avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme salariu mediu unitate nastere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme salariu mediu unitate nastere copil

Buna ziua, ma adresez dvs. cu urmatoarea problema.
Sotia mea este angajata la doua societati, la una cu norma intreaga si la una cu partial. In octombrie a nascut, facand solicitarea catre cele doua societati pentru plata unui salariu mediu pe unitate conform CCMN, cu statut de ajutor. Societatea unde are norma intreaga a refuzat clar plata invocand dificultati materiale, in acest caz situatia ne este foarte clara, ne vom adresa Tribunalului Muncii, unde ne-a indrumat si ITM. Insa cea de-a doua societate ne-a dat un raspuns echivoc, mentionand ca plata se va face in functie de disponibilitatile financiare, in termenul legal prevazut de art. 166 din Codul Muncii, articol care prevede un termen de prescriptie de 3 ani pentru dreptul de actiune din neplata drepturilor salariale (ceea ce nu este cazul fiind un ajutor prevazut in CCMN, iar termenul de prescriere este de 6 luni de la nasterea dreptului, adica a copilului). Intrebarile mele sunt:

1. Are dreptul solicitarii acestui ajutor la ambele societati?

2. Daca da, pentru contractul cu timp partial salariul mediu pe unitate la nastere se plateste proportional cu timpul de lucru sau intreg?
Codul muncii prevede "Art. 103
(1)Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2)Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru".
Ori aici nu este vorba de un drept salarial.

3. Nu am gasit nicaieri un termen pentru plata acestui ajutor, cu exceptia termenelor de plata a salariilor. Se stipuleaza in CCMN ca plata drepturilor banesti ale angajatilor au prioritate fata de celelalte plati, dar nu si termene pentru alte drepturi decat cele salariale.

3. Avand in vedere raspunsul celei de-a doua societati care nu poate fi considerata un refuz clar dar lasa termenul de plata la latitudinea sa, ce cai de atac am?

Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:43, 14 Februarie 2011
1. Are dreptul de a solicita la ambele societati acest ajutor ... Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus .

2. Pentru un c.i.m. cu timp partila nu se poate plati acest ajutor proportional cu timpul lucrat ... CCMN prevede clar : un salariu mediu pe unitate.

3. Termenul de plata nu exista reglementat pentr acest ajutor, insa Codul muncii prevede termenul de prescriptie in cazul unei actiuni privind obligarea la plata a angajatorului a ajutorului pentru nastere (6 luni de la data nasterii copilului).
Totusi, unele instante de judecata au decis ca acest ajutor se poate cere in termenul general de prescriptie de 3 ani .
Multumesc. Si daca compania nu refuza explicit plata dar lasa termenul de plata in aer, ce fac? Se poate considera refuz si sa-i atac pe caile legale? Trebuie sa astept pana in a 6-a luna?
Actiune la dispozitie o sesizare catre ITM si/sau introducerea unei actiuni in instanta ... le puteti formula concomitent ... parrerea mea este sa le formulati deja si sa nu asteptati decizia angajatorului.
freeelis a scris:

3. Termenul de plata nu exista reglementat pentr acest ajutor, insa Codul muncii prevede termenul de prescriptie in cazul unei actiuni privind obligarea la plata a angajatorului a ajutorului pentru nastere (6 luni de la data nasterii copilului).
Totusi, unele instante de judecata au decis ca acest ajutor se poate cere in termenul general de prescriptie de 3 ani .


@ freeelis: aveti cumva practica / jurisprudenta pentru termenul de 6 luni? Ma puteti ajuta cu niste decizii?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu suplimentar pt nasetre elenabad elenabad buna ziua va rog daca ma puteti ajuta intr-o problema pe care as vrea sa o stapanesc bine inainte de a ma adresa angajatorului in cat timp se prescrie ... (vezi toată discuția)
Ajutor material acordat la nastere - actiune in instanta cory2ro cory2ro Buna ziua! Am nascut in septembrie 2010 si nu mi s-a acordat acel ajutor de nastere cf art 51 din ccmn 2010, cum ccmn 2011 nu mai exista, pot sa dau in ... (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe unitate veracos veracos Sunt salariata unui grup de firme cu functie de baza (8 ore) pe o firma si am 5 partiale cu o ora pe alte firme. Am nascut si sunt in concediu crestere copil. ... (vezi toată discuția)