariul mediu brut pe ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas tetaman tetaman Buna ziua. In iunie 2009 mi-a fost supendata pensia de urmas deoarece veniturile mele depaseau o patrime din salariu mediu pe economie. Sa stabilit un debit ... (vezi toată discuția)