avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fond funciar - anulare titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fond funciar - anulare titlu de proprietate

Buna ziua! Situatia este urmatoarea: in baza Legii 18/1991 a fost emis un titlu de proprietate in mod gresit pe unul din copii (s-a facut o confuzie, intrucat autorul avea acelasi nume cu unul din cei trei copii), pentru 44 ari. Cu alte cuvinte unul din cei trei copii ar primi toti cei 44 ari deoarece s-a facut confuzia numelui. Acest titlu trebuia emis pe cei trei copii (respectiv mostenitorii lor) care, la data solicitarii erau decedati dar aveau descendenti/mostenitori care au facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, cei 44 ari urmand a fi impartiti in 3 (impartire pe tulpini), cate 14 ari fiecare. Intrebarea mea este: poate fi solicitata eliberarea unui nou titlu de proprietate comisiei comunale ? exista o multitudine de plangeri, anulare a titlului la judecatorie, sentinte civile, decizii, contestatie in anulare si revizuire care tot s-au respins ba pe autoritate de lucru judecat, ba ca cei care solicita nu au calitate, pentru ca una din primele instante au hotarat ca cei 44 ari se cuvin copilului cu acelasi nume (si deci mostenitorilor lui), iar mostenitorii celorlalti frati nu au calitate. Consider ca nu se mai poate cere anularea in justitie (instantele ulterioare au constatat situatia reala dar se invoca autoritatea de lucru judecat si trebuiau sa respinga). Eu consider ca e vorba de o nulitate absoluta, putand fi ceruta oricand. De aceea intreb, se poate cere emiterea unui nou titlu ? se poate cere anularea pe cale administrativa si emiterea altuia, conform situatiei reale? In baza carui articol, act normativ? Va rog, sunt disperata. Mentionez ca si primarul/comisia comunala a formulat nenumarate cai de atac, intampinari in care au explicat situatia reala dar ..... autoritatea de lucru judecat din nou! Va rog mult. Sunt disperata:(
Cel mai recent răspuns: adriana_25 , utilizator 11:37, 8 Decembrie 2010
Consultati un avocat pe aceasta problema sunt multe discutii de purtat, in plus trebuiesc studiate si analizate acele sentinte la care faceti referire si toate actele ce le detineti.In plus trebuie discutat si modul in care a fost formulata cererea i baza Legii 18/1991 si multe alte aspecte....

Av. Zodila Elena
www.onlinelawyer.ro
Daca in 1991 au facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate mai multi mostenitori indreptatiti, iar in anexele la lege au fost trecuti toti acestia mostenitori, de pe urma autorului X, eroare fiind doar la scrierea TP, se poate incerca modificarea titlului de proprietate (la comisia judeteana, daca nu s-a vandut nici un teren din titlu, sau la judecatorie daca terenul a intrat in circuitul civil).
Daca, insa, desi mai multi mostenitori au facut cerere, iar titlul a fost emis doar unuia singur, trebuia contestata solutia data de comisia locala atunci, in 1991, conform legii 18/1991.
Totusi, ar fi interesant de stiut cine a intrat cu pamantul in CAP: copilul caruia i s-a emis TP ori tatal acestia??
Din 1959 exista o anexa din registrele agricole astfel: capul gospodariei fiind N.G.C., apoi ceilalti 2 frati N.P. si N.M. (pe tatal celor trei il chema N.C.G. autorul decedat in 1942), toti impreuna avand 44 ari. N.G.C., unul din copiii lui N.C.G., decedeaza in 1984. In 1991 au facut cerere de reconstituire a dreptului in baza Legii 18/1991: una din fiicele lui N.M., N.P., si sotia supravietuitoare a lui N.G.C., si titlul de proprietate se elibereaza doar pe acestia. Fiica lui N.M. si N.P. au inteles sa faca cerere cumva dupa N.C.G.(primul autor), iar sotia supravietuitoare dupa N.G.C. sotul ei. Ulterior nu s-a tinut cont de confuzia facuta intre nume, si titlul de proprietate eliberat s-a interpretat a fi pe N.G.C. pentru toti cei 44 ari (de fapt astuia i se cuveneau doar 14 ari, era unul din cei trei frati) si cumva doar sotia trebuia sa se gaseasca pe titlu, iar fiica lui N.M. si unchiul ei nu aveau ce sa caute la mostenirea lui N.G.C. pentru ca avea copii ei fiind colaterali. Dar s-au interpretat prost cererile, caci fiica lui N.M. si N.P. cereau dreptul lor dupa N.C.G. In cereri cand au solicitat au scris si ei prost numele defunctului dupa care cereau dreptul, adica au scris doar N.G. (deci putea fi ori N.G.C. ori N.C.G.). Sotia supravietuitoare a profitat de confuzia asta si printr-o actiune in instanta de anulare a titlului a cerut scoaterea de pe titlul de proprietate a fiicei lui N.M. si a N.P. care decedase intre timp, si era reprezentat de mostenitorii sai. Instanta nu a tinut cont de confuzie de aparari si a considerat la fel, si a dispus anularea titlului in sensul scoaterii celor doi. Iar acum sotia si fiicele lui N.G.C. se bucura de toti cei 44 ari. Sper sa ma fac inteleasa.
titlul a fost eliberat conform legii. doar la curtea europeana mai aveti sanse.
Si eu zic ca titlul de proprietate a fost eliberat conform dispozitiilor legii 18/1991 (care nu este, nici pe departe, o lege perfecta). NP trebuia sa faca cererea in nume propriu, iar mostenitorii lui NM trebuiau sa ceara teren de pe urma acestuia, nu de la autorul decedat in 1942. Cu atat mai mult cu cat N.G.C., in calitate de cap al gospodariei, banuiesc ca a inscris si pamantul in CAP; legea spune ca terenul se restituie celor de la care l-a preluat CAP-ul/mostenitorilor acestora, fara a face, din pacate, distinctie in cazuri particulare... Inca o dovada ca legea nu este intotdeauna dreapta si morala#-o

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate atak atak Buna ziua Cum sa procedez? Suntem 3 frati. In urma decesului parintilor nostrii au ramas doua terenuri din care unul cu casa. Succesorii unui frate sustin ca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! concubina coproprietara pe un titlu de proprietate ... luizatr luizatr Buna ziua ! Concubina co -proprietara pe un Titlu de Proprietate in baza legii 18/1991 al concubinului, fără știrea acestuia.Suntem 3 moștenitori( copiii) ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate oltenacu georgeta oltenacu georgeta Daca o persoana este decedata si s-a facut cerere pentru reconstituire pe legea 18/1991 a dreptului de proprietate , titlul de proprietate se elibereaza pe ... (vezi toată discuția)