Buna seara,revin cu o problema mai veche.Am imprumutat o familie cu o suma de bani pentru cumpararea unei masini la mana a doua facand intre noi o chitanta de mana termenul ei de achitare fiind data de 15 februarie 2011.Intre timp am mai dat acestei familii mici sume de bani ptr a repara masina (avem bonuri pe piesele cumparate).Intre timp am incercat sa ne recuperam acei bani dati pe piese prin intelegeri intre noi dar degeaba ,mai rau s-a ajuns sa primim din partea lor mesaje jignitoare ,amenintari cu tiganii ca ne face felul si altele.Am depus plingere la politia din orasul nostru raspunsul fiind ca e treaba de proces civil.Bun .Sotul fiind taximetrist a avut cursa chiar in satul unde acestia locuiesc.A fost vazut de acestia si impreuna cu alta persoana(deci ei erau trei si sotul singur)l-au lovit si injurat.Sotul a scos certificat medico legal prin care i s-au dat 5 zile de ingrijire.Mergand sa depuna plingere impotriva lor la postul de politie acestia(politaii)-au spus sa mearga sa vorbeasca cu acele persoane amiabil daca nu sa revina la ei.Nu s-au inteles asa ca a revenit la post si a dat declaratie ca nu se poate intelege cu ei specificand in declaratie ca are pretentie de despagubire o anumita suma.Acum asteptam raspunsul de la postul de politie ptr ca politaii au zis ca trimite plingerea la parchet.Intrebarea mea este urmatoarea;Ajungand la parchet plingerea noastra se poate adauga si chitanta cu suma de bani care ne este datoare aceasta familie termenul ei fiind pina pe 15 02 2011 (acum sintem siguri ca acestia nu au de gand sa ne plateasca)tinand cont ca tot ce s-a intimplat a pornit de la aceasta.
recuperarea banilor o faceti separat in instanta civilia.
in procesul de fata,este irelevant faptul ca nu doreste sa va achite datoria.
Intelegerea din tre dvs si acea persoana nu are nicio legatura cu infractiunea de lovire pentru care acesta a formulat plangere penala.
Problema datoriilor ,trebuie solutionata pe cale civila,prin introducerea unei actiuni civile in pretentii,conform art.998-1000 c.civ.
Sotul dvs. a fost agresat si cei care l-au lovit au savarsit infractiune de lovire si alte violente prev de art.180 al.2 c.pen.
Asta presupune ca in cadrul procesului penal , partea -vatamata se poate constitui parte civila atat cu despagubiri materiale cat si moarale, dar despagubiri care privesc direct infractiune savarsita., mai exact au fost sume ce au fost cheltuiete de sotul dvs ca urmare a savarsirii infractiunii de lovire ( ma refer aici la despagubirile materiale-ex.contravaloarea certificatului medico-legal, am dat doar un exemplu, evident pot fi altele).
Constituirea de parte civila se poate face in tot cursul urmaririi penale , pana la citirea actului de sesizare in prima instanta.
In privinta imprumutului:
Acel imprumut pe care il aveti materializat intr-un un inscris sub semnatura privata ( chitanta de mana ) are in primul rand o data scadenta abia in data de 15.02.2011 si pana la acest termen nu puteti face nici un demers, pentru ca inca n-a venit scadenta.
Dupa acest termen puteti notifica datornicii -prin notificare acestia fiind pusi in intarziere si daca nici dupa termenul lasat pentru plata prin notificare nu vor plati, aveti posibilitatea formularii unei actiuni in pretentii intemeiata pe disp .art 998- 999 c.civ.
Concluzie: sunt 2 lucruri separate plangerea penala si actiunea in pretentii cu distinctiile mai sus aratate.
Consultati avocat in ambele probleme.
Din cele expuse rezulta ca sunt doua lucruri separate:
- plangerea penala prealabila in termen de 2 luni pentru infractiunea de "lovire si alte violente" prevazuta de art.180 al.2 c.pen.
- actiunea in pretentii pentru acel imprumut pe care il aveti materializat intr-un un inscris sub semnatura privata ( chitanta de mana ) care are data scadenta 15.02.2011. Aceasta se va putea face dupa scadenta.
Este bine sa consultati avocat in ambele probleme si sa va reprezinte.
Succes!
~ final discuție ~