Buna ziua,
Am o intrebare pt. acest forum. Un prieten de-al familiei este cetatean roman cu domiciliul in starinatate. In numele bunicului lui, decedat acum 30 ani, s-au obtinut 200 ha de padure care ii fusesera confiscate la venirea comunistilor. In total, bunicul avea 4 copii, tatal prietenului meu fiind unul dintre ei. Pe certificatul de mostenitor al bunicului, cei 4 copii sint mentionati (tatal prietenului si ceilalti 3 frati). Tatal prietenului meu (stabilit in strainatate si el) a murit acum 3 ani si cei trei frati ramasi in viata ii contesta dreptul de a mosteni cele 50 ha (200 impartite la 4). Ei spun ca, in virtutea legii 169/1997, prietenul meu are drept numai la 30 ha, iar ceilalti 3 frati sa-si imparta cele 170 ha ramase. Poate cineva, va rog, sa-mi spuna care este realitatea? Are el dreptul la 50 ha sau numai la 30? Daca numai la 30 ha, ce se intimpla cu restul de 20 ha: se imparte intre cei trei frati sau revine la prefectura?
Multumesc anticipat.
Cele 200 ha care au apartinut bunicului se impart egal intre cei 4 fii ai sai.
Faptul ca tatal prietenului dumneavoastra (unul din fii) a decedat anterior iesirii din indiviziune nu are nici o relevanta .... prietenul vine la mostenire prin reprezentare, in locul tatalui sau decedat si nu in numele sau propriu pentru a avea un alt regim la stabilirea cotelor de mostenire.
Justicemn a punctat bine. Mai pe intelesul tuturor, prietenul tau va lua cele 50 de h pe care tatal sau le-ar fi luat daca era in viata. Doar pentru ca se intampla un deces in familie inseamna ca fiul defunctului sa "culeaga" mai putin? Asta e ratiunea legii. Deci el va lua cele 50 de h, nu mai putin.
Ar fi bine sa ceara iesirea din indiviziune pentru a avea "actul in mana" :)
Multumesc foarte mult Justicemn si Mihaela pt. raspunsul vostru. Prietenul meu este cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Unchii lui ii spun ca conform legii 169/1997, nu are dreptul la mai mult de 30 ha din cauza ca are rezidenta in strainatate. Ei vor sa puna in actul de succesiune 30 ha pt. prietenul meu si restul de 200 sa-l imparta la 3. Au dreptate?
Multumesc inca o data pt. timpul pe care il luati ca sa-mi raspundeti.
Nu are nici o importanta rezidenta. Prietenul e cetatean roman, tatal lui figureaza ca mostenitor pe titlu de proprietate, daca ar fi fost in viata ar fi cules 1/4 din mostenire, insa, nemaifiind in viata fiul lu va culege ceea ce s-ar fi cuvenit tatalui.
Cel mai bine e sa solicite iesirea din indiviziune si astfel lucrurile se vor clarifica.
Adevar este in ceea ce sustin rudele dvs, depinde in baza carei legi s-a formulat cererea. Daca s-a formulat in baza legii 169/1997, cam au dreptate: Text extras din: Lege nr. 169/1997 - pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991
"Art. 42. - Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, precum şi foştii cetăţeni români care şi-au redobândit cetăţenia română, indiferent dacă şi-au stabilit sau nu domiciliul în ţară, pot face cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafeţele de terenuri agricole sau terenuri cu destinaţie forestieră, prevăzute la art. 41, care le-au aparţinut în proprietate, dar numai până la limita prevăzută la art. 3 lit. h) din Legea nr. 187/1945, de familie, pentru terenurile agricole, şi nu mai mult de 30 ha de familie, pentru terenurile cu destinaţie forestieră, în termenul, cu procedura şi în condiţiile prevăzute la art. 9 alin. (3)-(9)."
Insa, in conditiile legii 169/1997, nici rudele dvs. nu aveau dreptul la mai mult de 30 ha teren forestier de familie... si nici in vreo lege de atunci incoace:O
In legea 169/1997 s-a stabilit (si asa a ramas) limita maxima de 50 ha/familie pentru terenul agricol, nu forestier...:(