avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... redeschidere dosar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

redeschidere dosar

Buna seara
sotul meu este arestat in Spania ,a primit o pedeapsa de patru ani . Cum se cere repatrierea ? Si in momentul cand va fi in Romania ,vom avea dreptul sa cerem redeschiderea dosarului ? s-au cel putin un avocat platit sa vada dosarul ? Azi am vorbit cu sotul meu si mi-a spus ca a fost pus sa semneze acte ( trei semnaruri ) dar el nu stie ce a semnat ,deoarece era totul in spaniola si el nu cunoaste deloc spaniola .Ca sa refuze sa semneze nici nu se putea , fiindui frica de ce va urma .A fost folosit ca sageata ,in transport droguri ( fara ca el sa stie ) .Eu am mail-uri in care cunostinta noastra care l-a chemat in Spania ,recunoaste ca stie pe cel responsabil de ce s-a intimplat ,si ii va cere bani sa-mi trimita in Romania ,deoarece spune ca are obligatia morala , dar nu poate sa mearga sa-l denunte pe cel responsabil .Am inteles ca orice dovada fie ea si electronica se poate folosi ca proba in proces.
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters176722 , utilizator 09:55, 4 Decembrie 2010
condamnarea este un lucru iar executarea condamnarii este altceva. deschiderea dosarului se poate face numai in conditiile prevazute de legea spaniola deci este bine sa consultati un avocat spaniol (poate chiar pe cel care la- reprezentat in cursul procesului sau).

se poate face o cerere pentru executarea pedepsei in Romania cf Conventiei europene asupra transferarii persoanelor condamnate din 1983 insa tot aveti nevoie de un avocat spaniol care sa rezolve procedurile locale. de vazut si prevederile legii 302/2004 insa veti avea nevoie de un avocat roman pentru acest lucru.

in consecinta - se poate, insa aveti nevoie de bani pentru oricare dintre variante.
Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2010
Mihai Costache, Avocat
cel mai indicat este sa-si angajeze acolo un avocat.
Eu cred ca este o mare greseala a sotului dvs,intrucat acesta fiind chiar in stare de arest,trebuia sa ceara participarea unui traducator autorizat inainte de a semna actele.
Daca sotul dvs ar fi fost condamnat in Romania si ar fi fost prins in Spania (in urma unui mandat european de arestare), procesul din Romania s-ar fi putut rejudeca, in anumite conditii! Atata vreme cat infractiunea s-a comis in Spania si a fost condamnat acolo, se poate cere doar transferarea sa pentru a executa pedeapsa in tara, dupa ce hotararea din Spania a ramas definitiva!
Este de retinut ca cererea de transfer se poate face atat din Spania cat si din Romania. Personal recomand sa o faceti din Romania pentru ca asa veti fi informata permanent de evolutia situatiei. Procedura de transfer se realizeaza prin Ministerul Justitiei.
Oricum va trebuie un avocat in tara pentru a demara procedurile de transfer. In Spania ar trebui sa aiba un avocat pana la solutionarea definitiva a cauzei....daca acest fapt nu s-a realizat deja!
Cat despre probe.... in principiu se pot administra, dar va pot ajuta doar in Spania, in conditiile in care cauza nu este inca solutionata definitiv!

Av. Claudiu Sorin Feteanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate transfera un detinut din spania in romania Buna seara,in urma cu o luna si jumatate ,sotul meu a plecat in Spania ,chemat de o cunostinta ,sa fie sofer pe un microbuz ce urma sa transporte muncitori la ... (vezi toată discuția)
Mailu-rile ,si mesajele telefonice pot fi probe la proces ? Sotul meu este condamnat in Spania ,pentru trafic de droguri .Sentinta este definitiva .Am depus plangere penala in Romania impotriva a doua persoane ce se ... (vezi toată discuția)
Contopirea pedepselor GMM GMM stie cineva daca mai este valabila aceasta lege -acum cand suntem membru UE? m'ar interesa daca aceasta lege se poate aplica si in cazul persoanelor ... (vezi toată discuția)