avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Un frate care nu a fost casatorit si nu a avut copii, a fost omorat in 2006. Eu si inca 2 surori suntem singurele rude care i-au supravietuit.
Cat timp a trait fratele, surorile mele nu l-au ajutat financiar sau in alt mod iar una dintre ele, C nu era primita de fratele meu in casa pe motiv ca de cateva ori i-a luat bunuri de pe proprietate (pasari, lemne, porumb sau fructe). Atat inainte de 1989 cat si dupa, eu si familia ii trimiteam regulat pachete cu alimente sau bani, insa nu am pastrat chitante atatia ani. Fratele era veteran de razboi, cu decoratie primita dupa ce a luptat pe front in linia intai pentru o rana la cap cu o schija ramasa in interior care ii dadea stari de puternica nervozitate, probabil si dureri, cand nu se putea controla si era violent verba
La moartea fratelui, desi locuiesc in Bucuresti iar surorile, la distanta de cateva sate, m-au chemat sa ma ocup financiar de inmormantare dar si de procesele cu criminalul. Tot eu platesc impozitele pentru proprietatile ramase si ma ocup de ele.
Intre timp am depus actele necesare succesiunii la un notar .
Una dintre surori, cunoscand eforturile pe care le facusem cu fratele, a renuntat la mostenire, cu toate ca nu i-am cerut si intentionez sa ii dau ce i se cuvine dupa vanzarea proprietatilor.
Cealalta sora, C, care nu era primita din motivele aratate mai sus, refuza de atata timp sa se prezinte la notar pentru dezbatere desi sustine ca nu vrea nimic.
Intre timp am aflat ca pana sa vin de la Bucuresti, cand fratele era mort in casa, a sustras un cec cu valoare mare, pe carea incercat in nenumarate randuri sa-l incaseze singura, dar banca nu a acceptat.
In situatia in care sustine ca nu vrea nimic, dar nu da cecul si nici nu vrea sa se prezinte la notar, cum se procedeaza pentru dezbaterea succesiunii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: dolosiv , utilizator 02:35, 12 Decembrie 2010
Urmeaza sa va adresati instantei de judecata cu actiune pentru partajarea averii succesorale.
daca sora nu a acceptat succesiunea in termenul legal, nu se poate invoca prescrierea dreptului de optiune succesorala ? de ce trebuie ajuns in instanta cata vreme nu acceptat succesiunea si in plus nu vrea sa se prezinte ca sa formuleze pretentii, sa spuna ca vrea ceva? afirma clar ca nu vrea nimic si ca atare nu vine la notar! se poate sa-i dam cu forta partea care i se cuvine?
Notarul nu e în măsură să vă rezolve problema. Când părțile nu se înțeleg sunt îndrumate spre soluționare în instanță. La notar procedura se încheie pe cale amiabilă.
:) nu, nu puteți să-i dați ceva atâta vreme cât ea nu vrea.
dolosiv a scris:

daca sora nu a acceptat succesiunea in termenul legal, nu se poate invoca prescrierea dreptului de optiune succesorala ? de ce trebuie ajuns in instanta cata vreme nu acceptat succesiunea si in plus nu vrea sa se prezinte ca sa formuleze pretentii, sa spuna ca vrea ceva? afirma clar ca nu vrea nimic si ca atare nu vine la notar! se poate sa-i dam cu forta partea care i se cuvine?

Da, asa cum a arata si SD 2010, mai sus, notarul nu va poate ajuta in aceasta problema.
Daca contestati drepturile unui mostenitor trebuie sa o rezolvati pe cale judecatoreasca...adica prin proces.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca contestati drepturile unui mostenitor trebuie sa o rezolvati pe cale judecatoreasca...adica prin proces.

Nu stiu de unde s-a dedus ca am contestat dreptul unui mostenitor;
cred ca, din contra, este evident ca daca am chemat-o in repetate randuri, (chiar si publicand anunt in 3 ziare de larga circulatie, ca sa stie data exacta la care sa se prezinte, deoarece refuza sa ne raspunda la telefon sau la usa) am dorit sa-si primeasca partea si sa terminam aceasta succesiune pe care, cu rea-vointa, o tot amana de atatia ani; am convingerea ca nici la tribunal nu s-ar prezenta si nu as face decat sa platesc suplimentar niste taxe.
Totusi, nu m-am lamurit in legatura cu prescrierea dreptului de optiune
succesorala.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cont la cec omis in masa succesorala Lyurpy Lyurpy In urma dezbaterii masei succesorale tatal meu a despagupit-o pe sora sa pentru ca acesta sa intre in posesia bunurilor.In masa succesorala a fost omis un cont ... (vezi toată discuția)
Mostenire in ro si domiciliu in sua Dana012 Dana012 Eu locuiesc in Hawaii si as vrea sa-i trimit surorii mele in Romania o declaratie notarizata (va fi in engleza) cum ca renunt la mostenirea de la tatal nostru. ... (vezi toată discuția)
Succesiune maria1230 maria1230 Buna seara am o mare nelamurire si va rog mult sa ma ajutati..Acum 6 ani mama mea a murit,sotul mamei este in viata (nu m-a recunoscut legal ) si acum vrea sa ... (vezi toată discuția)