avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu maternal

Buna ziua!Sunt insarcinata in luna a patra si vreau sa va intreb dak pot beneficia de concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani,deoarece lucrez doar de 4 luni,.Am inceput sa lucrez in octombrie,dar mi-au facut angajarea pe 1 decembrie.Nu am mai lucrat inainte pentru ca am fost in liceu iar acum sunt anul I la facultate(ID). Am terminat liceul anul trecut.Medicul de familie mi-a spus ca pot beneficia de concediu pentru ca am fost asigurata si am fost eleva.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: prichindutza , utilizator 09:59, 14 Martie 2008
Trebuie sa ai inainte de data nasterii, 12 luni in care ai realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile si completãrile ulterioare.
Potrivit art. 23 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
In temeiul art. 25 alin. 1 coroborat cu art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005, cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul determinata ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, in functie de care se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Perioada in care ai fost eleva este considerata perioada asigurata.
Avand in vedere ca in termen de 60 de zile de la terminarea liceului ai devenit studenta, se considera se asemenea perioada asigurata pana la data angajarii. La calcularea perioadei de stagiu va trebui insa sa prezinti o adeverinta de la facultate .
Intrebarea initiala era daca poate beneficia de Concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani ? :-/

Perioada de facultate constituie stagiu numai daca este absolvita cu examen de licenta (art.1 alin.1 lit.d din OUG nr.148/2005 coroborat cu art.38 alin.1 din Legea nr.19/2000).
Este discutabil doar 3 luni de zile (este insarcinata in luna a 4-a si lucreaza de 4 luni, ceea ce inseamna ca la data nasterii va avea un stagiu de 9 luni), adica perioada de cand a termint liceul si pana a intrat la facultate .... din analiza textelor de lege nu reiese daca aceasta perioada este sau nu considerata stagiu de cotizare.

Totusi nu inteleg dilema si varietatea raspunsurilor!

Pentru concediul de sarcina si lehuzie de 126 de zile se cere O LUNA stagiu de cotizare, pe care deja o ai (art. 7 OUG 158/2005).

Pentru CIC (pana la 2 ani) trebuie sa fi platit impozit pe venituri profesionale in ultimul an anterior nasterii.

"Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

a) şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate; NU E CAZUL

b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii; NU E CAZUL

c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii; NU E CAZUL

d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare; NU E CAZUL:

Art. 38 - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:

a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a) - c) şi e);

b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;

c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.


__________

e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;

f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială; NU E CAZUL

g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap; NU E CAZUL

h) au beneficiat de pensii de invaliditate; NU E CAZUL

i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii; NU E CAZUL

j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state; NU E CAZUL

k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii; NU E CAZUL

l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii. NU E CAZUL

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege."

Nu vei beneficia de CIC
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Se poate beneficia de indemnizatie pt cc daca dupa inainte de incheierea somajului am incheiat contractul de munca? cat reprezinta acum indemnizatia? violleta violleta Buna, Am fost in somaj 9 luni, iar din data de 10 mai 2010 am incheiat contractul de munca pe o per. nedeterminata, fara sa am nici o zi de intrerupere. ... (vezi toată discuția)
Concediu medical fara stagiu loredana080380 loredana080380 Buna Am incheiat un contract de munca cu o persoana in data de 04.07.2011. In 11.07.2011 a adus concediu medical cu cod indemnizatie 01, salariatul este ... (vezi toată discuția)
Concediu medical 01 fara stagiu de cotizare de 1 luna ContSters68307 ContSters68307 Cum se trateaza un concediu medical cod indemnizatie 01, in cazul in care angajatul in cauza nu are o luna intreaga stagiu de cotizare? Din cate stiu el nu se ... (vezi toată discuția)