avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tatăl fetiței mele nu plătește pensia de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tatăl fetiței mele nu plătește pensia de întreținere din rea-credință. Pot deschide proces penal pentru abandon de familie? Are condamnare cu suspendare și e în perioada de încercare, poate va plăti de frică

Buna ziua,as dori cateva sfaturi ,daca se poate si de la un avocat. Pe scurt am avut un proces de custodie si cu toate ca tatal fetitei ( 2 ani) a fost condamnat ptr consum de droguri de risc si complicitate la trafic de droguri de risc ni s a dat custodie comuna. El a fost condamnat la 2 ani 2 luni 20 zile cu suspendarea pedepsei martie 2017 avand si o perioada de incercare. Intrebarea 1- cand se termina perioada de incercare? Urmeaza sa legalizez hotararea procesului de custodie si sa cer pensia alimentara a fetitei. Procesul de custodie a fostintrodus pe data mai 2018 si ar trebui in momentul de fatza sa iau pensie din urma pe 11 luni. La procesul de custodie paratul nu a adus adeverinta de venit,spunand ca urmeaza niste cursuri ,dupa care se va angaja la cel ce a organizat acele cursuri,dar intre timp mai lucreaza pe taxi la un prieten ca sofer. Tot ce a spus in instanta au fost numai verbal,fara sa aduca document la ce firma lucreaza ca taximetrist sau la ce firma face acele cursuri,urmamd sa se angajeze acolo. Deci neavand nici un detaliu despre sursele sale de venit ,eu nu am pe ce cont de salariu sa i fac executarea silita a pensiei alimentare. Nu pot decat sa i fac plangere penala ptr abandon de familie,si tiand cont ca este inca in perioada de incercare ,poate imi va plati,dar nu cred ca mai mult de o luna,deci eu voi ramane cu cele 11 luni din urma neplatite. Macar cat mai este in perioada de incercare (paratul avand frica ca este in perioada de incercare si un nou proces penal va duce la efectuarea pedepsei) sa pot incasa pensia fetitei. Cum eu lucrez zilnic de la 9 -19,30 nu am cum sa ajung la procuratura . Eu stau in Bucuresti. Inrebarea 2-pot trimite printr o scrisoare recomandata cu comfirmare de primire o cerere scrisa de mine si semnata de mine ,care procuratura de sector, in care sa -l chem in judecata ptr abandon de familie? Pot sa cer sa -mi spuna unde lucreaza ,( in cadrul procesului de abandon de familie)ptr a avea unde sa cer pe viitor printr un executor judecatoresc plata pensiei? Pot sa cer ca judecarea abandonului de familie sa se faca in lipsa mea ptr ce eu lucrez de dimineata pana seara ? Ptr acest proces de abandonde famile pe langa cererea mea de chemare in judecata si hotatarea de la procesul de custodie( copie ) ce acte imi mai sant necesare? Imi cer mii de scuze ca am scris atat de mult,sant o mama singura,care imi cresc singura copilul, muncesc aproape zi lumina ptr fetita( cand sant la munca o las la o prietena de incredere)nu primesc pensie alimentara ptr fetita,in schimb tatal are drept de vizita,are drepturi dar de obligatii fuge. Multumesc ptr intelegere,zi buna va doresc.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca aveti o hotarare prin care este stabilita obligatia de intretinere, mergeti direct la executor, in paralel, puteti depune si plangere penala.
Pentru restanțe mai vechi de 3 luni este tardivă plângerea penală.

Pe lunile în curs plătește pensia`? De ex. pe februarie a plătit`? Acum în martie a plătit`?

Dacă este cu plata la zi, pentru cele 11 luni restante nu răspunde penal, ci doar civil.
multumesc ptr raspuns,dar dupa cum am aratat executarea pe salariu n-o pot face ptr ca paratul nu a adus adeverinta de unde ar lucra,are bunuri proprii ,dar santem in proces de partaj judiciar,,eu ai fac executarea pe bunuri (frigider, televizor,mobila ),nu am unde sa le duc ,iar in final de partaj judiciar aceste bunuri dispar si atunci nu am facut nimic

bine dar procesul de custodie a durat din mai 2018 ,pana pe 28/01/2019, a urmat apoi o luna ptr a vedea daca face apel(28/01/2019-28/02 /2019) si inca o luna de la primirea sentintei ptr ca aceasta sa poata fi legalizata,, deci abia pe 28/03/2019 pot intra in posesia sentintei legalizate pe care o pot depune la procesul penal de abandon de familie,deci nu este vina mea . nu a platit pana acum nici-o pensie alimentara .
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2019
Dacă nu a plătit nimic pentru ultimele 3 luni, i se poate face plângere penală.

Dacă dovedește că nu are venituri, și nu din rea-credință nu are de lucru, dosarul se va clasa.
De ex. dacă nu poate lucra din motive de sănătate, fiind declarat inapt.

Dacă este apt de muncă, dar lucrează la negru, va fi trimis în instanță și judecat, și posibil condamnat.

Și dacă va fi condamnat, dacă nu are venituri, banii tot nu-i veți putea recupera.
Plângerea penală are rolul de al speria, dar dacă e insolvabil nu veți vedea banii, decât tot pe cale civilă când va avea venituri.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2019
Dapix, utilizator
Este apt de munca,perfect sanatos,nu intreaba daca copilul are nevoie de ceva, cu ce traieste,i-a luat in timpul procesului de custodie sora lui cateva hainute copilului,deci el cu rea intentie nu a spus in instanta unde lucreaza la negru, sau unde - la ce angajator face acele cursuri si apoi se va angaja,dar reua intentie a fot dovedita la procesul de custodie ,cand desi are numai un copil,avocata lui a cerut in instanta sa i se acorde fetitei doar 20 la suta din venitul minim pe economie.

Fiind in perioada de incercare una dintre conditiile suspendarii pedepsei a fost sa-si declare veniturile la centru de combatere a drogurilor (reamintes ca a fost condamnat ptr detinere de droguri ptr consum propriu si complicitate la trafic de droguri de risc) am hotarat sa ma adresez unui executor judecatoresc si paralel sa ma adresez in penal ptr aandon de familie,macar sa-i intre frica in oase ca va fi bagat in inchisoare ptr a efectua intreaga pedeapsa de 2 ani 2 luni si 20 zile.

Nu este vorba de razunare ,este vorba sa fie constient ca are un copil si trebuie sa-i achite pensia alimentara ,atata timp cat ptr dreptul la vizita vine cand vrea el.

-Nu mai scrieți exclusiv cu majuscule, este foarte greu de citit. Mulțumesc-
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2019

Alte discuții în legătură

Deschidere actiune neplata pensie alimentara anissia anissia Buna ziua, sunt divortata din luna februarie 2015 la notar, avem custodie comuna cu domiciliul copilului la mine. Pana acum el nu a platit decat 2 luni de ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie rea credinta ContSters18205 ContSters18205 Buna, va rog sa ma ajutati cu un sfat, anume:eu sunt divortata prin sentinta definitiva din luna Dec 07. Ex sotul imi datoreaza pensie alimentara (pentru ... (vezi toată discuția)
Obtinere custodie minor Navalici madalina Navalici madalina Buna ziua.am fost maritata in judetul teleorman si din casnicie a rezultat o fetita care acum are 4 ani si jumatate...eu sunt din galati...dupa divort in 2017 ... (vezi toată discuția)