avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Ganduri despre admitere, definitivat si profesia de ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Ganduri despre admitere, definitivat si profesia de avocat, Barou si INPPA.

Intr-adevar, examenul de admitere in avocatura, in Bucuresti, are uimitor de multi candidati admisi. Cred, din ce in ce mai mult, ca examenul de admitere in avocatura e facut atat de usor in Bucuresti pentru a putea colecta, de-a lungul celor doi ani de stagiatura, cotele de la cei peste 1000 de stagiari ai Baroului Bucuresti. Dupa care, la definitivat, se organizeaza o "picare" generala. Nu pot sa cred ca e posibil ca rata de promovabilitate sa fie intr-adevar de 11% (9 din 83, noiembrie 2009) la definitivat la Baroul Bucuresti, in conditii normale. Adica ce, 89% sunt prosti facuti gramada? Asta dupa ce au facut doi ani de stagiu.

Mai nou, chiar si INPPA pare ca incepe sa "stranga cureaua". Ma refer acum la definitivatul din noiembrie 2010. Din cate am inteles, lectorilor de la INPPA li s-a ordonat "de sus, de la Barou", sa fie extrem de duri in examinare la definitivat. (adica s-a aplanat conflictul intre INPPA si Barou prin promovarea la conducerea INPPA a omului angajat la firma lui Florea) Ceea ce s-a si intamplat. Cred ca si aici s-a procedat in modul care provoaca atatea bancuri malitioase cu avocati: dai candidatilor doua spete pentru rezolvare, din care le spui de-a lungul anului de studiu, in mod repetat, ca vor fi ascultati la examen. (Trec peste faptul ca spetele aveau strecurate greseli in ele. In mod intentionat. Cine e de acord cu procedeul asta sa ridice mana!) Dupa care, la examen, vine onor' domnu' lector examinator cu mana in f... pardon, buzunar, fara sa-si fi aruncat macar un ochi peste lucrarile candidatilor, si incepe sa ii intrebe din ce ii trasneste lui prin cap in acel moment. Dupa care, la final, pufnind superior: "nu inteleg de ce ati mai ales materia asta daca nu va pricepeti". Din pacate, nici un candidat nu a avut prezenta de spirit suicidala sa ii raspunda, pe acelasi ton ca materia respectiva e de competenta tribunalului, in fond, si ca stagiarilor nu prea le este permis sa pledeze pe-acolo deci ce stiu, stiu din carti, ca de aia au venit la cursurile respective, ca sa invete, nu sa se dea mari cu cat stiu si ca, daca predarea s-a facut deficitar, si invatarea se va face la fel si totusi, o atare atitudine din partea onor' confratelui lector fata de niste amarati de stagiari incalca flagrant codul deontologic al avocatilor europeni si chiar ale Statutului profesiei, in privinta relatiilor de confraternitate si respect reciproc ale avocatilor. Daca nu ar fi fost o catedra la mijloc si viitorul stagiarului in joc, sunt sigur ca unele doamne colege, simtindu-se jignite de atitudinea lipsita de respectul datorat unei doamne de catre enervatorul de femei de la catedra, i-ar fi facut cadou acestuia, de Mos Nicolae, o pereche de palme nou-noute pe obrajori.
Este incredibil cat de mici pot fi unii. Au uitat ca si ei au fost mici. Si daca cineva s-ar fi asezat pe capul lor, n-ar mai fi ajuns mari. Se tem, cred. Si au dreptate. Sa se teama tare, zic eu. Sa tremure! Stiu ei de ce.

Nu contest faptul ca accesul in profesia de avocat trebuie sa se faca doar daca cel care doreste intrarea respecta anumite standarde de calitate a cunostintelor. Dar de la aceasta cerinta normala si pana la a avea un amfiteatru intreg care ia, la proba scrisa, Bine si Foarte Bine... Probabil ca in acel amfiteatru era mai mult oxigen si s-a putut ... err... respira mai bine. Sau poate, pur si simplu, in acel amfiteatru, in acea serie, erau oameni care nu aveau voie sa pice examenul. Si cu, nu prea poti, intr-un amfiteatru, sa lasi doar pe cativa sa copieze...
Statistic, e destul de improbabil ca in trei amfiteatre din patru sa fie 13-17 picati pe fiecare sala, iar in al patrulea sa nu fie nici unul. E drept, nu sunt statistician, ci avocat.

Astept gandurile voastre pe tema examenelor de admitere si definitivat.

Av. Dan Capitan de Plai
Cel mai recent răspuns: dan_cdp , utilizator 08:58, 13 Decembrie 2010
Problema mea, R., este ca ne batem joc de noi, ca profesie. Nu sunt nici prea paranoic si am promovat examenul (e drept, mai demult) cu ceea ce acum s-ar numi FB. Iar clientii imi sunt multumiti, lucru ce se reflecta si in onorarii.

Problema mea este ca, asa cum vad lucrurile, Baroul Bucuresti este un profitor.
Nu sunt avocat de penal, dar poate imi spune si mie cineva care se specializeaza pe penal daca inducerea in eroare cu privire la elemente esentiale ale contractului, cu ocazia semnarii acestuia sau inainte de semnarea acestuia, pentru a determina pe cineva care, daca ar fi cunoscut adevarul, nu ar mai fi contractat, constituie sau nu inselaciune in conventii. Ma refer aici la urmatorul fapt: sustinerile facute de lectori INPPA cu putere de decizie executiva in cadrul institutiei cum ca examenul oral va fi sustinut din examinarea rezolvarilor spetelor date, intr-adevar, cu aproape doua saptamani inainte de examen, iar la examen nu s-a tinut cont de acestea.

Ma mai nemultumesc si alte aberatii ale INPPA Bucuresti: obligarea cursantilor de a scrie si depune, inainte de examen, referate la materii la care nu se face examinarea. Asta in conditiile in care Regulamentul INPPA, gandit de Bucuresti, spune clar la ce materii si in ce conditii se face examinarea.
Mai gasesc cel putin ciudat si refuzul nejustificat de a face publice notele obtinute de fiecare candidat la proba scrisa. Nu vorbesc de calificativul final, ci de notele (numarul de intrebari corect rezolvate din cele 10 la fiecare materie) obtinute. In urma corectarii lucrarilor, se face un tabel cu toti candidatii, care tabel cuprinde notele pentru lucrarea scrisa individualizate pe materii. Aceste note reprezinta, de fapt, numarul de intrebari la care s-a raspuns corect. Totalul reprezinta nota finala. Aceasta nota se transforma in calificativ, conform Regulamentului INPPA. De ce zic ca e aberant, abuziv si cel putin suspicios? Pentru ca, in sala, supraveghetorii nu te lasau sa iti notezi pe o foaie, inainte de a iesi din sala, numarul intrebarii si varianta de raspuns aleasa de tine, pentru a o confrunta cu baremul afisat afara si a avea o idee de nota pe care urma sa o obtii. Mai mult, acel barem afisat prima data a fost schimbat dupa cateva ore, spunandu-se ca "era gresit". Asta dupa ce, in timpul examenului, li s-a SPUS candidatilor ca anumite intrebari sunt gresite in exprimare. Oare ce cadere au sa corecteze cei ce nu sunt in stare nici sa faca intrebarile corect??

M-am uitat si eu pe intrebari, le-am rezolvat dupa cum ma ducea capul (chiar la materii in care nu profesez, unde am facut NS), in conditii de examen. Am promovat, dar am dat raspunsuri, la unele intrebari, care nu cadeau pe baremul corectorilor. De exemplu, am avut un dosar in care solutia si motivarea contrazice clar raspunsul acceptat ca fiind corect pentru intrebarea 19 de la civil.

Am gasit cel putin o intrebare la Organizarea Profesiei la care varianta acceptata de corectori e contrazisa de Statut.

Dupa ce am rezolvat, m-am uitat si pe procesul verbal de solutionare a contestatiilor, pe site-ul INPPA (unde se gasesc si grilele si baremul) si am vazut ca au fost stagiari care au contestat, printre altele, si intrebarile la care m-am referit mai sus. Au fost respinse aceste contestatii. Te apuca rasu-plansu', zau asa...

Tin minte ca acum un an sau doi, la examene de promovare in profesia de judecator, au fost aceleasi situatii: corectorii considerau o varianta corecta, dar practica era impartita. Contestatiile au fost rezolvate luand in considerare ca practica primeaza in fata opiniei unui singur judecator corector si ca pot fi mai multe solutii acceptate la acele probleme. De ce nu s-a facut si aici asa? Sa inteleg ca domnii corectori iau doar clienti care le "pica pe felie", adica doar clienti care au dreptate in opinia avocatului respectiv? Nu cumva primeaza rationamentul, atata timp cat practica nu e unitara?

In concluzie, ceea ce ma deranjeaza este ca simt ca ne batem joc de noi tot mai mult. Avem cea mai proasta lege dintre legile de organizare ale profesiilor juridice din Romania. Nu facem nimic sa o imbunatatim (ma rog, poate in al 12-lea ceas o sa se schimbe ceva). Ne batem cu pumnul in piept ca predam Organizarea Profesiei (materie de baza) dar ignoram minimul de respect datorat nu neaparat unui confrate, ci unui alt om....

Ma uitam la Realitatea la emisiunile cu oameni cunoscuti care explicau de ce au ales sa ramana in Romania: marea majoritate nu m-au convins de motive.

Daca avem in continuare atitudinea asta de "pute, pute, da-i caldut" si luam stagiari ca sa ii "sclavagim" - cum zice un prieten - o sa ajungem sa ne autodistrugem. Revolta mea nu e legata de o nereusita personala sau de o frustare pe care crezi ca o am, ci de faptul ca incepe sa ni se para normal sa ii tratam pe cei de sub noi (ca varsta, nivel de cunostinte etc) ca pe niste nimicuri. Pana la urma, pantalonii ii punem pe noi la fel: intai un crac, apoi celelalt.
Examenul de definitivat de la Inppa....o mizerie de examen..o mizerie de institut, o pierdere de vreme..PACAT..MARE PACAT...o masa omogena de fiinte pierdute in spatiu care nu calcasera in viata lor pe acolo, iata ca la examen si-au facut aparitia ..si nu numai..l-au mai si promovat..TRIST..nu facem decat sa ne batem joc de valorile acestei tari, de oameni care chiar muncesc si alearga din instanta in instanta. Dar imi este mila de bietele fiinte care l-au promovat..asa cum l-au promovat, care nu au calcat in viata lor prin sala de judecata..HALAL avocatura..Trezirea !!!!
diamondx a scris:

Examenul de definitivat de la Inppa....o mizerie de examen..o mizerie de institut, o pierdere de vreme..PACAT..MARE PACAT...o masa omogena de fiinte pierdute in spatiu care nu calcasera in viata lor pe acolo, iata ca la examen si-au facut aparitia ..si nu numai..l-au mai si promovat..TRIST..nu facem decat sa ne batem joc de valorile acestei tari, de oameni care chiar muncesc si alearga din instanta in instanta. Dar imi este mila de bietele fiinte care l-au promovat..asa cum l-au promovat, care nu au calcat in viata lor prin sala de judecata..HALAL avocatura..Trezirea !!!!


Ce legatura are participarea la cursuri cu valoarea omului? Ce e fratilor cu atitudinea asta comunisto-securista de clasa a 2-a B?
Care e problema daca oamenii nu au venit la cursuri, iar la examen (unul foarte greu de altfel) s-au prezentat impecabil, iar altii au mers la cursuri zi de zi, iar la examen au stat ca gardul viu in banci?
Ar trebui, banuiesc, sa promovam valorile in functie de frecventarea cursurilor...cu alte cuvinte un vacar fortat sa stea la curs ar avea prioritate in fata unui avocat capabil, care a fost prea ocupat sa ajunga la cursuri...
Ideea e ca, eu chiar am fost la cursuri anul asta, am invatat si am promovat examenul cu S, pe munca mea si pe meritul meu si nu o sa las niciun trist din asta sa imi spuna ca a fost bateie de joc la examen.
P.S. - nu vreau sa ma laud, dar am avut sansa sa sustin multe examene in viata, inclusiv la Cambridge si Sorbonne, iar facultatea am terminat-o la zi la stat, la timp, asa incat nu vreau sa va aud cu faze de genul ca nu stiu ce e aia examen greu.
Bagati-va bine in capete:
EXAMENUL I.N.P.P.A., SESIUNEA NOIEMBRIE 2010 A FOST FOARTE DIFICIL SI OBIECTIV.
Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2010
Andrei Dina, Avocat
Nu pentru ca nu am vrut in schimb am colegi . Mai mult decat atat grilele voastre sunt publice le poate vedea toata lumea. Raportat la spetele date cu ceva timp inainte de examen am contribuit si eu la rezolvarea citorva ( avind o prietena care a ABSOLVIT INPPA UL ) Sa nu se inteleaga gresit nu am nimic cu cei care au absolvit INPPA UL problema este pe undeva pe la UNBR.........
S-a transformat intr-un razboi personal discutia asta, def la barou vs. def la inppa. Fiecare modalitate de examinare are, in opinia mea, plusuri si minusuri, inppa-ul nu este pierdere de timp pentru cine frecventeaza cursurile, def-ul la barou este, pe de alta parte, optiunea celor care nu au deloc timp sau carora nu li se permite de catre maestrii sa participe la ore; este asadar loc pentru toata lumea si in fond este ultimul examen greu pe care noi, avocatii il sustinem, mai apoi numai piata ne va cerne.
Ce atata suparare? Hai, curaj tuturor si mai putina patima! Nu scrie pe legitimatiile voastre albastre unde v-ati dat def-ul si nici cu ce nota ori cu ce calificativ ati promovat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
ContSters120042, utilizator

Alte discuții în legătură

Inppa Adelina t Adelina t Au si eu o nelamurire...mare.....................Daca ma inscriu la cursurile INPPA......dar nu iau examenul lor la sfarsit, mai pot da examenul de definitivat ... (vezi toată discuția)
Definitivare sesiunea noiembrie 2009 Vasile Alexandru Vasile Alexandru ce se stie despre examenul care tocmai s-a terminat? rezultate, pareri, opinii............. am inteles ca a fost draconic de aceasta data... nu m-ar mira sa ... (vezi toată discuția)
Definitivat 2010 Magda Sava Magda Sava Am deschis acest topic pentru cei care dau examenul de definitivat in noiembrie 2010 si nu stiu la ce sa se astepte...astept ganduri, impresii si sfaturi de ... (vezi toată discuția)