Speța este următoarea:
Trei persoane venite de la un chef, se reîntorc la local cu auto deoarece unul din ei și-a uitat portmoneul acolo. În drum spre local șoferul pierde controlul volanului, intră într-un stâlp, iar persoana din dreapta decedează. Persoana din dreapta nu are centura de siguranță. Din raportul de expertiză rezultă că decesul putea fi evitat dacă purta centura. La latura penală îmi e clar tot, însă nu îmi e la cea civilă. Mama băiatului decedat nu se constituie parte civilă argumentează frumos că nu vrea să se răzbune pe inculpat, că ei au crescut împreună, că nu vrea bani pentru viața copilului ei etc. vine soția proaspăt căsătorită civil(de 1 săpt) și se constituie parte civilă cu o sumă exorbitantă. Căsătoria religioasă și petrecerea urmau să aibă loc în ziua următoare accidentului. Petrecerea s-a ținut cu mirele în comă la spital, s-au adunat banii, și soția a fost cea care a luat toți banii de la nuntă. Nu a vrut să contribuie cu nici un leu la înmormântare, parastase, pomeni etc. Acestea au fost plătite de mama defunctului, care a fost ajutată și de inculpat cu sume de bani. Cum pot face să nu primească nimic sau aproape nimic soția? Mie îmi e clar că soția nu suferă pre tare după soț (și-a găsit pe altul imediat după accident), pentru ea e doar un mod de a obține bani nemunciți. Mama ar fi avut tot dreptul să ceară... Deci, ce ar trebui să fac să i se respingă pretențiile?
1. Da a avut alcoolemie, 1,75 la mie, victima si inculpatul erau prieteni de la gradinita
2. Concl.rap.exp. inculp putea evita accidentul daca nu se urca baut la volan si daca adapta viteza la conditiile drumului (noapte, curba); victima putea evita decesul daca ar fi purtat centura, a decedat deoarece s-a rupt portiera iar el a fost proiectat afară din habitaclu autoturismului.
3. Erau casatoriti civil de doua luni, urma doar casatoria religioasa si petrecerea.
4. Inculpatul a platit toate cheltuielile inmormantare, parastas, pomeni etc.
5. Soția a primit 20000 lei darul de nunta de la nuntasi (nunta s-a tinut fara mire), desi nu a contribuit cu nimic la cheltuielile de nunta, acestea fiind facute in totalitate de parintii victimei. Soția a mai primit 7000 lei bani adunati de colegii inculpatului de la serviciu. Soția nu s-a ocupat de nimic la parastase si pomeni, chiar a refuzat sa isi ajute soacra la curatat de morcovi ca i se strica unghiile, aspecte relatate de mama victimei.
Cu toate acestea mai vrea bani.
delicata speta! ... era sotia totusi.. are dreptul la daune morale....dar cu martori care sa sustina cele aratate de dvs. , se poate cere instantei sa acorde sume mai mici
Problema ridicata de dvs ,stimata d-na avocat este mai mult una ordin moral pentru ca sotia are tot dreptul din lume sa se constituie parte civila,in urma decesului sotului sau.
S-o fi suparat,in mod justificat zic eu,familia defunctului cu privire la comportamentul "materialist"al fostei nurori,dar nu prea au ce face