avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara in avans?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara in avans?

buna seara!

se poate plati pensia alimentara in avans pe mai multi ani? dispun de o suma de bani si ma gandeam sa platesc pensia alimentara pentru fetita mea pana la 18 ani. se poate? daca da, ce trebuie sa fac? pur si simplu o trimit prin posta? ce trebuie sa mentionez ca sa nu spuna fosta sotie ca nu i-am dat in avans, ci i-am dat o suma mai mare pentru o singura luna?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 12:19, 6 Decembrie 2010
Parerea mea e ca este un gest frumos, mai ales daca va intelegeti amiabil cu mama minorei si face ceva cu banii respectivi - un depozit bancar, cumpara ceva mai important pt minora ( de ex. laptop) etc.
In rest, daca solicita majorarea pensiei, ii dati diferentele, nu vad care ar fi problema.
Desi pensia de intretinere in favoarea minorului este o prestatie succesiva, lunara, apreciez ca puteti plati in avans aceasta suma, mai ales ca dispuneti de ea.
Singura problema care se pune este dovada ca acea suma reprezinta pensie minor pana la majorat.
O astfel de dovada poate fi facuta prin expedierea banilor prin mandat cu confirmare de primire si a mentiunii exprese pe acea confirmare, ca suma reprezinta plata pensie de intretinere minor conf. sent x din data x a instantei x, incepand cu luna x anul x -pana in luna x anul x.
Evident este necesara pastrarea acestei confrmari de primire tocmai pentru a dovedi plata integrala a pensiei pana la data majoratului fiicei dvs.
adutescu a scris:

Parerea mea e ca este un gest frumos, mai ales daca va intelegeti amiabil cu mama minorei si face ceva cu banii respectivi - un depozit bancar, cumpara ceva mai important pt minora ( de ex. laptop) etc.
In rest, daca solicita majorarea pensiei, ii dati diferentele, nu vad care ar fi problema.

la ultima parte ar putea fi o problema. avand in vedere faptul ca eu sunt dispus sa-i platesc in avans pe aproape 12 ani o pensie de vreo 5 ori mai mare decat prevede hotararea judecatoreasca, ma gandesc asa: eu ii dau acum o suma lunara x, care are o anumita valoare. evident ca peste 5-10 ani aceasta suma poate insemna fix o paine sau o punga ''de un leu''. de ce i-as mai da eu diferenta atunci, din moment ce in ziua de azi i-am dat o suma care are o valoare net superioara si de care va dispune dupa cum crede de cuvinta?

concret, e posibil ca fosta sotie sa semneze un act notarial in care recunoaste plata in avans a pensiei si isi ia obligatia sa nu mai actioneze in instanta pentru marirea cuantumului pensiei? si ar mai fi acel act notarial atacabil?

eu mai am o cale de a o descuraja in a intreprinde un asemenea demers: am facut o asigurare fetitei pe care depun niste depozite suplimentare (foarte consistente), care dupa niste ani pot fi retrase. ii pot spune ca daca se decide sa imi mai ceara bani in plus, ii iau de pe asigurarea fetei si voi pastra toate documentele pentru a le arata fetei cand va fi mare :P. dar nu vreau sa ajung acolo, prefer sa pot stabili un lucru clar de la bun inceput si sa nu am batai de cap pe parcurs. si daca asta inseamna ca nu ii dau banii gramada, ci lunar, atunci ramane asa. chiar si asa, ii dau pensia in avans pe un an iar ea mi-a refuzat dreptul de a o lua la mare in week-end pana in vara asta, de a trebuit sa ajung in instanta pentru a obtine program de vizitare (n-am facut-o la divort pentru ca nu eram in tara si ea a taiat si a spanzurat la divort, cu martor mincinos, dupa ce m-a mintit ca va divorta de comun acord, iar in privinta programului de vizitare nu mi-am inchipuit ca e in stare sa foloseasca fetita drept ''munitie'' ca sa se razboiasca cu mine; am stat cu fetita cand avea 1-2 ani si aveam grija de ea, iar la 4 ani, cand stia sa vorbeasca si sa spuna ce vrea, nu mai eram de incredere s-o duc la mare). asta a fost o scurta paranteza ca sa va faceti o idee cu cine am de-a face.
am abordat subiectul in postul de mai devreme, dar mai intreb o data: o asemenea procedura ar putea fi supusa actionarii in instanta in vederea majorarii cuantumului pensiei, nu? daca era vorba de suma in avans pe un an, nu m-as si ingrijorat, dar sunt ceva mai mult de 11 ani.
Pentru a evita eventuale probleme pe viitor, eu i-as da exact cat scrie in hotarare. Daca dv sunteti dispus acum sa platiti in avans suma pe 11 ani, s-ar putea sa aveti surpriza ca sunteti chemat in instanta in vederea majorarii pensiei deoarece vieniturile dv sunt mai mari decat cele avute in vedere in momentul stabilirii initiale. Nimic nu o poate impiedica pe mama minorei sa va actioneze periodic in instanta in vederea majorarii.
A mai fost un caz prezentat aici pe forum cand un tatic plecat in America a platit in avans pensia de intretinere deoarece fosta sotie i-a motivat ca vrea sa dea avans la un apartament pentru a beneficia copilul de confort, iar diferenta sa o puna ea dintr-un credit bancar.De buna credinta omul a pltit si s-a inteles cu ea ca, pe o periada de cativa ani sa il lase in pace. Numai ca doamna s-a recasatorit, a mai facut alte imprumuturi, a venti criza si a constatat ca nu mai poate face fata imprumuturilor.
Consecinta: pe langa palngere penala fostului sot pentru neplata pensiei de intretinere intreba si cum sa faca sa puna in executare silita hotararea. Dupa parerea dumneaei, faptul ca a primit banii in avans nu era suficient deoarece un copil nu se creste numai cu o perna si un acoperis deasupra capului.

Alte discuții în legătură

Probleme legate de custodie AndryFlr AndryFlr Buna ziua, Va scriu aici din partea unui prieten de familie care a ajuns efectiv la capatul puterilor si are nevoie de ajutor, pentru binele fetitei lui. A ... (vezi toată discuția)
Pot fi obligat sa platesc pensia alimentara marita? ovio ovio O sa va prezint problema mea, as vrea sa stiu daca legea ma poate ajuta in acest caz. M-am casatorit manipulat fiind de fosta sotie, iar casnicia mea s-a ... (vezi toată discuția)