avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua!
In data de 10 ian 2009 am nascut un copil iar in 23 februarie 2010 al doilea. Pentru primul copil beneficiez de indemnizatie 85% din salar pentru cel de al doilea doar alocatie pana primul copil implineste 2 ani adica ianuarie 2011. Am doua intrebari la care v as ruga sa mi raspundeti:
1) cu cel de al doilea voi putea ramane 2 ani acasa?
2) exista un termen limita de depunere a cererilor pentru acordarea indemnizatiei ( la primaria de care apartin nu mi au luat actele ptr indemnizatie ptr cel de al doilea copil mi au spus ca le depun dupa ce implineste primul 2 ani)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:12, 8 Decembrie 2010
conf. O.U.G.148/2005 actualizata, cu cel de al doilea copil veti putea ramane acasa pana cand va implinii 2 ani.
Multumesc. Si la punctul 2 ce raspuns primesc?
1. Norma de aplicare a OUG 148/2005 spune:

Art. 8. - (1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a stimulentului lunar sau, dupã caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, pânã la împlinirea de cãtre acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţeazã spre adopţie, i se încuviinţeazã adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numitã tutore, se procedeazã dupã cum urmeazã:

a) dacã cele 12 luni prevãzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzãtor pânã la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmã copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe aceastã perioadã se acordã o singurã indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primitã anterior naşterii celui din urmã copil;
...
(2) În situaţiile prevãzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, dupã caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, înceteazã la data solicitãrii noului drept.

2. Asadar puteti solicita CCC2 oricand, inainte de terminarea CCC1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere copil evamaria2009 evamaria2009 Buna ziua , am marea rugaminte sa-mi spuneti daca beneficiez deja de indemnizatia de crestere copil in varsta de 1 an si 7 luni iar luna viitoare voi naste cel ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate/lauzie lucica147 lucica147 buna ziua. sunt in concediu de crestere a copilului. fetita mea implineste 2ani in mai, iar in aprilie trebuie sa nasc.am cateva intrebari 1. care va fi ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil nico1_ro nico1_ro Sunt in crestere copil, primul copil implineste 2 ani pe 5 decembrie 2010, al doilea copil se va naste pe 7 ianuarie 2011. 1. Cum se calculeaza indemnizatia ... (vezi toată discuția)