La divort instanta a eliberat o hotarare in care sunt urmatoarele:schimbarea numelui si plata pensiei alimentare.Eu neavand venituri,din 2006 nu am platit pensia alimentara,nu am un domiciliu stabil si sunt in intretinerea concubinului meu.Intre timp eu mi-am vizitat fiica i-am adus bunuri cumparate de el.Acum in 2008 fostul sot a depus o plangere ca eu nu i-am platit pensia alimentara.In acest caz va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi.Va multumesc Ionela.
Banuiesc ca este vorba de savarsirea infractiunii de abandon de familie - neplata cu rea-credinta a pensiei alimentare timp de 2 luni.
O varianta ar fi sa incercati sa platiti o parte din suma datorata ca pensie alimentara.
Alta varianta este sa incercati sa va gasiti un loc de munca sa nu mai stati la mana cuiva pentru a duce lucruri la copilul dvs.
Te sfatuiesc sa platesti pensia copilului pentru ca poti fi condamnata la inchisoare. Iti redau mai jos detalii.
Abandonul de familie este o infractiune grava, prevazuta in art. 305. din Codul Penal. Multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie.
Abandonul de familie ca infractiune, consta in:
• parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligatia sa il intretina) la suferinte fizice sau morale;
• neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
• neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
Prima situatie prevazuta de Codul Penal , parasirea implica o actiune de indepartare de la domiciliu a celui obligat la intretinere, iar alungarea presupune, dimpotriva indepartarea de catre faptuitor a celui indreptatit la intretinere, de la domiciliul sau. Lasarea fara ajutor implica din partea celui obligat la intretinere o atitudine de pasivitate; acesta nu pleaca de la domiciliu si nici nu il indeparteaza de la domiciliu pe cel indreptatit la intretinere ci, continuand sa stea impreuna, nu ii furnizeaza mijloacele de trai necesare.
Al doilea caz, prevazut la litera b., se refera la abandonul de familie de familie realizat sub aspectul material, prin neindeplinirea obligatiilor de intretinere prevazute de lege. Este vorba de persoanele care au, potrivit legii, obligatia de intretinere fata de o alta persoana si care nu isi indeplinesc aceasta obligatie, nu acorda ajutor material si moral. Tinand cont ca legea impune obligatia de intretinere in anumite conditii, la determinarea infractiunii de abandon se tine seama de aceste conditii, pe care instanta le verifica. Daca acestea nu sunt indeplinite, se considera ca infractiunea nu a fost savarsita.
In cazul savarsirii infractiunii de neplata, cu rea-credinta a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, timp de doua luni consecutiv, conditia indepliniri obligatiilor in cursul judecatii este realizata daca, in recurs, inculpatul face dovada ca a platit pensia de intretinere datorata pana la data pronuntarii sentintei condamnatorii.
Faptele mentionate sunt considerate infractiune doar daca sunt savarsite de o persoana care are obligatia legala de a intretine pe cineva, fata de cel indreptatit la intretinere (de exemplu, sot si sotie).
Conform Codului Familiei, obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, frati si surori si alte persoane prevazute de lege (fostii soti a caror casatorie a fost desfacuta prin divort sau desfiintata, sotulul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot etc, in asemenea cazuri fiind prevazute conditiile in care exista o asemenea responsabilitate). De cele mai multe ori, obligatia are un caracter reciproc, adica cel care are obligatia de intretinere, poate deveni, prin schimbarea situatiei concrete, cel indreptatit la intretinere.
Savarsirea faptelor care constituie infractiune de abandon de familie este condamnabila mai ales din punct de vedere moral, indiferent de ceea ce spune legea penala in mod strict, indiferent daca sotia - in general mama copilului - nu face plangere penala; faptul in sine este rusinos si denota lipsa de sentimente umane.
Acesta ar fi doar unul dintre motive pentru care, impotriva celui care nu isi indeplineste obligatiile de familie , trebuie sa existe o opinie publica generala care sa ia,de cate este nevoie o atitudine corespunzatoare.
Cum este pedepsit abandonul de familie
In cazul abandonului de familie , actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca partile nu s-au impacat dar, in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Revocarea suspendarii conditionate nu are loc decat in cazul cand, in cursul termenului de incercare, condamnatul savarseste din nou infractiunea de abandon de abandon de familie.
Abandonul de familie se pedepseste in cazurile prevazute de art. 305 Cod Penal , la lit. a) si b) cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda, iar in cazul prevazut la lit. c) cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda. :(
Daca nu aveti venituri, pe bune, nu a sa fifti condamnata penal.
Nimeni nu o sa va ia capul.
Doar nu o sa practicati cea mai veche meserie din lume pt a plati pensia de intretinere.
Ati putea sa platiti ceva bani daca aveti dar daca nu aveti de unde sa dati.
eu am un copilas care implineste acum 3 anisori si mi-a fost incredintat spre crestere si educare prin sentinta judecatoreasca definitiva in luna iulie 2007. Tatal este obligat prin lege la plata pensiei alimentare stabilita in corelatie cu venitul minim pe economie
Incepand din iulie si pana in noiembrie, aceasta pensie a fost platita cu intarziere de cateva luni de fiecare data.
Din decembrie inclusiv, deci de aproape 5 luni, tatal copilului nu a mai platit pensia alimentara fiind plecat in Germania cu contract de 1 an si 6 luni in prezent aflandu-se tot acolo.
Care sunt actiunile legale pe care le pot lua eu in acest moment si in aceasta situatie? ( am auzit ca daca nu plateste pensia timp de 6 luni se poate considera abandon de familie, care sunt actiunile care decurg din acest abandon de familie- o sa-si piarda dreptul de a-si vizita copilul (cu care, si asa a vorbit de 3 ori de cand este plecat, in nici o data pomenind de pensia alimentara, si daca acum nu are bani, atunci nu stiu cand va avea, pur si simplu lipsa de interes, dar cu pretentii vine gramada...) o sa fie obligat in continuare sa plateasca pensie alimentara, si in prezent as putea sa cer si o marire de pensie tinand cont ca acum este angajat? )
multumesc si astept raspuns sa stiu ce pot face in continuare