Buna ziua,
Am o intrebare pt. acest forum. Un prieten de-al familiei este cetatean roman cu domiciliul in starinatate. In numele bunicului lui, decedat acum 30 ani, s-au obtinut 200 ha de padure care ii fusesera confiscate la venirea comunistilor. In total, bunicul avea 4 copii, tatal prietenului meu fiind unul dintre ei. Pe certificatul de mostenitor al bunicului, cei 4 copii sint mentionati (tatal prietenului si ceilalti 3 frati). Tatal prietenului meu (stabilit in strainatate si el) a murit acum 3 ani si cei trei frati ramasi in viata ii contesta dreptul de a mosteni cele 50 ha (200 impartite la 4). Ei spun ca, in virtutea legii 169/1997, prietenul meu are drept numai la 30 ha, iar ceilalti 3 frati sa-si imparta cele 170 ha ramase. Poate cineva, va rog, sa-mi spuna care este realitatea? Are el dreptul la 50 ha sau numai la 30? Daca numai la 30 ha, ce se intimpla cu restul de 20 ha: se imparte intre cei trei frati sau revine la prefectura?
Multumesc anticipat.
Pai nu ei cer reconstituirea dreptului de proprietate, bunicului i-a fost reconstituit dreptul de proprietate. Eu asa inteleg.
Ulterior il transmite prin succesiune, iar normele de drept succesoral nu prevad derogari pentru cetatenii romani stabiliti in strainatate.
Va multumesc foarte mult la toti care mi-ati raspuns. Mihaela 88, cred ca prietenul meu va negocia cu rudele lui pe baza argumentului ca nu el cere restituirea, ci cererea s-a facut in numele bunicului care a trait toata viata lui aici (in Romania).
Inca o data, multumesc si numai bine la toata lumea!