Buna ziua
Va rog sa ma ajutati
In urma aplicarii legii 18/1991, a fost eliberat un titlu de proprietate celor 4 mostenitori ai bunicului meu. Dintre acestia, tatal meu, a murit acum doi ani.
Fiecare "stie" si nu contesta partea de mostenire.
Intrebarea mea este: cum fac sa "separ" in acte partea fiecaruia cu cheltuieli cat mai mici(inclusiv de timp si deplasare)?
Va multumesc pentru sfaturi
Emil
va trebui sa va adresati mai multor notari de pe raza teritoriala a locului unde se afla terenul supus dezbaterii succesorale si sa solicitati iesirea din indiviziune, adica imparteala imobilului, cu efectuarea unui calcul anticipat .
Costurile nu sunt tocmai mici, avand in vedere ca e absolut necesara schita cadastrala, actul notarial si intabularea terenului pt. fiecare proprietar.
Multumesc de raspuns. Sunt obligat sa precizez: mostenirea mentionata in titlul de proprietate este formata din patru loturi de teren si fiecare dintre mostenitori este proprietarul de facto al unui lot. Aici nu exista discutii si nici alte acte. Nu au existat niciodata.
Cat mai simplu si cat mai ieftin si desigur, cat mai rapid.
cat o fi de ieftin, trebuie schita cadastrala si plata actelor intocmite de notar. De aceea v-am recomandat sa discutati cu mai multi notari, urmand ca dvs. sa il alegeti pe cel mai ieftin.:)
Multumesc din nou. Eu am auzit de "isirea din indiviziune" in proces. Mi-am imaginat ceva de genul: Partile isi recunosc reciproc proprietatile, se desfiinteaza vechiul titlu si se intocmesc cele noi pe baza titlului valabil existent (fara prea multe precizari, adica asa cum sunt aproape toate nascute din L18/1991) . Cat de departe de adevar sunt?
Cel putin de "evitarea" notarilor am auzit din multe parti.
Puteti introduce o actiune judecatoreasca pentru sistarea starii de indiviziune (taxa de timbru: 19 RON). La primul termen, cei patru mostenitori incheie o tranzactie, prin care arata ca s-au inteles care ce lot sa primeasca (lucru care se consemneaza in minuta de sedinta). Nu se emite un titlu nou, ci in hotararea judecatoreasca se mentioneaza iesirea din indiviziune si cele 4 loturi, individualizate ca suprafata si vecini. Cu hotararea judecatoreasca, ramasa definitiva si irevocabila, fiecare isi face cadastrul si intabularea. Avand in vedere ca "scapati" la primul termen, o asemenea cale este destul de rapida si mult mai ieftina decat notarul.
Partaj voluntar
MITI78
Pentru un partaj la notar in care toti mostenitorii sunt de accord sa obtina fiecare cate o bucata de pamant fara a fi nevoie de divizarea loturilor(pe titlu ... (vezi toată discuția)
Titluri proprietate
sorin85
buna seara,
as vrea sa stiu daca un teren are patru proprietari cu parti egale,si titlurile de proprietate nu s-au emis in ordinea folosirii terenului ... (vezi toată discuția)