avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta - succesiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta - succesiuni

A îi are ca fii pe B, C, şi D. În 1991, A îi donează lui B – fiul mai mic, cu care dealtfel locuieşte, jumătate din proprietatea sa, constând într-un teren ( curte şi grădină), prin act autentic, în faţa notarului. B îşi construieşte o casă, înscriindu-se în Cartea Funciară.
În 2000, moare E, soţul lui A, a cărui chieltuieli de înmormântare sunt suportate toate de B, fiul mai mic, care locuieşte în aceeaşi curte. În 2008, moare A, care este, la fel, ca si soţui ei, înmormântată de B. A nu lasă nici un testament.
B se prezintă la dv. pt. a vă cere sfatul.
Cel mai recent răspuns: fanes , utilizator 15:10, 20 August 2011
nicko_sylvia a scris:

A îi donează lui B – fiul mai mic, cu care dealtfel locuieşte, jumătate din proprietatea sa, constând într-un teren ( curte şi grădină), prin act autentic, în faţa notarului.

A doneaza jumatate din averea sa, sau jumatate din averea comuna a lui A cu sotul ei?
E este sotul lui A, dar cine este tatal lul B, C si D? Tot E, sau altcineva?
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2008
Adrian Copil, Consilier juridic
da, E este sotul lui A, iar averea este comuna...bunurile comune din timpul casatoriei...dar proprietatea respectiva o mosteneste A, de la parintii sai.
Am inteles.
Acum formulati intrebarea.
Care este de fapt problema dumneavoastra?

P.s. Raspuns la intrebarea initiala:
Va sfatuesc sa va distrati cat puteti de mult maine, de ziua femeii. :)
1. Cei trei mostenitori vor imparti atat bunurile comune dobandite de A si E in timpul casatoriei, cat si terenul, bun propriu al lui A. Care sunt bunurile comune?
2. Ceilalti 2 mostenitori ce atitudine au? Sunt de acord cu donatia? Sunt dispusi la un partaj amiabil si chiar in favoarea lui B (adica asa cum au hotarat parintii), in cazul in care cei trei ar trebui sa imparta averea parintilor in mod egal?
3. In actul de donatie exista vreo prevedere referitoare la scutirea de raport a donatiei?

Altfel, repet intrebarea lui abcdeadi: Care e pb d-voastra? Ce va intereseaza in mod special sa aflati?
catre icsulescu!!! si altii interesati

In actul de donatie nu exista nici o prevedere referitoare la scutirea de report, insa donatia a fost facuta in 1991, iar niciunul din ceilalti 2 frati ai lui B (C si D) nu s-au opus. Iar de-atunci au trecut deja 17 ani...eu stiam k doar donatiile facute in ultimii 15 ani, se supun reportului...va rog sa ma informati daca gresesc.

Normal ca problema lui B - si problema pentru care eu am afisat aceasta speta, este, cum face B, sa ramana unic proprietar al mostenirii. N-ar fi corect si moral sa se imparta la trei intreaga mostenire, devreme ce B si-a ingrijit si inmormantat ambii parinti, el fiind singurul care- locuind cu ei, a investit in acea proprietate, si-a construit casa...etc

Alte discuții în legătură

Mostenire laura_daniel_nita laura_daniel_nita Buna ziua. Intrebarea mea probabil o sa para banala Tatal meu vitreg a decedat. dansul avea un copil. Mostenirea se imparte intre mama mea si acest copil. ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Părinții mei vor să treacă un apartament pe numele meu. cum ar fi mai bine: prin donație sau prin vânzare-cumpărare? Bogdan.Ro Bogdan.Ro Buna ziua, Parintii mei vor sa treaca un apartament pe numele meu, as vrea sa stiu cum ar fi mai bine prin donatie sau vanzare cumparare ? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)