avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotarare care sa tina loc de act de vanzare - ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotarare care sa tina loc de act de vanzare - cumparare!

Buna ziua!
As avea nevoie de niste sfaturi daca este posibil, referitoare la o speta.

S-a incheiat un act (inscris olograf) numit "Conventie" prin care vanzatorul X i-a vandut cumparatorului Y teren + imobil. De atunci (aprox 7 ani) cumparatorul locuieste in imobilul respectiv, a platit toate taxele, impozitele, etc. Vanzatorul refuza acum sa dea curs cererii cumparatorului de a autentifica tranzactia efectuata in urma cu 7 ani pentru intabularea dreptului de proprietate in CF.

Ulterior au fost introdusi in cauza inca doi parati P si Q, la constatarea faptului ca acestia figureaza ca proprietari in CF.

Altfel spus, desi X a cumparat de la Y imobilul mentionat prin cererea introductiva, acesta din urma nu si-a intabulat dreptul de proprietate, astfel ca si in prezent in extrasul de CF figureaza ca si proprietari cei doi noi parati introdusi in cauza ( P si Q ).

Instanta cere a se preciza obiectul actiunii modificate, respectiv ce solicita reclamantul de la fiecare din paratii nou introdusi in cauza si temeiul de drept. (fiind vorba de o transmisiune succesiva)

Intrebarea mea este: care ar fi titlul..cum s-ar numi o astfel de precizare, pur si simplu o precizare la actiune? si prin aceasta precizare, ce se poate cere celor doi parati?

Imi cer scuze pentru limbaj si alte chestiuni, sunt student la Drept in anul 3..inca ma straduiesc.

Va multumesc anticipat!
Draga student, observatia mea viza faptul ca va exprimati cu greutate, speta dvs fiind insuficient argumentata.
In fine, voi incerca sa intuiesc si va comunic urmatoarele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere:
- in cazul in care promitentul vanzator era titularul dreptului de proprietate asupra imobilului vandut in baza inscrisului sub semnatura privata, cumparatorul avea deschisa calea unei actiuni judecatoresti care sa tina loc de act autentic de vanzare cumarare pt bunul respectiv ;
- de asemenea, in cazul in care promitentul vanzator a vandut imobilul in cauza altor persoane prin prin act autentic de vanzare cumparare, acestia din urma si-au putut intabula fara probleme dreptul de proprietate, iar in procesul ce spuneti ca se afla pe rol au fost introdusi in cauza in calitate de intervenienti fortat de care vanzator sau chiar acestia au facut o cerere de interventie in interes propriu, avand in vedere calitatea lor de proprietari actuali ai bunului respectiv.
Astfel, trebuie sa va modificati cererea introductiva in sensul ca solicitati sa va judecati in contradictoriu nu numai cu paratul initial, ci si cu intervenientii respectivi.
Oricum sanse d-vs de a castiga sunt foarte reduse in aceasta situatie, intrucat acestia din urma au cumparat imobilul prin act autentic, care in cazul compararii de titluri va avea preferinta fata de inscrisul sub semnatura privata pe care va intemeiati pretentiile.
Insa aveti deschisa calea (impotriva promitentului vanzator) a unei actiuni in pretentii pt restituirea pretului achitat de dvs precum si a altor cheltuieli efectuate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)
Anulare hotarare care tine loc de act autentic dandanaua dandanaua Doi frati nu au dezbatut succesiunea tatalui lor. Unul dintre ei incheie un inscris sub semnatura privata cu un cetatean prin care ii vinde acestuia tot ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic vs actiune in prestatie tabulara marik0 marik0 buna ziua, as dori sa stiu daca exista vreo diferenta esentiala intre actiunea care are ca obiect obtinerea unei hotarari care sa tina loc de act autentic ... (vezi toată discuția)