avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aplicare Legea 175/2010 despre datornicii la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aplicare Legea 175/2010 despre datornicii la intretinere

Buna ziua,
sunt cenzor la o asociatie de proprietari care are urmatoarea problema:
+ avem un datornic care a ajuns acum in decembrie 2010 la fabuloasa suma de 34.000 lei datorii din care 22.000 penalizari si 12.000 cote intretinere;
+l-am dat in judecata in 2009 pt suma restanta la acea vreme (onor avocatul nostru nu a cerut actualizarea sumelor) si judecatoarea a pronuntat pe 07.07.2010 hotararea prin care il obliga sa plateasca cotele de intretinere restante solicitate + 5.127 lei penalizari;
+pe 20.07.2010 a fost publicata legea 175/2010 privind anularea penalizarilor datornicilor cu venituri mai mici de 1000 lei/familie, daca platesc intr-un an de zile de la intrarea legii in vigoare;
+intre timp, in noiembrie 2010, datornicul nostru a platit suma reprezentand cote de intretinere restante in 2009, conform hot judec;
.
intrebarea mea e : daca noi avem o hot judecatoreasca din 07.07.2010 care il obliga la plata a 5.127 lei PENALIZARI, il putem pune in executare pt suma aceasta sau legea 175/2010 publicata in 20.07.2010 se aplica si retroactiv, iar daca datornicul face dovada ca are venituri sub 1000 lei, scapa de plata acestor penalizari ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: iapost , utilizator 15:30, 6 Decembrie 2010
Dispozitiile legale au operatibilitate numai in viitor ,astfel incat dvs puteti solicita executarea sumei dispusa de instanta de judecata
Dupa parerea mea Legea 175/2010 are putere suprema si asupra hotararii judecatoresti.
HJ dadea legitimitate cererii asociatiei de a incasa de la restantier si penalizarile in valoare de N lei.
Dar legea vine si spune ca daca restantierul plateste.......va fi scutit de penalizari.
elga50 a scris:

Dupa parerea mea Legea 175/2010 are putere suprema si asupra hotararii judecatoresti.
HJ dadea legitimitate cererii asociatiei de a incasa de la restantier si penalizarile in valoare de N lei.
Dar legea vine si spune ca daca restantierul plateste.......va fi scutit de penalizari.

atunci, daca legea este peste HJ, desi textul ei nu spune nimic despre asta, totusi cum putem afla ? cred ca punand in executarea HJ-ul si daca datornicul contesta executarea, de abia atunci judecatorul va trebui sa interpreteze legea ! mai sunt si alet pareri ? multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 175/16.07.2010 hriscu hriscu Buna ziua. Am si eu nevoie de un raspuns de la o persoana avizata. Suntem o familie alcatuita din 2 persoane: mama (pensionara cu un venit de 766 lei/luna) si ... (vezi toată discuția)
Referitor la penalizari kommy kommy Buna ziua. Acum cu noua lege se pare ca sunt fel si fel de pareri atat din partea celor care ar trebui sa stie cat si din partea celor care isi dau cu ... (vezi toată discuția)
Legea 175 este aplicabila? ionescu teodosie ionescu teodosie Legea 175/2010 este aplicabila si retroactiv mai precis persoanelor cu dotorii istorice anterioare datei intrarii in vigoare a legii? Daca nu exista norme ... (vezi toată discuția)